Waar vandaan: Geld en Werk > Werk & Carrière > De belangrijkste redenen waarom mensen ontslag nemen?

De belangrijkste redenen waarom mensen ontslag nemen?

De belangrijkste redenen waarom mensen ontslag nemen?

Werknemers kunnen om verschillende redenen beslissen hun ontslag in te dienen. Ze hebben een andere (betere) job gevonden, ze voelen zich niet meer op hun gemak bij hun huidige werkgever, of hebben het woon-werkverkeer onderschat. Wat zijn volgens de zakenwebsite Businessinsider.com nu de meest voorkomende redenen voor ontslag?

1. Veranderingen binnen het management

Werkgevers onderschatten soms de impact die veranderingen binnen het bedrijf op werknemers hebben. Bedrijven moet goed nadenken over de gevolgen van ingrijpende beslissingen, willen zij zo weinig mogelijk waardevol personeel verliezen. Daarom is het belangrijk om genoeg tijd te nemen voor de meest getroffen werknemers, zodat de overgang zo soepel mogelijk kan verlopen.

2. Te weinig vrije tijd

In een poging om meer te doen met minder, zadelen sommige werkgevers hun medewerkers op met een overload aan opdrachten. Werknemers moeten hierdoor zelfs na hun werkuren voor het bedrijf werken en dat begint beetje bij beetje te wegen op hun werk-privébalans. En als die na een tijdje volledig verstoord is, zal het niet lang meer duren voor een overwerkte werknemer zijn ontslag geeft.

3. Geen waardering

Tekenen van waardering zijn ontzettend belangrijk voor de motivatie van werknemers. Medewerkers die geapprecieerd worden door hun baas en een goede verstandhouding met hem (of haar) hebben, zullen minder snel hun ontslag indienen. Dit wil niet zeggen dat mensen voortdurend een schouderklopje verwachten voor hun werk, maar op tijd en stond zeggen dat iemand goed bezig is, kan wonderen doen.

4. Gebrek aan uitdagingen

Wanneer mensen zich vervelen op hun job, gaan hun gedachten afdwalen en zullen zij op zoek gaan naar een meer uitdagende functie. Ervoor zorgen dat werknemers genoeg uitdagingen krijgen, is een belangrijke taak voor managers die willen dat hun medewerkers gemotiveerd blijven en niet naar de concurrentie overstappen.

5. Onaangename werkomgeving

Een aangename werkomgeving is essentieel voor jobtevredenheid. Een werkvloer waar voortdurend spanningen heersen, krijgt meer te maken met vertrekkende werknemers, dan een werkvloer waar iedereen goedgezind rondloopt. Werknemers verwachten geen constante partysfeer, maar vinden het wel belangrijk dat zij zich goed voelen op hun werk en bij hun collega's. We spenderen immers het grootste deel van ons dagelijkse leven op het werk, dus het kan daar maar beter aangenaam werken zijn.

Lees ook:

Bron: Jobat.be