Waar vandaan: Advies > Culinair

Hoe kan ik heerlijk hachee maken van runderpoulet ?

Ik vrees dat de Hollandse runderpoulet niet echt geschikt is om “heerlijke” hachée te maken.

Om een goed “stoofvlees” te bereiden zoals wij dat in België noemen, heb je vlees nodig dat speciaal voor stoofvlees geschikt is.

Ook in België wordt in veel supermarkten e.d. vlees verkocht dat veel te droog en te draderig is. Vraag aan de slager, om vlees te snijden uit de hals of de schouder van een rund, liefst van een niet te jong dier. Vlees dat doorweven is met veel bindweefsel.( Collageen. )

Dit is een kwestie van een slager te vinden die zijn vak nog goed kent !

In de supermarkt kan men misschien wel het “sukadestuk” bemachtigen. Dat is zeer goed vlees voor hachée....

Het juiste stuk vlees is het belangrijkste om lekker stoofvlees te bekomen!

Nu de bereiding. Bak de stukjes vlees eerst aan in vetstof tot ze mooi gekleurd zijn. Doe dit met kleine beetjes tegelijk. Doe het vlees over in een kookpot of pan met dikke bodem en bak ook nog fijngesneden ui aan in de braadpan en voeg de ui bij het vlees.

Voor 1 kilogram vlees ongeveer 1 of 2 dikke uien.

Bevochtig met bruin bier naar keuze. Bier dat een beetje zoetig is, is ideaal. Geen pils gebruiken ! Zelfs met gewoon water lukt het ook wel.

Voeg peper en zout toe, veel peper, een blaadje laurier, een eetlepel mosterd ( maakt het vlees mals) en laat het vlees nu sudderen op een zeer zacht vuurtje tot het gaar genoeg is.

Goed stoofvlees – hachée moet minstens 3 uur kunnen sudderen...!

( Het petroleumstelletje in Nederland ? )

Bij het einde van de bereiding voegt men naargelang smaak, dat moet ieder voor zich maar uitmaken wat ie het beste vind, nog een scheutje azijn toe ( zoervleis), of bruine suiker gemengd met azijn, mosterd... Maar let op mosterd geeft geen mooie kleur, wel een goede smaak.

In Frankrijk worden ook dikwijls enkele sneetjes ontbijtkoek toegevoegd om de saus te binden. In België doet men dit met een snede wit brood , besmeerd met mosterd.

De saus kan gewoon gebonden worden met een sausbinder naar keuze.

Lees hier meer over stoofvlees : http://blog.seniorennet.be/keukenweetjes/archief.php?ID=155


Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :