Waar vandaan: Actueel >

Actueel - Wereldprimeur van SeniorenNet haalt internationale pers (update 5)

Archief

Webmaster Pascal Vyncke was voorbije maandag, 29 augustus, de topvedette op de persconferentie van SeniorenNet.be. Alles draaide om de aankondiging van de mogelijkheid om veilig op het internet te gaan. Lees daarover verder ons verslag en bekijk ook de foto’s die die dag werden genomen.

Maar eerst dit: het resultaat van de persconferentie is het waard om te vermelden.

Alle grote kranten waren er de volgende ochtend, in hun dinsdagedities al bij om verslag uit te brengen: De Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, Het Laatste Nieuws, De Morgen, De Standaard, Het Nieuwsblad, Het Volk, De Nieuwe Gazet en ook De Tijd.  Ook televisie als ATV, RTV en de radio's Radio 1, Radio 2, 4FM en Radio Donna hebben hierover verslag gegeven.  Ook in Wallonië hebben Le Soir, La Libre Belgique, Belga en La Derničre Heure hierover verslagen.

In Nederland werd het verslag dat SeniorenNet.be zelf bracht over de wereldprimeur helemaal overgenomen op Villamedia.nl , het vakblad van de pers, in haar editie van woensdag 31 augustus.  Ook Tweakers (de grootste technische website van Nederland) en Security.nl gaven verslag.  Ook het computertijdschrift Netwerk en VNUnet van het Computer Magazine gaven hier aandacht aan alsook nog een hele reeks andere websites en andere media.

En hier ons verslag:

Iedereen wil weten hoe het veilig chatten werkt

De hele Belgische pers wilde weten hoe dat veilig chatten werkt. Webmaster Pascal Vyncke, de initiatiefnemer van het project om het internet te beveiligen tegen oplichters of slecht bedoelde grappenmakers werd overdonderd met vragen. Tientallen journalisten en fotografen wilden dan ook, uit de mond van de 20-jarige informaticastudent, Pascal Vyncke, alles hierover vernemen.

Zeker 10 fotografen en cameralui en talloze journalisten stonden maandag 29 augustus op wacht om foto’s te schieten van webmaster Pascal Vyncke. Die vertelde in Mechelen aan een twintigtal journalisten en medewerkers van mediagroepen hoe het Internet kan beveiligd worden.

“Internet wordt nog te veel onveilig gemaakt door ongure bezoekers. Niet alleen kinderen zijn vaak slachtoffer, ook senioren kunnen in de val lopen” zei Pascal Vyncke bij de start van deze druk bijgewoonde persconferentie.

Pascal Vyncke heeft nu een waterdicht systeem bedacht en gerealiseerd waarbij iedereen met zijn elektronische identiteitskaart of met de SIS-kaart het onveilige gevoel bij chatten of bij forumbezoek kan wegnemen.

De wereldprimeur werd ook gedemonstreerd waarbij de journalisten de ogen uitkeken; in aanwezigheid van Minister Vanvelthoven. Met uw elektronische identiteitskaart kan feilloos de toegang tot het internet worden geweigerd voor wie niet voldoet aan de eisen die Seniorennet.be stelt aan chatters of bezoekers van het forum.

“De elektronische kaart, de eID bevat op de goudkleurige chip alle persoonsgegevens van de gebruiker en daar kan niet mee worden gesjoemeld” verklaarde webmaster Pascal hoe het allemaal dood eenvoudig werkt. Met een kaartlezer en een eID-kaart zijn alle problemen opgelost.

De vraag was verder hoe het moet wanneer nog niet iedereen deze eID-kaart heeft. “SeniorenNet.be heeft toelating om ook met de SIS-kaart te werken, de grijze kaart van de sociale zekerheid die iedereen heeft”.

“Het veilig internetten is de eerste dagdagelijks bruikbare toepassing verklaarde staatssecretaris Peter Vanvelthoven die verantwoordelijk is voor het project “internet voor iedereen”. De staatssecretaris verwacht dat zeker 400 bedrijven en organisaties op gelijkaardige wijze toepassingen zullen vinden. Bij de lancering van deze toepassing wilde hij niet afwezig blijven.

SeniorenNet is alvast de allereerste ter wereld. Technisch werd alles uitgedokterd in samenwerking met de firma @rrowUp en maakten ze samen @securechat. Johan Vandenbroucke verklaarde hierover: “Wie zich op SeniorenNet.be aanmeldt met zijn digitale identiteitskaart kan zich niet langer uitgeven voor iemand anders. Bovendien wordt je ook gecontroleerd op leeftijd.
De nieuwste ontwikkeling van SeniorenNet kreeg bovendien ook als een van de eersten het logo "Internet voor Iedereen" goedgekeurd van de overheid!

SeniorenNet is fier voor deze internetrevolutie te kunnen starten.  De nieuwe technologie zal nu ook kunnen worden gebruikt voor alle andere websites in België en wereldwijd, dus ook voor jongerenchatboxen, volwassenchatboxen, enz. enz.

De veilige chatbox kan je hier vinden: http://www.seniorennet.be/Pages/Vrije_tijd/chatbox.php

Het veilige forum: http://www.seniorennet.be/forum_eid/

Hulp en meer info over dit project: https://www.seniorennet.be/eID-beta/eid_help.php

Kaartlezer bestellen: https://www.seniorennet.be/eID-beta/eid_kaartlezer_sis_bestellen_verkrijgen.php


Voor een uitgebreide fotoreportage van de persconferentie van gisteren.  KLIK HIER !!

 

 

rss