Waar vandaan: Help > Forum

Forum - De eerste keer - stap voor stap

Dit is een stap voor stap handleiding om je wegwijs te maken op het forum van Seniorennet. Het is niet moeilijk, je moet enkel weten hoe het moet, en dat leest u op deze pagina. Samen gaan we naar het forum gaan, registreren, een berichtje plaatsen en op een berichtje antwoorden. Open 2 pagina's van Seniorennet, deze pagina en de pagina van het Forum, of druk eventueel deze pagina af, zodat je goed kan volgen en ook tegelijk bij het lezen het invullen op het forum.

Het forum is te vinden in het menu van Seniorennet, onder Inter@ctief en vervolgens Forum. Er is ook nog een tweede mogelijkheid, namelijk midden boven de pagina, ziet u knoppen: "E-mail", "Chatbox", "Forum"... Klikken op de knop Forum geeft hetzelfde resultaat.

Eenmaal op het forum gekomen, gaan we klikken op de link "Registreer". Deze staat rechtsbovenaan.

Nu krijg je een tekst te zien. Lees deze tekst eens door. Dit zijn de regels en voorwaarden om te mogen registreren. Deze zijn standaard en zijn voor gewone mensen niets speciaals. Indien u akkoord bent, klik dan op de link onderaan "Ik stem toe...".

Je krijgt nu een ander scherm te zien. Dit is een scherm waar allerlei gegevens moeten worden ingevuld. Deze gegevens zijn nodig om te weten wie je bent.

Vul als eerste een gebruikersnaam in. Dit kan je eigen naam zijn, maar dit mag ook een 'schuilnaam' zijn. Wat je kiest is persoonlijk, sommige mensen willen anoniem blijven, anderen komen uit voor wat ze zeggen en steken zich niet weg achter een schuilnaam.

Vul nu uw e-mail adres in. Dit is nodig voor als u uw wachtwoord vergeten bent, u te verwittigen indien er berichten zijn, enz. Kijk het goed na dat er geen typfout instaat.

Vul ook een paswoord in. Dit is een reeks getallen of cijfers die u alleen kent. Dit kan een woord zijn, een cijfercombinatie, of beide samen. De bedoeling hiervan is dat u dit zelf goed onthoud, maar dat anderen niet kunnen raden wat u gebruikt. Aan de hand van dit paswoord zal de computer van Seniorennet achteraf weten dat ù het bent, en niemand anders. Het paswoord moet je 2 keer invullen, dit omdat je niet kan zien wat je invult (er verschijnen sterretjes). Als je het twee keer na elkaar ingeeft, veronderstellen we dat je de eerste keer geen typfout hebt gemaakt.

Verder worden er nog een aantal gegevens gevraagd. Deze zijn niet verplicht in te vullen. Het gaat over ICQ, AIM, enz. als dit u niets zegt, vul dan niets in.

Er wordt ook gevraagd naar Website. Indien u zelf een persoonlijke website zou gemaakt hebben, kan u daar het adres invullen.
Uw woonplaats wordt ook gevraagd, het is niet verplicht in te vullen, maar wel handig voor anderen dat ze ongeveer weten waar je vandaan komt. Verder ook nog het beroep en interesses is steeds leuk voor de anderen om te kijken wat voor iemand je bent, maar ook dit is niet verplicht.

Er staat nu ook nog "Onderschrift". Als je in de toekomst een berichtje gaat plaatsen, zal er bij élk berichtje onderaan je onderschrift komen. Dit kan bv. je lijfspreuk zijn, je naam, of iets anders. Je hoeft je hier nu niet teveel van aan te trekken, het is zo dat dit niet verplicht is, en bovendien achteraf toch nog te wijzigen is.

Vervolgens krijg je de voorkeuren te zien. Laat deze maar staan, standaard staan deze correct. Het is nuttig deze te wijzigen indien u niet in België of Nederland woont (ander tijdzone), een andere taal wenst (Engels),... Klik maar op OK, deze toets staan onderaan de pagina.

Je krijgt nu een pagina te zien die bevestigd dat je correct bent ingeschreven.

Je krijgt nu ook een e-mail ter bevestiging dat je goed bent ingeschreven, alsook nog even de gebruikersnaam en wachtwoord herhaald, zodat als u die toch in de toekomst zou vergeten, dat u het nog kan terugvinden.

Klik op de bevestigingspagina op de "klik hier om terug te keren naar de Hoofdpagina".

Druk nu rechtsboven op "Inloggen".

