Waar vandaan: Culinair > Recept >
INTRODUCTIE
Vicia faba ssp. Faba var.faba
Tuinbonen zijn enigszins afgeplatte groene of witte bonen. Ze zijn stevig en sterk van smaak als ze rijp zijn, maar zeer lekker als ze jong zijn. De heel jonge peulen kunnen in hun geheel worden gegeten.
ALGEMENE PRODUCTINFO
De tuinboon is de meest winterharde van alle bonen en de enige die in de herfst, november kan worden gezaaid, hij overleeft de winterse vorst en kan vroeg in de zomer worden geoogst.
SCHOONMAKEN EN BEWAREN
Druk met de duim op bolle kant van de peul waardoor de peul open zal gaan en de bonen makkelijk uit de schil kunnen worden gehaald. U kunt tuinbonen in de peul ongeveer twee weken in de koelkast bewaren.
BEREIDINGSWIJZEN EN TOEPASSINGEN
De peulen kunt u doppen en gedurende 10-15 minuten in zout water koken. Eet tuinbonen niet rauw. Als de bonen taai zijn, kunt u het best alleen de helder groene gekookte kern gebruiken. Oude bonen kunnen gepureerd worden verwerkt in dipsauzen of in soep. Uiteraard kunt u de bonen ook gekookt, gestoomd of afgekoeld met eventueel een dressing serveren.
VOEDINGSWAARDE
Voedingswaarden per 100 gr
|
|
Gekookt zo zout |
|
Energie: |
153 KJ, 36 kcal |
|
Eiwit: |
|
|
IJzer: |
0.8 mg |
|
Koolhydraten: |
|
|
Natrium: |
5 mg |
|
Calcium: |
20 mg |
|
Vet: |
|
|
Vezels: |
|
|
Vitamine C: |
30 mg |
TIPS
Voeg aan het kookwater een scheut melk toe, de bonen blijven dan mooi blank.