Waar vandaan: Pascal Vyncke / Vyncke Pascal

Pascal Vyncke - Vyncke Pascal

Pascal VynckeDe redactie krijgt heel wat vragen over de maker van SeniorenNet: Pascal Vyncke. Hij is blijkbaar een heel Bekende Vlaming bij veel mensen.
Wie is hij? Wat doet Vyncke nog meer? Is Pascal echt nog zo jong? Wat studeerde Pascal Vyncke? Wat doet hij in zijn vrije tijd? Hoe oud is Pascal? Welke boeken schreef Vyncke Pascal allemaal? Hoe ziet hij eruit, heb je een foto van Pascal? Uit welke provincie komt Pascal? Hoe is hij SeniorenNet gestart? Wat doet hij nu eigenlijk effectief bij SeniorenNet? Kan ik Pascal Vyncke voor een spreekopdracht vragen? Heeft hij al prijzen gewonnen? Hoe lang doet hij dit al? ...
Omdat hij zelf geen persoonlijke website/blog heeft of ergens meer informatie vrijgeeft, doen wij het maar in zijn plaats. Op deze pagina staan de belangrijkste feiten die we in de loop van de tijd verzameld hebben over "onze" Pascal. Zo kunnen we iedereen verwijzen naar deze pagina, en heb je een antwoord op al je vragen in één keer!

Kort

 • Geboren in mei 1985
 • Wonende in Antwerpen
 • Oprichter van SeniorenNet, Kanaal50 en auteur van verschillende boeken.

Gedetailleerd

SeniorenNet

Pascal VynckePascal Vyncke is de oprichter van de website www.SeniorenNet.be. Het doel is een website te maken voor de actieve 50-plussers. Hij wil absoluut dat de website gratis moet zijn voor iedereen. Tot nu toe blijft dit lukken.
In 2001 startte hij op 14-jarige leeftijd deze website. De website kwam online op 30 maart 2001, hij was er toen echter al bijna een jaar met bezig met de voorbereidingen. Zo heeft hij honderden faxen, telefoons, brieven en e-mails gestuurd gehad voor het verzamelen van informatie (en toestemmingen om ze te mogen publiceren) voor alles wat een vijftigplusser zich in zou kunnen interesseren. In die tijd was er bovendien nog niet veel digitaal, waardoor hij zelf alles heeft moeten intypen.
 
De website wordt nog steeds door hem onderhouden en verder uitgewerkt. Intussen is de website in de Top 15 grootste van België, met meer dan 340.000 leden, meer dan 80.000 bezoekers per dag en een bereik van meer dan 1.300.000 verschillende gezinnen per maand volgens het officiële CIM.

Sinds juni 2005 richtte Pascal de VZW "SeniorenNet VZW" op voor de nodige juridische bescherming. Zo werd het ook mogelijk om verzekeringen en dergelijke af te sluiten voor de vrijwilligers die meewerken.

SeniorenNet is niet enkel in Vlaanderen. Ook voor Wallonië en Frankrijk wordt SeniorenNet gemaakt: Canal50.be (sinds juli 2006).
Tevens is de website ook in Nederland: www.SeniorenNet.nl (sinds juni 2007).

SeniorenNet telt intussen meer dan 150 medewerkers, die zich dag en nacht inzetten voor de website. Een uitgebreid team dat garant staat voor kwaliteit, betrouwbaarheid, onafhankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid.

Auteur

Vyncke Pascal is auteur van verschillende boeken:

Internet na 50 - Pascal VynckeVeilig surfen na 50 - Pascal VynckeComputeren na 50 - Pascal VynckeInternet après 50 ans - Pascal Vyncke  Fotograferen na 50 - Pascal Vyncke

 • Het eerste boek is "Internet na 50", sinds oktober 2004. Dit boek, 514 blz., is een gigantisch succes, en nog steeds. 16de druk van het boek en ruim 40.000 verkochte exemplaren. Bijna een half jaar in de Top 10 meest verkochte boeken. Bovendien het eerste informaticaboek ooit dat in de Top 10 heeft gestaan.
  Sinds maart 2007 is het boek volledig herzien om het nog gebruiksvriendelijker te maken, mee te gaan met de tijd en kleine foutjes op te lossen. Uitgegeven bij Lannoo. ISBN 90-209-5622-1
  In 2012 werd het boek opnieuw bijgewerkt, vernieuwd en kreeg het nieuwe hoofdstukken erbij.
   
 • Het tweede boek is "Veilig op het internet", sinds oktober 2005.
  Eveneens een succesvol boek dat gaat over de gevaren van het internet en hoe je deze praktisch kan oplossen. In februari 2007 werd het boek hernoemd naar "Veilig surfen na 50" en werd het boek volledig herwerkt. Het boek heeft intussen al de 4e druk achter de rug. 496 blz., uitgegeven bij Lannoo. ISBN 90-209-6362-7
   
 • Het derde boek is "Computeren na 50", sinds september 2006. Opnieuw een gigantisch succes. Een totale overrompeling waardoor de boeken sneller verkocht werden dan konden worden bijgedrukt. Reeds aan 6de druk, ruim 16.000 verkochte exemplaren. 616 blz. , uitgegeven bij Lannoo.
   
 • Het vierde boek is "Fotograferen na 50". Ook dit boek is een mega succes geworden en wordt door tienduizenden mensen gekocht om te leren fotograferen.
   
 • Eveneens werkte Pascal Vyncke een reeks van 5 kleine boekjes uit voor de krant Het Laatste Nieuws voor 5 opeenvolgende weken een gratis bijlage te geven in de krant. Oplage 1.000.000. Telkens boekjes van 50 blz.
   
 • In een ver verleden, nog voor SeniorenNet, schreef Pascal Vyncke korte tekstjes voor het computermagazine Clickx.
   
 • Tevens werd het boek "Internet na 50" vertaald voor Wallonië: "Internet après 50 ans". Het boek kwam in juli 2006 uit bij uitgeverij Racine. 445 blz.
   
 • Voor het magazine PASC@L schreef hij 2 keer een dossier Fotografie, bestaande uit twee maal 16 blz. interessante en heldere informatie. Voor het magazine PASC@L schreef hij een 16 pagina's tellend interessant dossier "Website maken".
   
 • Pascal doet af en toe een signeersessie. Zo signeerde hij al op verschillende keren op de Boekenbeurs en talloze andere beurzen, evenementen en in diverse boekhandels. Al is ook hier hetzelfde, hij kan zeker niet altijd toezeggen. Weinig tijd en het combineren met zijn studies is niet altijd even eenvoudig.

Magazine

Op 25 oktober 2007 geeft hij het magazine PASC@L uit. Dit is het magazine ván de actieve 50-plussers. Dit magazine is gebouwd op een compleet nieuw idee, het "Magazine 2.0" idee, waarbij het de lezers zélf zijn die de inhoud bepalen. Zo brengt hij een magazine uit waar al lang vraag naar was. Startoplage was 70.000 exemplaren. Het magazine komt maandelijks uit, op de laatste donderdag van elke maand. Het magazine kost 2,95 euro, voor zo'n 80 pagina's leesplezier. Het magazine wordt gemaakt in samenwerking met de 50-plussers, maar tevens met een professionele redactie en lay-out, zodat het een hoogstaand magazine is.
Door de economische crisis en het ineenstorten van de advertenties is het magazine hierdoor opgeschort. Spijtig, want het aantal verkochte exemplaren was zeer hoog. Een magazine moet echter ook gesteund worden door adverteerders, anders zou de kost per magazine té duur zijn. Misschien binnen enkele jaren terug als de advertentiemarkt terug opleeft?

Pascal Vyncke wilde eigenlijk niet dat het magazine naar hem zou vernoemd worden. Bij een stemming met de redactie en een aantal 50-plussers is hij echter democratisch verloren; waardoor hij zich bij de naam PASC@L neerlegde. Het is duidelijk dat PASC@L dus ook geen personalityblad is, maar een volwaardig magazine ván de 50-plusser.

Magazine PASC@L   PASC@L   PASC@L

Televisie

Kanaal 50Pascal Vyncke startte op 13 september 2007 met een eigen televisiekanaal: Kanaal50. Het is hiermee ook wereldwijd de eerste "Interactieve Digitale Internet TV". Je kan kijken naar wát je wil, wannéér je wil, hoe vaak je wil, waar je wil én gratis. Het is erkend als televisiekanaal. De televisie werd officieel gelanceerd in Technopolis, waar de start voor het uitzenden werd gegeven om 11:04:13u.
De televisie wordt gemaakt met een professioneel team. Een professionele cameraploeg, montage, stem, research, redactie en regisseur. Zo zijn alle reportages en filmpjes van de hoogst mogelijke kwaliteit voor de kijkers.

De grote investering van dit televisiekanaal is gefinancierd door de inkomsten van zijn boeken. De volledige opbrengst ervan is hiermee geïnvesteerd in Kanaal50. Pascal Vyncke is ervan overtuigd dat de Interactieve Digitale Internet TV dé toekomst is voor televisie.

Kanaal50 heeft inmiddels al miljoenen kijkers gehad!

Bekroningen

In september 2003 werd Pascal Vyncke bekroond door de Rotary Club met de "Heidelandprijs". Dit voor zijn eindwerk "de reëele gevaren van het werken op het internet". Een aantal jaar later zal dit werk de basis zijn voor zijn tweede boek "Veilig surfen na 50".

Pascal Vyncke won de "Wablieft"-prijs voor zijn klare en duidelijke taal in zijn boeken en de website. (december 2005)

De krant De Standaard gaf het boek "internet na 50" de titel "Duidelijkste boek van 2005".

Hij won eveneens de prijs "Site van het Jaar 2000" voor amateurwebsitees met een vroegere website, The Free Stuff Page. Hij is intussen wel gestopt met deze website.

Hij won opnieuw de prijs "Site van het Jaar 2005", dit keer voor de professionele websites met SeniorenNet. Zilver, net na Google, maar voor eender welke andere site (zoals MSN, VRT nieuwsnet (nu deredactie.be), HLN, eBay,...).

Hij won opnieuw de prijs "Site van het Jaar 2007", dit keer 1e in de categorie Community voor de website SeniorenNet.

In 2005 stond Pascal Vyncke in Het Laatste Nieuws in de "Top 100 Vlamingen van 2005".

Pascal Vyncke behaalde de 59e plaats bij de verkiezing "De Grootste Belg" in 2005; en de eerste plaats op de publiekslijst.

Pascal Vyncke werd geselecteerd door de Vlaamse Overheid als 1 van de 12 "Jij bent Flanders Future" in 2005.

Hij werd eveneens geselecteerd bij de 100 "Flanders DC Fellows" in 2006.

Op 28 augustus 2005 werd zijn project voor het werken met de elektronische identiteitskaart op internet als éérste het officiële label "internet voor iedereen" toegekend.

Site van het Jaar 2010 (categorie community).

Site van het Jaar 2011 (category community).

Voor alle duidelijkheid, aan geen van bovenstaande bekroningen was er een geldprijs verbonden (spijtig genoeg, want hij verdient het!).

Evenementen

Pascal Vyncke organiseerde verschillende evenementen:

 • Het evenement "Our Generation!" in Boom (domein De Schorre); 21 september 2003, meer dan 1.000 vijftigplussers. Een evenement met talloze optredens, activiteiten, voorstellingen, ...
   
  Our Generation!

   
 • Het evenement "29/11 Oostende": het 5-jarige bestaan van SeniorenNet in het Cursaal te Oostende, met meer dan 2.000 vijftigplussers.
   
 • Jaarlijks een evenement dat enkel voor de medewerkers (met hun partner) is van SeniorenNet, niet voor de bezoekers.

 • Jaarlijkse aanwezigheid van SeniorenNet op Actief50, waarbij SeniorenNet telkens een zeer grote oppervlakte vult met veel leuks!
   
 • Diverse kleinere evenementen

Innovatie

Vyncke PascalPascal Vyncke is veel bezig met innovatie en nieuwe dingen. Zo bedacht Pascal in 2001 het idee voor het automatisch groter laten maken van de letters op een website. Wereldwijd wordt dit door ontelbare websites intussen toegepast. Hij heeft hiervoor een gratis broncode online gezet, zodat iedereen gemakkelijk dit kan integreren in z'n website.
 
Ook het idee voor het toegankelijk maken van internet door middel van de teksten te laten voorlezen. Dit idee gelanceerd in 2001 heeft wereldwijd navolging gekregen, onder andere de populaire internetencyclopedie Wikipedia past het idee toe.
 
Hij bracht als eerste het idee van een "stemtest" uit in 2002. Het innovatieve idee was om vragen te stellen aan de partijen en hen hierop te laten antwoorden. Vervolgens konden bezoekers ook op diezelfde vragen antwoorden en werden deze vergelijken met die van de partijen. Zo kon men zien welke partij het beste overeenkwam met hun idee. Later werd dit idee ook overgenomen in TV-programma's; spijtig genoeg zonder ooit een vergoeding hiervoor te krijgen.
 
Tevens heeft hij vroeger "Shop50" gemaakt, dit was "De Shoplijn" van VTM maar dan via internet.
 
Ook had Pascal het idee om een boek gratis online te plaatsen, tegelijkertijd wanneer het in de boekhandel uitkwam. Met succes, het boek werd online al door ontelbaar veel mensen gelezen, terwijl de verkoop in de boekhandel er tevens voordeel bij had.

In 2008 kwam hij met de "Versta-Test". Een revolutie op gebied van het testen van het gehoor. Samen met verschillende audiologen en andere specialisten werd gedurdende 2 jaar gewerkt aan deze test in samenwerking met Lapperre. Het is een nieuwe wetenschappelijk onderbouwde hoortest. Deze test maakt het mogelijk dat iedereen zijn gehoor kan testen via internet in een vertrouwde omgeving. De test geeft binnen 2 minuten en na het doorlopen van een aantal vragen een betrouwbare screening. Het is een Belgische primeur en zelfs op wereldvlak nagenoeg uniek.

Dankzij deze vele innovatie werd Pascal ook opgemerkt door initiatieven als "Jij bent Flanders Future" en "Flanders DC", beide gericht om innovatieve initatieven in de kijker te zetten.

Onderzoek

Sinds eind 2004 heeft Pascal Vyncke het "SNRD" opgericht: het SeniorenNet Research Department. Hiermee wil hij meer onderzoek doen naar de 50-plussers. Er zijn namelijk amper gegevens bekend over deze doelgroep. De meeste studies gaan over kinderen, jongeren of algemeen. Omdat dit toch een belangrijke doelgroep is met een eigen mening en zeker verschillend is met bvb. kinderen, is er noodzaak aan meer cijfergegevens. Sindsdien worden er vrijwel continu enquêtes gehouden bij telkens duizenden vijftigplussers om zo meer informatie te verkrijgen. Resultaten worden gratis gepubliceerd, zodat zoveel mogelijk mensen meer rekening kunnen houden met deze belangrijke doelgroep.

Voordrachten en lezingen

Hoewel Pascal Vyncke weinig tijd heeft, geeft hij toch regelmatig voordrachten. Hij gaf al talloze voordrachten op hoge scholen en universiteiten overal in het land aan vele honderden studenten. Maar ook voordrachten en lezingen in bibliotheken en OCMW's zegt hij toe. Tevens heeft Pascal ook op het Feweb congres een voordracht gegeven in 2006. Hij heeft al presentaties gegeven gaande van een publiek van 5 mensen tot meer dan 200 mensen. Eenmalig zelfs tot een publiek van meer dan 2.000 mensen!

Voordrachten die hij geeft hebben diverse thema's.
Hieronder een aantal onderwerpen van presentaties waarvan we weten dat hij die in het verleden al gegeven heeft:

  • innovatie
  • ondernemerschap
  • jonge ondernemers
  • 50+ marketing / seniorenmarketing / babyboomers / medioren
  • doelgroepencommunicatie
  • crossmediale trends
  • veiligheid van het internet
  • waarom/hoe computer & internet
  • blogs en communities
  • "Mijn uitdaging"

Nieuwswebsite Newsbird

Newsbird is een nieuwsportaal. Het is weinig bekend dat deze nieuwswebsite eveneens gemaakt en bedacht is door Pascal Vyncke. Ze ging voor het eerst online in juni 2005. De website is in meerdere talen beschikbaar en wordt wereldwijd bezocht, al komen uiteraard voorlopig nog de meeste bezoekers uit België en Nederland.
Deze website, met meerdere honderdduizenden hits per maand, brengt continu het nieuws van honderden nieuwsbronnen. 24/24u, 7 dagen op 7, en elke dag van het jaar; feestdag of niet, dag of nacht.
Hiermee was het de eerste website in België om een verzameling van al het nieuws op een dergelijke wijze samen te brengen. Niet langer wordt het nieuws gerangschikt per bron apart, maar worden alle bronnen door elkaar gegooid om continu hotnews te hebben; en eveneens per thema te kunnen opzoeken. Al blijft uiteraard het opzoeken per nieuwsbron apart ook mogelijk. Tevens geeft het voor alle rubrieken op de website gratis RSS feeds voor gebruik door derden en RSS lezers. De succesvolle nieuwswebsite maakt het mogelijk dat bezoekers ál het nieuws te zien krijgen, ookal zouden bepaalde bronnen nieuws censureren; vanaf er ook maar één bron iets schrijft, kan je het lezen.

QuizPlezier.com

QuizPlezier.com is de grootste quizsite. Het is ook weinig bekend dat deze grote quizzerswebsite bedacht en gestart is door Pascal Vyncke.
De QuizPlezier-redactie zorgen voor tienduizenden quizvragen, zelfs miljarden sudoku's en miljoenen rekenvragen die je op deze QuizPlezier.com kan vinden.
De quizsite is niet enkel de grootste quizsite. Ze geeft tevens ook de mogelijkheid voor webmasters om een quiz of sudoku in hun eigen website of blog te integreren. En ook deze website is voor zowel quizzers als webmasters volledig zonder kosten. Zelfs zonder reclame.

Studies

Pascal VynckePascal Vyncke deed zijn laatste 4 jaar van het middelbaar de richting "Techniek Wetenschappen" aan het Mater Salvatoris Instituut te Kapellen. Dat is een richting met vooral veel wiskunde, chemie, biologie en fysica. Maar verrassend genoeg met weinig informatica. Het is ook tijdens het middelbaar dat hij begonnen is met SeniorenNet. Hij maakte zijn eindwerk voor zijn middelbaar met de titel "De reëele gevaren van het werken met computers op het internet", en zou later een prijs winnen voor het beste eindwerk door de Rotary Club.

Vervolgens ging hij in 2003 studeren aan de Universiteit van Antwerpen (faculteit Wiskunde/Wetenschappen).

In 2005 is hij naar Universiteit Gent gegaan waar hij afstudeerde als Burgerlijk Ingenieur (richting Computerwetenschappen) aan de (faculteit Ingenieurswetenschappen.
In 2011 ging hij studeren aan de Vlerick Gent Leuven Management School en behaalde in 2012 zijn MBA (Master in Business Administration), een tweede master.

Hobby

Pascal Vyncke heeft als hobby naast de computer en internet nog een andere hobby: fotografie. Fotograferen doet hij sinds zijn vijftiende. Zijn weerfoto's zijn een tijdlang gebruikt geweest voor de regionale zender ATV voor bij "het weer". Tevens zijn er enkele weerfoto's gebruikt geweest in 4 etalages voor mode in Milaan.
Sinds kort heeft hij een nieuw project gelanceerd waarmee hij al zijn foto's gratis ter beschikking stelt, meer dan 40.000 foto's worden gratis ter beschikking gesteld.

Naast fotografie is ook sport, lezen en meteorologie (weerkunde) zijn hobby.

Internet

Vroeger heeft Pascal Vyncke nog verschillende andere kleinere websites gemaakt naast SeniorenNet. Ook de websites TheFreeSTuffPage en FreePage heeft hij vroeger gemaakt gehad. Verder maakt Pascal Vyncke buiten SeniorenNet nog verschillende andere (succesvolle) websites.

Op 7 juni 2005 ontdekte Pascal Vyncke een veiligheidslek. Hij ontdekte dit in de browser Microsoft Internet Explorer 6 en Opera 7.54 en 8.0. Het lek werd uiteindelijk opgelost, zodat deze software weer een beetje veiliger werd voor iedereen.

Foto's

In dit artikel staan een aantal foto's van Pascal Vyncke.
LET OP: deze zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet gebruikt worden zonder voorafgaande toestemming van de fotograaf. De foto's zijn namelijk niet door SeniorenNet zelf gemaakt.

En verder...

 • Pascal heeft 1 zus die ouder is dan hij. Zij heeft 2 kindjes.
 • Pascal heeft een rijbewijs B sinds z'n achtiende
 • Pascal Vyncke doet een poging om toch af en toe naar een bijeenkomst, chatmeeting, forummeeting,... te gaan om contact te hebben met de bezoekers.

Contacteren

Je kan Pascal niet rechtstreeks contacteren. Althans, niet meer. Vroeger maakte hij er een punt van om iederéén, op élke e-mail een persoonlijk antwoordje te sturen. Maar doordat dit steeg naar meer dan 1.000 e-mails per dag, kon hij dit niet meer aan. Daarom vangen alle vrijwilligers, medewerkers en redactie de meeste problemen en vragen op.
Om ons te contacteren, zie: http://www.seniorennet.be/contact

Toekomst

Wat gaat Pascal in de toekomst nog allemaal doen? Dat mogen we eigenlijk niet zeggen. Welke ideeën hij nog allemaal heeft weten we niet. Toch weten we al een paar dingen, maar dat willen we pas meegeven als alles klaar is. We gaan op deze pagina dus geen primeurs weggeven...

Heb je nog weetjes of feiten van Pascal? Laat het ons dan weten.