Energietips isolatie

Verwarming vormt een belangrijk deel op uw energiefactuur. Vandaar is het belangrijk om maximaal te gaan isoleren om zo uw verwarmingsbehoefte sterk te verlagen. Mooi om weten is dat er voor tal van maatregelen subsidies bestaan. De verschillende vormen van isolatie zijn:

  • Spouwmuurisolatie
  • Gevelisolatie aan de buiten- of binnenzijde
  • Onderzijde begane vloer boven kruipruimte
  • Dakisolatie schuine kap aan de binnen- of buitenzijde
  • Dakisolatie platdak van beton of van hout
  • HR+ glas (t.o.v. enkel glas)
  • HR++ glas (t.o.v. enkel glas)
  • Voorzetramen aan de buitenkant
  • Bodemisolatie kruipruimte
  • Isolatie van cv-leidingen
  • Radiatorfolie enkelvoudige muur

Wist u trouwens dat de Overheid minimale vereisten oplegt aan de isolatie van uw woning?

Minimale isolatiedikte Doorgedreven isolatie
Spouwmuur 4-6cm 10 cm
Vloeren 4 cm 6 cm
Daken 8 - 10 cm 15 cm
Beglazing Dubbel glas Hoogrendementsbeglazing

Isoleren vermindert warmteverlies langs de buitenwanden van de woning, dak, buitenmuren, vloeren, vensters,.. Warmteverlies verminderen betekent dat u minder moet verwarmen. Doeltreffend isoleren is een eenvoudige methode met duidelijk resultaat en geeft meer comfort aan lagere prijs. Bovendien nog goed voor het milieu ook, want een lagere brandstofbehoefte betekent een lagere CO2-uitstoot.

Belangrijk is natuurlijk wel dat u vanaf het allereerste plan bij bouwen of verbouwen grondig nadenkt over isolatie. Eens de woning gebouwd of verbouwd is, is het vaak veel minder eenvoudig om een rendabel resultaat te hebben.

Isolatie, een bonus voor u en voor het milieu!

Wist u dat?

Een k-waarde, of nog een warmtedoorgangscoëfficiënt, de hoeveelheid warmte is die per seconde door een vierkante meter dak, gevel, vloer of raam verloren gaat. Hoe lager de k-waarde, hoe lager het warmteverlies.

Een koudebrug een plaats is waar de warmteisolatie onderbroken is. Op die plaatsen is er veel warmteverlies en kan makkelijk oppervlaktecondensatie en schimmelvorming optreden.

Een lambda-waarde, of nog een warmtegeleidingscoëfficiënt, aangeeft in welke mate een bepaald materiaal warmte geleidt. Hoe lager de coëfficient, hoe hoger de isolatie.

Er een isolatiereglementering bestaat:

Minimale isolatiedikte Doorgedreven isolatie
Spouwmuur 4-6cm 10 cm
Vloeren 4 cm 6 cm
Daken 8 - 10 cm 15 cm
Beglazing Dubbel glas Hoogrendementsbeglazing

De keuze van materiaal dient te worden bepaald door een zo laag mogelijke warmtegeleidingscoëfficiënt, door het vochtgedrag, de sterkte en stijfheid. Naast de keuze is eveneens een goede en nauwkeurige plaatsing noodzakelijk. Een isolatielaag mag nergens onderbroken worden en moet één geheel vormen.

Isolatie, wat en hoe

1. Muurisolatie
Muurisolatie is verschillend bij spouwmuren, massieve of volle muren.

Isolatie bij spouwmuren
Een spouwmuur bestaat traditioneel uit vier lagen: de gevelsteen, de luchtspouw, de binnenmuur (snelbouwsteen) en een binnenbepleistering. Deze binnenbepleistering zorgt voor de luchtdichtheid. De spouwmuur dient de warmtedoorgang te beperken. De luchtspouw kan volledig of gedeeltelijk opgevuld worden met isolatiemateriaal (glaswol, rotswol of polyurethaanschuim,..).

Isolatie van massieve muren of volle muren
Isolatie is mogelijk zowel tegen de binnenkant als tegen de buitenkant. De isolatie moet minstens een dikte hebben van 5 – 7 cm.

2. Dakisolatie
Dakisolatie is verschillend voor een hellend of een plat dak.

Hellend dak : isolatie kan aangebracht worden in het dakschild of in of op de zoldervloer; deze laatste oplossing is minder geschikt als de zolder wordt gebruikt als leefruimte.

Plat dak : isolatie kan aangebracht worden aan de binnenkant van het dak of aan de buitenkant van het dak, onder de afdichting.

3. Isolerend glas
Ramen leiden tot enorme warmteverliezen. Enkel glas kan dus het best vervangen worden door dubbel glas en bij voorkeur nog door superisolerende of hoogrendementsbeglazing. Het is ook belangrijk dat u let op de isolerende eigenschappen van het schrijnwerk. Grote glasoppervlakten kunnen in de zomer leiden tot oververhitting, zonwerend hoogrendementsglas kan dan de oplossing bieden.

4. Vloerisolatie
De vloer kan een belangrijke warmteverliespost betekenen. Gemiddeld bedraagt de verliesoppervlakte van de vloer ongeveer een kwart van de totale verliesoppervlakte van een woning. De dikte van de vloerisolatie wordt onder andere bepaald door de ligging, vloer op volle grond, boven kruipruimte, boven verwarmde ruimte,… Zeker bij nieuwbouw of renovatie mag vloerisolatie niet ontbreken.

5. Isoleren van leidingen, radiatorfolie en dichten van kieren
Makkelijk, eenvoudig en goedkoop, is het isoleren van uw leidingen om warmteverliezen te vermijden, op zolder, in de bergruimte, in de garage en in de andere onverwarmde ruimten. Ook het dichten van kieren en spleten is een goedkope en duurzame oplossing evenals het plaatsen van een radiatorfolie of warmteschild achter de radiator. Warmte die anders in de muur zou verdwijnen, wordt op die manier teruggekaatst.

6. Kost isolatie
De kost van het isolatiemateriaal is sterk afhankelijk van wat u wil isoleren. Een andere factor is of u de isolatie zelf plaatst of laat plaatsen door een geregistreerd aannemer. Tal van premies zijn op dit moment beschikbaar: de premie van de netbeheerder, de eventuele premie van de gemeente, de verlaging van de BTW bij renovatie en de federale belastingsvermindering. Deze premies zijn altijd gekoppeld aan de verplichting om de plaatsing door een geregistreerd aannemer te laten uitvoeren.

Verlaging energiefactuur

In onderstaande tabel staat de gemiddelde besparing die kan gerealiseerd worden bij het plaatsen van verschillende vormen van isolatie. Belangrijk is natuurlijk wel dat de installatie gebeurt op correcte wijze.

  KWh/jaar
Spouwmuurisolatie 100
Gevelisolatie aan de buitenzijde 155
Gevelisolatie aan de binnenzijde 210
Onderzijde begane vloer boven kruipruimte 35
Dakisolatie schuine kap aan de binnenzijde 120
Dakisolatie schuine kap aan de buitenzijde 100
Dakisolatie platdak van beton 300
Dakisolatie platdak van hout 165
HR+ glas tov enkel glas 240
HR++ glas tov enkel glas 260
Voorzetramen aan de buitenkant 230
Bodemisolatie kruipruimte 30
Isolatie van cv-leidingen 110
Radiatorfolie enkelvoudige muur 165

Bron: Nuon