Waar vandaan: Actueel >

Actueel - Olympisch goud: 35 procent rente bij Fortis!

Archief

Met aandelen 35 procent rente binnenhalen met op de koop toe kapitaalgarantie! Sportvedetten kampen voor goud in Athene. Met “Goïng for Gold notes” kun je financieel goud, zilver of brons binnenhalen.

Fortis, eigenlijk Fortis Luxembourg Finance, zet een superhoge coupon van 35 procent op het schavotje: Going for Gold notes noemen ze het nieuwste beleggingsproduct. De belegging kan goud opleveren: netto 35 procent. Weliswaar pas na 3 jaar maar wat toch nog een jaarlijks rendement van 9,794 procent kan betekenen!

Kan: want helemaal zeker is dat niet. Dat superrendement wordt alleen maar mits bepaalde voorwaarden gegarandeerd. Zo moeten alle 20 aandelen die in een korfje van internationale effecten zijn opgenomen, over drie jaar op 14 september 2007, in waarde zijn geklommen, vergeleken met de startwaarde op 22 september van dit jaar.

Bent u er zeker van dat deze 20 aandelen het allemaal beter zullen doen? Ze krijgen wel 3 jaar de tijd. Maar nu zou het ook kunnen dat er geen 20 maar toch nog 17 van de aandelen uit de korf in beurswaarde stijgen, dan hebt u over drie jaar recht op zilver: een rentecoupon van 15 procent. Dat betekent op jaarbasis 4,08 procent.

Een bronzen medaille is er wanneer er ten minste 14 aandelen het beter doen dan nu. De rente wordt dan 5 procent of op jaarbasis 0,971 procent. Dat lijkt al een heel stuk minder aantrekkelijk. Maar mogelijk denkt u dat er tegen het jaar 2007 op de beurs al heel wat kan veranderd zijn.

Erger wordt het indien er minder dan 14 aandelen in waarde stijgen dan krijgt u alleen maar de nominale waarde van de notes terug. Uw inleg van 1000 euro dus.

Kapitaal verzekerd

Officieel geeft deze uitgifte dus kapitaalgarantie. Maar aangezien de intekenprijs 102 procent was er u slechts 100 procent, de nominale waarde dus, terugkrijgt zit u wel opgescheept met een verlies van 20 euro (u betaalde 1020 euro per note en krijgt 1000 euro terug) wat op jaarbasis een verlies van min 0,658 euro betekent.

Gaan we echt voor goud?

Fortis Bank die het product uit Luxemburg aanbiedt bindt de rentecoupon, die pas op het einde van de reis wordt uitgekeerd, aan de beursprestaties van 20 internationale aandelen, alle 20 stoere zwaargewichten.

Is er op einddatum 14 september 2007 enige verandering in de koers, vergeleken met 22 september dit jaar telt zulks mee. Alle 20 meer? Goud of 35 procent. Slechts 17 van de 20: zilver of 15 procent.

Gaat het om slechts 14 op 20: 5 procent of brons.

Minder dan 14: gewoon geld terug.

Er is nergens bepaald hoeveel de betrokken aandelen moeten stijgen. Gewoon: boven de startwaarde noteren.

Noteer dat u niet investeert in één, in meerdere of in alle aandelen. Evenmin in een beursindex. De “Goïng for Gold notes” geven gewoon een hogere rente wanneer het met de aandelen goed of beter gaat.

Alles op een rijtje:

Inschrijven op de notes kan nog tot 17 september en betaling moet op 22 september gebeuren. Fortis wil minimaal 5 miljoen euro en maximaal 50 miljoen euro ophalen. Vervroegde afsluiting is wel mogelijk.

Berekening van de startwaarde: 22 september en berekening van de eindwaarde 14 september 2007.

Uitbetaling op 22 september 2007.

Het “finaal bedrag van terugbetaling” zoals dat deftig heet zal gebeuren tussen 100 en 135 procent.

Dus minimaal 1000 en maximaal 1350 euro.

Bij terugbetaling in België wordt van de rente 15 procent roerende voorheffing afgehouden. Bij terugbetaling in Luxemburg is er geen bronheffing en gaat het dus om 35 procent, 15 of 5 procent netto.

Code: ISIN YS0199207555.

Bij intekening binnen de intekenperiode zijn er geen instapkosten of leveringskosten.

De “Goïng for Gold note” gaat over 1000 euro nominale waarde maar moet boven pari, tegen 1020 euro worden betaald.

Alle notes zijn aan toonder en fysiek leverbaar.

De notes kunnen niet vervroegd worden terugbetaald.

20, 17 of 14

De grootte van de coupon op eindvervaldag is dus afhankelijk van de prestaties van aandelen uit een korf van 20 internationale effecten.

Het gaat om:

Coca Cola/ Eastman Kodak/ Heineken/ ManuLife/ Matsuhita/ McDonalds/ Swatch/ Schlumberger/ Time Warner/ Xerox/ Adidas/ Canon/ Carnival Cruises/ Hewlett Packard/ IBM/ Lufthansa/ Marriot Int Hotels/ Nike/ Pepsi/ Sony/.

Risico’s

Fortis Bank wil alle mogelijke misverstanden rond deze “Goïng for Gold notes” vermijden en wijst uitvoerig in het prospectus op de risico’s die aan deze belegging verbonden zijn: de hoge rente wordt alleen maar uitgekeerd bij een beurshausse van alle 20 in het korfje opgenomen aandelen.

Als belegger in deze notes kunt u niet op een andere wijze profiteren van andere hausses, dividenduitkeringen of andere eventuele voordelen.

Het prospectus is verkrijgbaar bij alle bankkantoren van Fortis.

Jan L. Bauwens –

Bovenstaande gegevens worden gepubliceerd onder voorbehoud van wijzigingen door de emittent en zijn gebaseerd op betrouwbare bronnen. Bedoeling is objectieve informatie te brengen zonder commerciële bedoelingen.

 

 

rss