Energietips Zonnepanelen

Zonnecellen zetten zonlicht rechtstreeks om in elektriciteit. Voor ongeveer 6.000 euro kan u een kleine elektriciteitscentrale van 1 kWp (kilowatt-piek) op uw dak laten plaatsen. Met een dergelijke centrale produceert u ongeveer 800 kWh per jaar.

Eén kWh met zonne-energie produceren is echter veel duurder dan één kWh energie besparen met isolatie of efficiënte elektrische toestellen. Zonne-energie is dus pas zinvol als eerst de voor de hand liggende energiebesparende maatregelen zijn genomen zoals bijvoorbeeld de installatie van energiezuinige elektrotoestellen en energiezuinige verlichting.

De hoeveelheid zonne-energie die per dag door de aarde wordt opgevangen is ontzettend groot. Als we in staat zouden zijn al deze zonne-energie direct om te zetten in bruikbare energievormen, dan was 1/10.000 van het aardoppervlak voldoende om aan de huidige wereldenergievraag te voldoen.

De jaarlijkse hoeveelheid energie die de zon ons land bezorgt, is 50 keer zoveel als ons totale energiegebruik. We moeten trachten deze energie optimaal te benutten, in al zijn toepassingen.

Fotovoltaïsche zonne-energie

Met zonnepanelen kan zonlicht worden omgezet in elektriciteit. Dit heet fotovoltaïsche opwekking. Na omvorming, kan u deze opgewekte elektriciteit onmiddellijk aanwenden voor eigen gebruik: verlichting, werking van vaatwasser, stofzuiger,… Produceert het paneel meer zonnestroom dan u op dat moment nodig heeft, wordt het overschot aan het openbare elektriciteitsnet geleverd, eventueel kan ook de elektriciteit opgeslagen worden in oplaadbare batterijen voor later gebruik. Deze panelen worden vaak op daken van huizen geplaatst.

Werking van fotovoltaïsche zonne-energie.

Een fotovoltaïsche zonnepaneel bestaat uit een reeks geschakelde zonnecellen. In deze zonnecellen wordt licht rechtstreeks omgezet in elektriciteit.

Het basismateriaal van de zonnecel bestaat uit Silicium. Een zonnecel bestaat uit een dun plaatje in halfgeleidend materiaal met een positief en negatief gemaakte laag. Wanneer licht invalt op de zonnecel ontstaat er een spanningsverschil tussen beide lagen. Als de lagen van de zonnecel met elkaar in contact komen, zal hierdoor een gelijkstroom vloeien. De opgewekte stroom, wordt vervolgens door de omvormer omgezet in wisselstroom, de normale stroom van het elektriciteitsnet.

Toepassingen

Met zonnepanelen kan u heel creatief werken. U moet er enkel voor zorgen dat de panelen gericht zijn naar het Zuiden (optimaal: zuidzuidwesten), niet beschaduwd worden, en een hellingshoek hebben tussen de 30 en 40 graden. Zonnepanelen kunnen aangewend worden op zowel platte als schuine daken, geïntegreerd worden in geluidsschermen, of toegepast in losstaande masten. De panelen kunnen worden geïntegreerd in de architectuur of dienst doen als bijkomende zonnewerende functie.

Een ‘solar home system' voorziet in de gehele elektrische behoefte zonder koppeling aan het net, bv. voor een afgelegen vakantiewoning. Met zonnepanelen kan dus heel flexibel omgesprongen worden. Bijkomende voordelen zijn zeker dat ze geen bewegende delen hebben en daarom muisstil zijn, nauwelijks onderhoud vragen en een vergunning vaak niet nodig is.

Kost van fotovoltaïsche zonne-energie

Een volledig zonnepaneel - pakket van 1 kWpiek kost algauw inclusief installatie ongeveer 6000 Euro. Er zijn op dit moment wel tal van premies voor de plaatsing van zonnepanelen beschikbaar: een premie van het gewest, van de netbeheerder, de eventuele premie van de gemeente, de verlaging van de BTW bij renovatie en de federale belastingsvermindering.

Verlaging van de energiefactuur

Bij de productie van zonne-elektriciteit wordt er minder elektriciteit van het net afgenomen en verlaagt dus uw energiefactuur. Hoe groter het PV-systeem, hoe groter de verlaging van de energiefactuur. Zo produceert een goed georiënteerd en hellend opgesteld systeem jaarlijks ongeveer 80 à 100 kWh per m² zonnepaneel. Een gemiddeld gezin verbruikt jaarlijks ongeveer 4000 kWh elektriciteit. Met een aan het net gekoppeld PV-systeem van 50 m² kan het gezin zijn totale jaarverbruik uit de zon halen.

Verder heeft het zonnepaneel door de productie van groene elektriciteit recht op groenestroomcertificaten. Een certificaat kan verkocht worden op de markt of aan de transmissienetbeheerder Elia. De transmissienetbeheerder Elia is verplicht de groenestroomcertificaten op te kopen aan 150 euro per certificaat. Dit geldt voor de certificaten uitgereikt tijdens de eerste tien jaar na de indienstname van het zonnepaneel.

De uitgereikte premie door gewest en netbeheerder en de waarde van het groenestroomcertificaat zullen in de toekomst niet dezelfde zijn.

Bron: Nuon