Waar vandaan: Thuis op Internet > Gratis software

Gratis software

Werken met de computer is altijd wel leuker indien er programma's zijn die je het gemakkelijker, aangenamer en efficiënter maken. Het wordt helemaal interessant als je weet dat veel van deze programma'tjes gratis zijn!

Hieronder kan je een reeks programma's downloaden die je bij de meest uiteenlopende zaken zullen helpen. Klik steeds op de naam of het logo om naar de website te surfen waar je het programma kan downloaden.

Diversen
Internet & e-mail
Veiligheid
Multimedia
Besturingssysteem
Kaartenbak programma's

Diversen
Acrobat Reader
Dit programma heb je nodig om de zogenaamde PDF-bestanden te kunnen lezen. Deze bestanden worden gebruikt om documenten of handleidingen in op te slaan. Je kan dit gebruiken om documenten die je meestal op website's kan downloaden, goed te lezen en eventueel af te drukken.
PowerArchiver
Dit programma maakt je bestanden kleinder, zonder verlies van gegevens. Heel handig als je iets wil versturen via e-mail of gewoon minder schijfruimte gebruiken op je harde schijf. Ook veel dat je download via het Internet vanaf een website is gecomprimeerd.
Het leest o.a. ZIP-bestanden, maar ook vele andere gecomprimeerde bestanden.
WinZip (21 dagen probeerversie, maar blijft daarna werken)
Dit programma maakt eveneens je bestanden kleinder zonder verlies van gegevens.
EzVoice (15 dagen probeerversie)
Het klinkt misschien vreemd, maar je kan je computer gebruiken als antwoordapparaat. Gebruik je oude modem voor de telefoonlijn om van je computer een antwoordapparaat te maken.
Je kan intussen je computer gewoon verder gebruiken wanneer het als antwoordapparaat werkt. Je hebt bovendien met dit programma enorm veel mogelijkheden die je nooit met een gewoon antwoordapparaat kan bereiken.
Internet & E-mail
Download Accelerator
Met dit programma kan je het downloaden van bestanden op het Internet versnellen tot 300%. Bovendien is het in staat om onderbroken downloads, doordat er iets was met de verbinding van de downloadserver, gewoon verder te downloaden.
Passphrase Keeper (30 dagen probeerversie)
Dit programma onthoud voor u al uw gebruikersnamen en paswoorden. Op deze manier kan je veilige paswoorden (moeilijk te raden) gebruiken en op vele plaatsen een ander paswoord gebruiken.
Hierdoor heeft u een betere veiligheid van al uw paswoorden en gebruikersnamen, terwijl je zelf niets hoeft te onthouden.
RoboForm
Gebruikersnaam, wachtwoord, mailadres maar ook postcode, woonplaats, bankrekeningnummer, keywords of je geboortedatum. Eigenlijk zijn het iedere keer dezelfde gegevens die je op websites in moet tikken, een werkje wat dus eenvoudig te automatiseren is met dit programma.
Email Remover
Dit programma zorgt ervoor dat je vóórdat je de e-mails download kan selecteren welke je wenst en welke niet. Op deze manier kan je alle reclame verwijderen zonder dat je deze allemaal moet downloaden.
Quickbrowse (14 dagen probeerversie)
Iedereen heeft wel een paar websites die hij dagelijks bezoekt, een vast lijstje met URL's die je dagelijks afwerkt. Quickbrowse automatiseert je handelingen.
WebFerret
Dit programma helpt je om gemakkelijker iets te vinden op het Internet. In plaats van dat je op verschillende zoekmachine's iets moet gaan zoeken en veel tijd verliezen; gaat dit programma voor jou in 1 keer de resultaten van je zoekactie bundelen van alle (grote) zoekmachine's, zodat je veel kans hebt dat je sneller en effeciënter informatie kan vinden.
Trillian
Dit programma maakt het mogelijk om met zowat alle technieken en netwerken (mIRC, AIM, ICQ, MSN, en Yahoo Messenger) te chatten.
ICQ
Een programma om met andere mensen te chatten. Je kan ook zien of andere mensen wel/niet online zijn.
CuteFTP (30 dagen probeerversie)
Dit is het succesvolste programma om bestanden naar een website/homepage te transporteren zodat andere bezoekers deze kunnen bekijken.
Internet Explorer
U bent nu momenteel met een 'browser' aan het surfen. Dat is het programma waarmee je de website's bekijkt.
Hier kan je de laatste nieuwe en gratis versie downloaden van de populairste browser.
Veiligheid
ZoneAlarm Firewall
Dit programma beschermt u tegen indringers op je computer, hackers genoemd. Het zorgt ervoor dat je pc helemaal wordt afgesloten voor indringers, zodat je persoonlijke bestanden niet in gevaar komen dat ze worden gewijzigd, verspreid of verwijderd.
McAfee VirusScan (tijdelijke probeerversie)
Dit is de topper onder de anti-virussoftware. Met dit programma houd je je eigen computer virusvrij en zorg je ervoor dat je ook andere mensen niet besmet doordat je per ongeluk een besmet bestand opent.
