Waar vandaan: Geld en Werk > Werk & Carrière > Waarom een burn-out vroeger niet bestond en nu wél

Waarom een burn-out vroeger niet bestond en nu wél

Waarom een burn-out vroeger niet bestond en nu wél

Onze grootouders hebben vast nooit een burn-out gehad. Vroeger bestond dat gewoon niet, en nu is het hét modewoord bij uitstek. Is een burn-out een ingebeelde ziekte van aandachtzoekers of is er meer aan de hand?

Een burn-out wordt dikwijls in het rijtje van ADHD geplaatst, samen krijgen ze dan het etiket 'ingebeelde ziekten' opgeplakt. "Ten onrechte", zegt stress- en burn-outexpert Nell van de Ligt. "Een burn-out is géén modeziekte. Het gevaar van dat etiket is dat een burn-out niet serieus wordt genomen en er niets aan gedaan wordt. Maar dan ontken je het feit dat veel mensen met een burn-out kampen, kijk gewoon al een keer in je omgeving wie al eens tijdelijk knock-out is geweest. Zo ontneem je ook de mogelijkheid om oplossingen te zoeken. Er duiken nu eenmaal steeds nieuwe ziektes op in onze samenleving, dat is gewoon zo."

Genoemd naar psychoanalyticus Herbert J. Freudenberger

Begin jaren zeventig werd de term 'burn-out' in Amerika geïntroduceerd door psychoanalyticus Herbert J. Freudenberger. Hij stelde vast dat zeer toegewijde, betrokken en enthousiaste medewerkers van hulporganisaties om onverklaarbare redenen binnen een jaar veranderde in onverschillige, gedesillusioneerde en afstandelijke hulpverleners, met een resem aan klachten.

"Tegenwoordig weten we dat een burn-out kan ontstaan nadat je langdurig bent blootgesteld aan stress op het werk. Er zijn bepaalde risicovolle beroepsgroepen, maar uiteindelijk kan iedereen een burn-out krijgen", vertelt Nell van de Ligt.

Lees ook:

Bron: Jobat.be