Waar vandaan: Helpcentrum > Veel gestelde vragen > Mag ik muziek plaatsen op mijn blog?

Veel gestelde vragen: Mag ik muziek plaatsen op mijn blog?

Het is NIET toegelaten om illegale muziek te plaatsen op je blog.

Eerst en vooral is het af te raden om muziek op uw website te gebruiken. Veelal gebeurt het dat mensen rondsurfen en intussen al naar muziek aan het luisteren zijn (via pc of radio). Niks is dan vervelender dan op een website te komen met muziek.  Ook mensen die op het werk surfen of in het bijzijn van anderen (familieleden, kinderen,...) vinden het over het algemeen zeer vervelend dat er plots muziek start.  Muziek op een blog wordt in de meeste gevallen als irritant en vervelend aanzien.

Indien je toch muziek wenst te plaatsen, hou dan rekening met het onderstaande.

Muziek die je op je blog zet kan in volgende omstandigheden enkel:

1) U bent zelf de maker van de muziek en bezit dus de auteursrechten. Op die manier mag u dus wel legaal uw eigen muziek plaatsen op je blog.

2) Je hebt toestemming van de originele auteur, en/of je hebt hiervoor de nodige vergoedingen betaald (Sabam,...).

3) Je zet muziek op je blog dat niet meer beschermd is door het auteursrecht.  Het auteursrecht blijft 70 jaar geldig na het overlijden van een auteur.  Indien het auteursrecht vervallen is, kan u de muziek gebruiken.
Je kan op het internet websites vinden die dergelijke muziek legaal aanbieden.

Enkel in bovenstaande omstandigheden is het toegelaten.  Muziek plaatsen is in elk geval op eigen risico.

Zowel muziek als achtergrondmuziek, downloadbaar of aanwezig als achtergrondmuziek bij een Powerpoint, PPS,... gelden onder dezelfde wetgeving.

Tevens kan volgende tekst van Sabam ook interessant zijn om weten:
Wie heeft toelating nodig van SABAM voor het gebruik van auteursrechtelijk beschermde werken?
De fysieke of rechtspersoon die de website uitbaat is verantwoordelijk voor het aanvragen van toelating tot het on-linegebruik van auteursrechtelijk beschermde werken.

Wanneer is een auteursrechtelijke toelating vereist?
Bij elk gebruik van auteursrechtelijk beschermde werken is toelating vereist. Zelfs indien een auteur of componist niet bij een auteursvereniging zoals SABAM is aangesloten is de rechtstreeks toelating van de auteur of componist nodig.

Heb ik toelating nodig indien ik muziekwerken, die niet meer beschermd, zijn op mijn website wenst te gebruiken?
Er zijn geen auteursrechten meer verschuldigd indien de auteur reeds 70 jaar overleden is. Let wel, een vertaling of bewerking van een werk kan wel nog auteursrechtelijk beschermd zijn. Om een bewerking uit te voeren van werken uit het publiek domein is wel nog auteursrechtelijke toestemming nodig.

Kan ik slechts enkele seconden of maten van een muziekwerk laten horen zonder toelating te vragen?
Neen, u heeft toelating nodig vanaf het muziekwerk herkenbaar wordt aangeboden, ongeachte de tijdsduur van het werk.

Op mijn website wens ik een muziekwerk te laten horen om de presentatie van mijn bedrijf te versterken, bij wie moet ik toelating aanvragen?
Volgens de wet op het auteursrecht van 30/06/1994 dient u zich rechtstreeks te wenden tot de muziekuitgever van het werk die u het commerciële gebruik van het werk kan geven of verbieden in naam van de auteur, componist of in zijn eigen naam. SABAM zal u pas auteursrechtelijke toestemming geven om het werk te reproduceren of publieke mee te delen nadat deze toelating bekomen werd.

Ik wens liedjesteksten of partituren op mijn website te plaatsen, heb ik toestemming nodig?
U dient toelating te vragen aan de muziekuitgever van het werk, dit is geen bevoegdheid van SABAM.

Ik wil audiobestanden zoals MP3 via mijn website door mijn bezoekers laten downloaden.