Ad-aware
Sommige gratis programma's bevatten 'spyware'. Dit zijn kleine programma'tjes die allerlei informatie over u doorsturen die kan doorverkocht worden aan adverteerders. Dit zorgt voor de fabrikanten ervoor dat zij hun software gratis kunnen houden.
Nadeel van deze programma'tjes is dat zij uw privacy in gevaar brengen en bovendien uw internetverbinding vertragen (doordat ze steeds informatie over jou doorsturen).
Je kan Ad-aware gebruiken om al deze 'spyware' te verwijderen van je computer.
Multimedia
Music Match
Met dit programma kan je alle muziek die je download op het Internet op CD plaatsen.
Bovendien heeft dit programma ook mogelijkheden als het in elkaar overgaan van de liedjes, volume's aanpassen, enz.
Real Player Basic
Met dit programma kan je zowel geluidsbestanden als videobestanden openen op je computer. Bovendien kan je met dit programma ook zogenaamde "live stream" bekijken, dit is live via Internet naar radio luisteren of tv kijken.
Winamp
Met dit programma kan je alle geluidsbestanden afspelen: mp3, midi, wma, wav en muziek cd's zijn geen probleem voor Winamp. Een bijkomend voordeel is dat het Nederlandstalig is. Bovendien is het ook mogelijk het uitzicht van het programma te wijzigen.
Liquid Media
Je kan met Power Point presentaties maken, maar er is een gratis alternatief, Liquid Media; spijtig genoeg is het enkel Engelstalig verkrijgbaar.
Het kan voor de gewone gebruiker zeker en vast alles wat het moet kunnen, en heeft hier en daar zelfs extra's die je in Power Point niet vindt.
Het kan bijvoorbeeld overweg met 3D afbeeldignen, Quicktime, gebruikt een tijdlijn, enz.
VicMan's Photo Editor
Dit volledig gratis programma heeft zeer veel mogelijkheden voor het bewerken van foto's en andere figuurbestanden.
Meer dan 100 filters en effecten, handige tools, correctietools voor het verbeteren van de kwaliteit van de foto en het kan met maarliefst 30 grafische bestanden overweg.
Dit programma is voor de doorsnee gebruiker een zeer goed alternatief voor de zeer dure programma's Photoshop en Corel Draw.
Besturingssysteem
Microsoft RegClean
Uw computer heeft een register waarin allerlei informatie staat dat deze moet uitvoeren. Maar na verloop van tijd door het installeren van allerlei programma's, staat hier zoveel informatie in dat uw computer trager wordt.
Met dit programma kan je Windows 95, 98 en NT sneller laten werken en sneller laten opstarten doordat het uw register gaat proper maken en dus alle overbodige informatie eruit halen.
Webshots
Met dit programma kan je je screensaver (schermbeveiliging) en je achtergrond van je bureaublad met wisselende prachtige foto's verfraaien. Bovendien kan je ook je eigen foto's als screensaver of achtergrond gebruiken.
Drempels Screensaver
Met dit Engelstalig programma kan je je screensaver (schermbeveiliging) en je achtergrond van je bureaublad met mooie grafische afbeeldingen, in druppel- of tornadovorm opvrolijken.
2xExplorer
Ben je de huidige Windows Verkenner beu? Of wil je wat meer functies?
2xExplorer geeft je een aantal extra mogelijkheden om doorheen je computerbestanden te bladeren en is (volgens de fabrikant) ook sneller dan de klassieke Windows Verkenner.
Er is bovendien een Nederlandstalige versie, zoek op de download pagina naar "Dutch version".
Start Menu Cleaner
Als je programma's installeert en vervolgens terug verwijderd van je computer, dan kan het zijn dat er nog steeds de vermeldingen blijven staan in het Start menu. Op de lange duur zijn dit er zovee, dat je startmenu grondig moet worden opgekuist. En dit kan met Start Menu Cleaner, dat programma per programma overloopt en kijkt of de verwijzingen in het startmenu nog steeds werken.
Kaartenbak programma's
SoftCuisine (recepten)
Weg met al die knipsels en losse recepten. SoftCuisine is een digitaal kookboek waarmee je je recepten op alle manieren kan doorzoeken. Op de ingrediënt bijvoorbeeld, maar ook op bijvoorbeeld de hoeveelheid calorieën of op moeilijkheidsgraad.
DVD Profiler (DVD's)
Dit is een programma om je DVD verzameling te beheren.
Je kan het programma ook gebruiken om er bijvoorbeeld je CD's of je videobanden in bij te houden, maar het is eigenlijk bedoeld voor DVD's
De gegevens van deze DVD's hoef je niet in te voeren. Het programma maakt gebruik van de DVD database van IVS, een enorm archief met daarin alle bekende DVD's.
MyStuff (diversen)
Een kaartenbakprogramma wat je voor al je verzamelingen kan gebruiken. Met zeer uitgebreide mogelijkheden

Tekst: © Pascal Vyncke