Energietips verlichting

Om uw woning te verlichten, kan u kiezen tussen verschillende soorten lampen: gloeilampen, halogeenlampen, spaarlampen, TL lampen of LED's.

De gloeilamp is in heldere, halfmatte, matte en gekleurde uitvoeringen verkrijgbaar. Hoe helderder het glas, hoe meer contrast en schaduwen de lamp geeft. Sommige gloeilampen hebben een spiegelreflector, waardoor het licht in één richting sterker verspreid wordt. Gloeilampen kan u goedkoop kopen, maar ze verbruiken veel energie (10% licht en 90% warmte). Daarom gebruikt u ze het best alleen op plaatsen waar het licht maar even moet branden, zoals op het toilet. Op andere plaatsen kunnen we u alleen maar aanraden om gloeilampen zoveel mogelijk te vervangen door energiezuinige verlichting.

De halogeenlamp is duurder dan de gloeilamp, maar gaat dubbel zo lang mee en verbruikt tot dertig procent minder. De compacte vorm en de uitstekende kleurweergave zijn belangrijke pluspunten. Halogeenlampen geven veel ultraviolette stralen af. Daarom raden we armaturen met UV-beschermglas aan. De halogeenlamp is geschikt voor het bureau, voor staan- en leeslampen, voor de badkamer en op andere plaatsen waar spots moeten zorgen voor extra licht.

De spaarlamp is ideaal voor plaatsen waar u lange tijd veel licht nodig hebt, zoals de woonkamer, de eetkamer en de keuken. Ze is duurder dan de gloeilamp, maar gaat veel langer mee en verbruikt een pak minder. Met een spaarlamp van 7 watt hebt u evenveel licht als met een gloeilamp van 25 watt. En een spaarlamp van 20 watt is even sterk als een gloeilamp van 100 watt. Een spaarlamp is duurder in aanschaf, maar gaat ook 10 keer langer mee dan een gloeilamp én gebruikt in gelijke tijdsspanne 80% minder energie. Verder heeft een gloeilamp 1.000 branduren, een spaarlamp brandt in totaal 10.000 uren. Moderne spaarlampen zijn verkrijgbaar in diverse soorten en maten, zodat voor veel armaturen een geschikte lamp te koop is.

De TL-lamp (ook buislamp of fluorescentielamp genoemd) gaat 5 tot 16 keer langer mee dan de gloeilamp en is een stuk zuiniger. Ze is geschikt voor kelders, garages en werkruimten, maar past met de juiste behuizing ook in uw woonkamer, bureau of in een ander vertrek. Het totaal verbruik (lamp + voorschakelapparaat – om te voorkomen dat de lamp in het begin knippert) is ook lager met een klassieke elektromagnetische ballast, zodat het globaal rendement stijgt. Met sommige elektronische ballasten is het mogelijk om TL-lampen te dimmen. De nieuwste 16 mm buislampen werken enkel met elektronische ballasten en bereiken de hoogste rendementen.

LED (Light Emmitting Diodes) is relatief nieuw, althans voor verlichtingsdoeleinden. We kennen LED's reeds lang onder de vorm van rode, groene of gele indicatielichtjes op allerlei elektronica-apparatuur. Sinds kort zijn er ook blauwe en witte LED's met hoge lichtsterkten beschikbaar. Momenteel worden LED's vooral voor indicatieverlichting gebruikt: verkeerslichten, stoplichten van wagens, binnen- en buitenindicatoren. Ze worden gekenmerkt door een laag verbruik en een lange levensduur (100.000 uur).

Bron: Nuon