Dit was hetgene wat we eenmalig moeten doen. Wat nu komt, is het gebruik zelf van het forum en zal je uiteraard meer nodig hebben. Het scherm wat je nu ziet is hetzelfde scherm als dat we daarstraks hebben geklikt op "Registreer". Deze pagina zal je steeds zien als je naar het forum surft.

Nu gaan we de gebruikersnaam en wachtwoord ingeven zoals we zonet hebben ingegeven. Druk ook op het lege vakje achter "log me automatisch in bij elk bezoek" indien je niet steeds opnieuw wilt je gebruikersnaam en wachtwoord in te geven. Druk vervolgens op "Inloggen".

Zo, nu ben je ingeschreven en ingelogd. Nu kunnen we echt gaan beginnen.

Je ziet allerlei informatie staan op het scherm. Je ziet "Seniorennet Café", "Oefenforum", enz. Dit zijn de verschillende forums. Telkens met een centraal thema. Onder de titel zie je in het zwart kort iets staan dat uitlegt over het betreffende forum. Laat ons uitproberen op het "oefenforum", dit is de plaats waar je eens kan oefenen. Op de andere plaatsen mag je niet oefenen, daar is het de bedoeling om echt vragen te stellen, te discussiëren, enz.

Klik dus op de link "Oefenforum".

Nu zie je dus alle onderwerpen die staan in het Oefenforum. Je ziet de titels staan van de onderwerpen die anderen hebben ingegeven.

Laat ons het onderwerp "Oefenen zonder topics" eens openen. Klik op de titel.

Nu zien we alle berichten en antwoorden van de mensen onder dit onderwerp, allemaal onder elkaar.

Kort samenvatten hoe het in elkaar zit. We hebben dus hét forum van Seniorennet. Hierin staan verschillende forums, met een bepaald thema. Dit kunnen thema's zijn als computer, pensioen, maar ook bv. "oefenforum". Deze structuur ligt min of meer vast en kan enkel gewijzigd worden door de mensen van Seniorennet zelf. Het kan gebeuren dat een nieuw thema erbij komt indien er vraag naar is. In zo'n forum staan allemaal onderwerpen, die geplaatst worden door de bezoekers zelf. En in zo'n onderwerp heb je allemaal berichtjes. Het allereerste berichtje is het berichtje van de persoon die het onderwerp heeft aangemaakt. Daaronder zie je alle antwoorden en berichten van de andere bezoekers, alsook eventueel antwoorden van de maker van het onderwerpje.

Het eerste berichtje in zo'n onderwerp is dus het eigenlijke berichtje waar het onderwerp met wordt gestart. Je krijgt bij elk berichtje steeds een hele boel informatie.
Hieronder op de figuur zie je een voorbeeld van zo'n berichtje. Linksboven zie je de gebruikersnaam staan. Middenboven zie je de datum en tijd wanneer het bericht is geplaast. Rechtsboven zie je het onderwerp van het berichtje.
Onder de fijne streep zie je dan het eigenlijke berichtje. Dit is hetgene dat de bezoeker heeft ingetypt. Dit kan heel kort, maar ook heel lang zijn. Er kan ook opmaak in gebruikt worden (vetjes, schuine letters,...) alsook eventueel figuren instaan.

Je ziet op de pagina ook in het groot de titel van het onderwerp. Indien het een onderwerp is dat veel berichten bevat, zijn de berichten gespreid over verschillende pagina's. Je ziet hieronder op de figuur dat er wel 13 pagina's berichten zijn. Je kan op de cijfers klikken om rechtstreeks naar die pagina te gaan.

Maar we gaan in actie schieten. We hebben genoeg "theorie" gehad, nu gaan we zelf een berichtje plaatsen. We gaan dus in het onderwerp dat we gekozen hadden, een antwoordje plaatsen. Dit doe je door op de knop "Nieuw antwoord" te klikken.

Nu krijg je een nieuw scherm te zien.

We gaan hier de titel van het berichtje ingeven. De titel is niet verplicht, maar wel het duidelijkste dat die altijd aanwezig is. In het grote vak vullen we ons berichtje in.

Vervolgens klikken we op de knop OK.

Nu krijgen we een scherm te zien ter bevestiging dat ons berichtje goed is ingegeven. Om het ingegeven berichtje te bekijken, klik je op de "klik hier om je bericht te bekijken", ofwel wacht je eventjes, dan zal hij automatisch naar het berichtje springen.

Nu zien we het berichtje staan. Ook àlle andere bezoekers van Seniorennet kunnen het nu zien staan! Proficiat! Je hebt je eerste bericht op het forum geplaatst en toegankelijk gemaakt voor héél de wereld!

Je ziet trouwens steeds rechtsboven ook waar je zit op het forum. Eerst het forum (dus het algemene), en dan het thema waar je inzit. Door op een van beide te klikken, ga je ofwel naar de beginapagina het forum, ofwel naar het overzicht van de onderwerpen uit het thema.

Klik bijvoorbeeld op Oefenforum, zodat we terug op het overzicht komen van de onderwerpen.
We gaan een nieuw onderwerp aanmaken, want dat moeten we ook kunnen als we bv. een discussie willen starten, een vraag willen stellen,... Klik daarvoor linksboven op de knop "Nieuw onderwerp".

Nu krijgen we ongeveer hetzelfde scherm te zien als dat we een nieuw antwoord antwoord ingaven. Dus hier kan je gewoon je onderwerp invullen (nu is het onderwerp wél verplicht), en het bericht.

Als je klaar bent, druk op OK.

Ook nu krijgen we weer dezelfde bevestiging dat we al gezien hebben. Klik op de link om het berichtje te bekijken, of wacht even; de computer zal er automatisch naartoe gaan.

Zo, en dan zien we dus ons onderwerp. Je titel is in het groot gekomen, en je ziet je eigen berichtje. Onder je berichtje staat nog niets, dit is omdat het net nieuw is.

Laat ons eens kijken waar ons onderwerp bijstaat, klik op Oefenforum rechtsboven.

Nu krijgen we weer het overzicht van alles wat in het forum "Oefenforum" staat. Je ziet dat je berichtje bovenaan zal staan. Neen, soms staat het niet helemààl bovenaan. Dit komt omdat er berichtjes als "Mededeling" of "Sticky" bovenaan staan. Dit kan je zelf niet instellen, maar is iets voor de moderators (de mensen die het forum in het oog houden) om iets te forceren steeds bovenaan te laten staan, bv. een belangrijke mededeling. In ons voorbeeld hieronder zal je ons nieuwe onderwerp als 3de zien staan. Je ziet in de kolom Auteur zie je je gebruikersnaam staan, alsook rechts, bij "Laatste Ber.", wanneer het is gepost.
Iedereen die het forum bezoekt, zal uw berichtje kunnen zien.

Zo, dit was het eigenlijk. Je kan nu surfen naar de verschillende forums, je kan de onderwerpen bekijken, de berichten lezen, je kan antwoordjes insturen en je kan zelf ook onderwerpen aanmaken.

Er is verder nog veel meer mogelijk. Zoals je gegevens aanpassen (e-mail adres, onderschrift,...), je kan ook privé berichtjes sturen naar andere gebruikers, je kan opmaak gebruiken in je berichtjes, je kan berichten zoeken, enz. Dit kan je zelf uitproberen, je hebt nu de basiskennis.
Bij problemen, of om te kijken wat allemaal mogelijk is en hoe, kan je de verder help lezen van het forum, dat je kan lezen op http://www.seniorennet.be/forum/faq.php.

Het forum is gemaakt om met elkaar te communiceren. Je kan aan elkaar vragen stellen. Bovendien kunnen alle andere mensen de vragen ook lezen, zodat ze kunnen antwoorden indien ze het weten; maar ook kunnen anderen de antwoorden lezen, zodat iedereen er slimmer bij wordt. Maar uiteraard ook discussies zijn zeer mogelijk op het forum.

Het forum wordt in het oog gehouden door een aantal "moderators". Dit zijn mensen die zijn aangesteld door Seniorennet. Zij doen zelf ook mee aan het forum en van hen kan je ook antwoorden verwachten. Zij houden het forum in orde en zullen indien nodig ingrijpen. Het is namelijk verboden om reclame te maken, mensen persoonlijk aan te vallen, uit te schelden, enz. Zij hebben de mogelijkheid om berichten te verplaatsen en te verwijderen. Gewone gebruikers zullen van hen helemaal geen last hebben, enkel plezier. Mensen met slechte bedoelingen zullen hen echter als vijand nummer 1 krijgen. Indien iemand de regels te sterk overtreedt, wordt deze persoon geblokkeerd op het forum; zodat deze niéts meer kan doen.

Nog veel forumplezier en uiteraard ook nog veel surfplezier op de rest van Seniorennet!