Als aanbieder dient u uitdrukkelijke toestemming te bekomen van de muziekproducenten als ook de auteursrechtelijke toelating te verkrijgen van SABAM.

Wat indien ik als lid van SABAM mijn eigen werken op mijn eigen website plaats ?

In dit geval heeft het weinig zin om de rechten te innen als de uitbater van de site en de rechthebbende één en dezelfde persoon is. Het dient uiteraard om werken te gaan waarvan jij de enige rechthebbende bent  en die voor beluistering alleen worden aangeboden, zonder mogelijkheid tot downloaden. Voor de werken die in samenwerking zijn gemaakt (uitgever, bewerker, ...), dien je wel bij SABAM de gebruikelijke toelating te vragen en dus auteursrechten te betalen, die onder de verschillende rechthebbenden zullen worden verdeeld.

Kan ik zelf aan de uitbater van een website de auteursrechtelijke toelating verlenen om mijn muziekwerk op zijn website te gebruiken ?

Als lid van SABAM heb je het beheer van jouw auteursrechten aan SABAM afgestaan en is het aan SABAM de toelating te verlenen voor het on-linegebruik van jouw werken. De uitbater van de website in kwestie moet dus van SABAM de toelating bekomen voor de publieke mededeling van je muziekwerk via Internet.

Bron: http://www.sabam.be/nl/getpage.php?i=144

NEDERLAND
Sabam is voor België, voor Nederland is het Buma/Stemra.
http://www.bumastemra.nl/nl-NL/MuziekgebruikOpgeven/Hoe+betalen/InternetEnNieuweMedia.htm

Op bovenstaande Nederlandse website Buma Stemra vermelden zij o.a.

Muziekgebruik op internet en via nieuwe media kent verschillende vormen, elk met een eigen tariefbepaling.
Buma/Stemra vraagt aan iedereen die muziek openbaar maakt een vergoeding. In principe heeft u vooraf toestemming nodig indien u muziek op uw website gebruikt. Veel mensen zijn hiermee onbekend en daarom attenderen wij u hierop. Handig is dat u niet per muziekwerk toestemming hoeft te vragen bij verschillende muziekauteurs. Bij Buma/Stemra kan in één keer toestemming worden verkregen namens deze verschillende muziekauteurs. Wel zo gemakkelijk.

Achtergrondmuziek op het internet?
De definitie van achtergrondmuziek is: muziek ter verfraaiing van een website, die op zichzelf de distributie of uitzending van muziek niet tot doel heeft. Muziek speelt een ondersteunende, niet-prominente rol. De muziekwerken of fragmenten mogen uitsluitend in streaming format aangeboden worden. Kortom wanneer er op uw website een muziekwerk direct begint met afspelen zodra bezoekers uw website openen is er al sprake van achtergrondmuziek. Maar ook wanneer er sprake is van het ter illustratie plaatsen van een muziekwerk of videobestand (waarin muziek is verwerkt) is er sprake van Achtergrondmuziek op uw website. Zodra hier sprake is van het daadwerkelijk verspreiden of middels een on-demand structuur muziekwerken of videobestanden aanbieden, neem dan contact met ons op via het contactformulier. U komt dan in aanmerking voor een aparte overeenkomst.

Moet ik betalen als ik muziek gratis aanbied op mijn website?
Ja. Maar de hoogte van de vergoeding hangt wel af van het soort ‘gratis’ gebruik.

Waarom moet ik betalen voor gebruik voor muziek op mijn website?
Het is volgens de wet van 1912 dat Buma aan de componisten en tekstschrijvers uitkeert. Zij zorgt voor het inkomen van de componisten en tekstdichters. Dit is bij wet geregeld vanaf 1912 welke bepaalt dat er voor muziek in het openbaar Auteursrechten moeten worden geïnd. De Bumarechten voor Nederland zijn wel vastgesteld op reële en verantwoorde tarieven…. Buma keert de ontvangen gelden uit aan de duizenden, duizenden componisten en tekstdichters…. - Zangers ontvangen gage, maar componisten zouden geen enkel inkomen hebben zonder Buma. - Componisten zorgen dat er repertoire – dat er muziek is…. En muziek zorgt voor verhoging van de omzet (bewezen)……

Is een stukje muziek van maximaal 30 seconden vrij?
Veel mensen denken dat voor het gebruik van een gedeelte van een auteursrechtelijk beschermd werk geen toestemming nodig is van de auteur. Maar ook voor gebruik van een fragment, hoe kort het ook is, moet u toestemming hebben.

Moet ik betalen voor het afspelen van de muziek van mijn favoriete artiesten op mijn website?
Ja. U hebt toestemming nodig van Buma/Stemra. De hoogte van de vergoeding die u aan ons moet betalen, hangt af van de manier waarop u de muziek gebruikt, bijvoorbeeld helemaal af of alleen een fragment.

Mag ik muziekbestanden zoals MP3 op het internet verkopen?
Ja, maar u hebt hiervoor wel toestemming nodig van verschillende partijen zoals de platenmaatschappijen van wie de muziekwerken zijn en van Buma/Stemra. De regeling met Buma/Stemra heet ook wel ‘distributie van tracks’ (of ‘tracks on demand en streaming’).

Heb ik toestemming nodig voor achtergrondmuziek op mijn website?
Ja. Buma/Stemra heeft een speciale regeling voor muziek die op een website alleen te beluisteren is, niet prominent aanwezig is en een ondersteunend karakter heeft. U hebt toestemming nodig en moet een vergoeding betalen voor het vastleggen, openbaar maken en verspreiden van de muziek. De hoogte van de vergoeding hangt af van de hoeveelheid muziek en de manier waarop u de muziek gebruikt. Voor particulier gebruik geldt een ander tarief dan voor zakelijk gebruik. Let op dat u toestemming vraagt vóórdat u de muziek op uw website plaatst. Houd er rekening mee dat u aan Buma/Stemra alleen een vergoeding betaalt voor de componisten en tekstschrijvers van een werk. Voor gebruik van bijvoorbeeld de cd moet u apart toestemming vragen en een vergoeding betalen. Informatie hierover vindt u op www.sena.nl.

Mag ik zomaar een radiostation op internet beginnen?
Ja. U hebt wel toestemming nodig van Buma/Stemra voor het draaien van muziek op het internet. Voor particulieren geldt een ander tarief dan voor bedrijven. Houd er rekening mee dat u aan Buma/Stemra alleen een vergoeding betaalt voor de componisten en tekstschrijvers van een werk. Voor gebruik van de cd moet u apart toestemming vragen en een vergoeding betalen aan SENA. Informatie hierover vindt u op www.sena.nl

Mag ik muziek uploaden?
Muziekwerken en andere auteursrechtelijk beschermde werken mogen slechts ter beschikking worden gesteld met toestemming van de rechthebbenden. Indien u muziek wilt uploaden dient u hiervoor toestemming te verkrijgen van de rechthebbenden. Voor componisten, tekstdichters en muziekuitgeverijen zal dit doorgaans Buma en Stemra zijn.

Mag ik muziek downloaden?
Het downloaden van muziek is uitsluitend toegestaan bij muziek voor eigen gebruik en mag alleen uit een legale bron. Veel muziekwerken worden gratis aangeboden op P2Pnetwerken. Als u gebruik maakt van P2Pnetwerken voor het downloaden van uw muziek uploadt u automatisch zonder dat het mag muziek. Het overgrote deel van de muziek die wordt aangeboden op P2Pnetwerken is afkomstig van illegale bronnen.

Ik wil gebruikmaken van een beschermd muziekwerk. Maar bij wie ligt het auteursrecht?
U kunt allereerst contact opnemen met Buma/Stemra. We behartigen de belangen van meer dan 16.000 muziekauteurs (rechthebbenden) en kunnen achterhalen wie het auteursrecht heeft. Dat betekent niet dat we alle auteursrechtzaken voor u kunnen regelen. We kunnen u in elk geval wel informeren wie de rechthebbende tekstdichter, componist en/of uitgever is. Neem hiervoor contact op met Relatiebeheer.

Bron en meer info:
http://www.bumastemra.nl/nl-NL/MuziekgebruikOpgeven/Hoe+betalen/InternetEnNieuweMedia.htm

http://www.bumastemra.nl/nl-NL/Service/FAQ.htm



Gerelateerde helponderwerpen:
Wat kost het om een SeniorenNet blog aan te maken?
Moet ik iets speciaals doen om een SeniorenNet blog te kunnen aanmaken?
Hoeveel blogs kan ik aanmaken?
Hoeveel berichten kan ik op mijn blog plaatsen?
Hoeveel foto's kan ik op mijn blog plaatsen?
Hoelang duurt het om een blog te activeren?
Hoe plaats ik een bericht op mijn blog?
Hoe plaats ik een foto bij een bericht?
Hoe kan u uw paswoord wijzigen?
Hoe kan ik een geplaatst bericht wijzigen?
Hoe kan ik een geplaatst bericht verwijderen?
Kan ik eender welke foto toevoegen aan mijn blog?
Wie kan er een reactie plaatsen bij een bericht?
Hoe kan ik een reactie van een bezoeker verwijderen?
Kan ik een reactie wijzigen?
Heb ik een gastenboek op mijn blog?
Hoe kan ik een reactie verwijderen uit het gastenboek?
Kan ik een reactie wijzigen uit mijn gastenboek?
Kan ik HTML code toevoegen in berichten?
Kan ik HTML code toevoegen in de "vrije tekst"?
Hoe kan ik het uitzicht wijzigen van mijn blog?
Ik ben niet tevreden met de standaard uitzichten, kan ik zelf iets aanpassen?
Wat is een co-auteur?
Hoe kan ik een co-auteur aanmaken?
Hoe kan ik een co-auteur verwijderen?
Hoe kan ik gegevens van een co-auteur wijzigen?
Hoe kan u de titel wijzigen van uw blog?
Hoe kan u de ondertitel wijzigen van uw blog?
Hoe kan u afzetten dat bezoekers kunnen reacties plaatsen op uw berichten?
Hoe kan u afzetten dat bezoekers een waardering (score) kunnen plaatsen op uw berichten?
Hoe kan ik ervoor zorgen dat nérgens op mijn blog mijn e-mail adres staat?
Hoe kan u uw blog beschermen met een paswoord?
Hoe kan u het paswoord afzetten dat u ingesteld heeft op uw blog?
RSS ? XML?
Javascript?
Wijzig de categorie van je blog
Hoe is de lijst van alle blogs gesorteerd?
Ik zoek het blognieuws
Mijn vraag staat hier niet bij! Ik heb een ander probleem met mijn blog!
Op mijn blog wil ik graag een link vervangen door een "klik hier"
Waar kan ik foto's vinden voor op mijn blog?
Mag ik foto's van eender welk gebouw op mijn blog plaatsen?
Hoe kan ik mijn blogs doorsturen naar vrienden en familie
Kan men een extra teller toevoegen aan uw blog, bvb. een teller via Nedstat?
Kan er iemand mij uitleggen wat precies "BLOGS" zijn ?
Blijkbaar hanteren heel wat gebruikers een schuilnaam voor hun persoonlijke blog?
Ben even gaan kijken naar "Rangskikking volgens populariteit". Ik ben echt benieuwd hoe die rangschikking gemaakt is.
Wat moet ik juist doen om mijn url adres te veranderen het lukt me niet
Op verschillende blogs heb ik gezien dat er leuke plaatjes bij geplaatst zijn. Hoe kan ik dit voor elkaar krijgen?
Wat is de maximale lengte voor de titel van mijn blog?
Hoeveel trefwoorden kan ik in het veld "keywords" van de meta-tags ingeven?
Hoe wis ik de resultaten van een poll? Hoe start ik terug vanaf 0?
Kan ik de titel van een bericht bovenaan in de titelbalk krijgen?

Ga naar het Helpforum om vragen te stellen, antwoorden te vinden en uw kennis te delen met anderen.