Geen schenkingsrechten bij een handgift!

Schenkingsrechten bij handgift: successieplanning vermijden successie en successierechtenWat is een handgift?
Bij een handgift moet er een fysieke overdracht gebeuren door de"gever" aan de "begiftigde" van roerende goederen en bovendien is deze overdracht definitief. Op voorwaarde dat de gever nog drie jaar leeft na de handgift, moet de begiftigde hierop geen successierechten betalen.

 

De handgift
Bij de handgift zijn slechts twee partijen betrokken: de "gever" en de "begiftigde". Er is geen tussenkomst van een notaris vereist dus ook geen notariskosten.  Een handgift kan echter niet op alles toegepast worden.
De handgift is enkel mogelijk voor “lichamelijke roerende goederen”, zoals geld, effekten,kasbons en aandelen aan toonder, meubelen, kunstvoorwerpen, juwelen, auto’s,… Aandelen op naam zoals van een BVBA, komen voor een handgift niet in aanmerking.

Onrechtstreekse handgift
Omdat een fysieke overdracht nogal wat problemen kan geven als het om veel geld gaat, is het ook mogelijk om de som geld gewoon over te schrijven aan de begiftigde. We noemen dit dan een “onrechtstreekse schenking”of "bankgift".

Successierechten
Als de hangift is gebeurd méér dan drie jaar voor het overlijden van de"gever", dan valt dit deel buiten de nalatenschap van de "gever" en hoeft de "begiftigde" hierop geen successierechten te betalen Indien de handgift gebeurde binnen de drie jaar voor het overlijden van de "gever", dan vallen deze goederen onder de nalatenschap en dienen de normaal verschuldigde successierechten betaald te worden.

Bewijzen
Het is daarom héél belangrijk dat er een geschrift bestaat waarin de "gever" duidelijk bevestigt wat en aan wie hij een handgift doet en dat hierop ook duidelijk de DATUM van de handgift vermeld staat. Bij het openvallen van een nalatenschap is het aan de fiscus om te bewijzen dat een handgift binnen 3 jaar werd gedaan, maar bij discussie is het beste om de nodige bewijzen voor handen te hebben!