Waar vandaan: Geld & Werk > Verkoop eigendom > Tips voor aankoop bestaande woning

Tips voor aankoop van een bestaande woning

  1. Bekijk de woning bijzonder grondig. Van groot belang is dat de structuur gezond is. Dat betekent geen onrustwekkende barsten in de muren, geen vochtplekken van een onduidelijke oorsprong, een droge zolder en kelder, enz... De afwerking daarentegen (verf, plafonds...) en de technische uitrusting (elektriciteit, verwarming, sanitair) mogen rudimentair zijn.

  2. Let op het schrijnwerk en het dakgebinte. Is het hout nog in goede staat, moet het gedeeltelijk worden vervangen, of is het aangetast door insecten of zwammen? Zeker zwammen zijn ware ondingen. Het weghalen ervan kost veel geld en dan nog blijft het altijd bang afwachten of de behandeling wel is geslaagd.

  3. Besteed speciale aandacht aan het opsporen van vochtproblemen. Natte muren werken schimmelvorming in de hand, tasten de binnenbepleistering aan, doen hout rotten en zorgen ervoor dat het behangselpapier loskomt. Wees op uw hoede als er een nieuw papiertje, panelen of planchetten tegen een muur zijn bevestigd. Vaak zijn dat niet meer dan lapmiddelen.

  4. Zijn er voldoende kamers? Zijn die ruim genoeg voor de meubels die u hebt en wil houden? Kan de bestaande structuur worden behouden of moet er worden gesloopt of bijgebouwd? Moeten er binnenmuren worden afgebroken? Zijn dat dragende of niet-dragende muren? Wat zijn de gevolgen voor leidingen, elektrische installatie en afvoer als u bijvoorbeeld de badkamer en de keuken op een andere plaats wil?

  5. Als de woning uw nog steeds bevalt, vraag dan raad aan een aannemer of architect. Deze geven u een beter inzicht in de omvang van de werken en maken een ruwe raming van de eventuele verbouwings- en renovatiekosten. Ze kunnen eveneens bepalen hoeveel de woning volgens de marktwaarde mag bedragen.

  6. Een bouwmisdrijf is een voortdurend misdrijf. Op de sancties staat geen enkele tijdsbeperking. De boeten of de afbraak van de werken kunnen m.a.w. uitgesproken worden talloze jaren nadat een woning werd opgetrokken zonder inachtneming van de regels van stedenbouw, lees: zonder bouwvergunning. Als u een bestaande woning koopt, doet u er bijgevolg altijd goed aan bij de dienst stedenbouw van de gemeente het dossier van de afgeleverde vergunning op te vragen, zeker wanneer u merkt dat er in de loop der jaren bijgebouwen werden opgetrokken of belangrijke verbouwingen zijn gebeurd.

  7. Een grondig onderzoek van de woning is van bijzonder groot belang. In bijna alle verkoopovereenkomsten wordt namelijk gesteld dat de staat van de woning 'door de koper terdege is gekend'. Mochten er later, bijvoorbeeld wanneer er wanden worden afgebroken, verborgen gebreken opdoemen (zoals houtzwam of fouten in de bouw), dan heeft u als nieuwe eigenaar het recht u tegen de verkoper te keren. Dat is echter een zeer omslachtige procedure die bovendien weinig kans biedt op slagen.

Bron: Special Editons