Waar vandaan: Advies > Culinair

Kalkoen met champagnesaus

Met de Kerst probeer ik steeds de traditionele kalkoen te bereiden met champagnesaus. Het is een heerlijk recept maar mijn probleem is dat de champagnesaus veel te vet is. Kan U mij het ideale recept van kalkoen met champagnesaus laten geworden a.u.b.?

Het recept omvat :

1 kalkoen, repen vet, halve liter champagne , cognac, sjalotjes, boter, room, p & z.

Kalkoen langs binnen en buiten kruiden en er een flinke klont boter insteken. Ze met repen vet omwikkelen en in oven mooi bruin laten worden door vaak te overgieten met de boter.(15' per 500 gr - 225 à 250°)

Na 1 u overgieten met de champagne en de sjalotten toevoegen en de temperatuur op 200° brengen en blijven overgieten met de saus.

Op het einde flamberen met de cognac en de room toevoegen.

Mijn probleem is dus dat de saus absoluut niet mooi oogt en veel te vettig is.

Alles is afhankelijk van de hoeveelheid room die je gebruikt. Het is van belang om een behoorlijke hoeveelheid te gebruiken.

Die room zal het andere vet opnemen = emulgeren.

Maar er wordt al veel vet gebruikt in het recept zelf.

Boter in de kalkoen, vet rond de kalkoen.... Al dat vet komt vrij en moet nadien verwijderd worden. Dat is ook niet eenvoudig.

Om het vet wat te verminderen zou ik de klont boter niet in de kalkoen doen. Plaats ook slechts een minimum stukje spek op de kalkoen, trouwens echt nodig is dit allemaal niet. Het regelmatig overgieten zal je kalkoen wel sappig houden.

Dus probeer het minimum aan vetstof te gebruiken en verwijder alle vet ( niet de braadjus) voor je de champagne toevoegt.

Laat de saus op het einde goed doorkoken terwijl je vlees nog wat laat rusten in de oven.

Nog iets terzijde: het gebruik van champagne is eigenlijk nutteloos. Als champagne gekookt is, is dat een gewone witte wijn geworden. Het zal verder geen enkele kwaliteitsverbetering aan het gerecht bijbrengen...!

Gebruik een droge witte wijn, je zult hetzelfde effect bekomen.

Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :