Waar vandaan: Tuinkriebels > Dieren

Dieren

Tien tips voor het biologisch bestrijden van slakken in de tuin.

Als je bladeren ziet die vanaf de bladrand zijn aangevreten of ontdek je gaten in grotere bladeren zoals van hosta's, dan heb je mogelijks te maken met slakken in de tuin. Ze zijn verzot op malse, sappige, jonge scheuten en plantjes, maar ze hebben ook enkele favoriete planten op het menu staan zoals hosta's en riddersporen. Zaailingen en jonge plantjes worden stelselmatig opgegeten tot en met het groeipunt van de planten waardoor deze ten dode opgeschreven zijn. Dit doen bij voorkeur 's nachts of bij regenweer omdat deze kruipende waterzakjes dan weinig last ondervinden van de zonnestralen. Als je de schade aan de planten opmerkt is er meestal geen ongedierte te bespeuren, maar de slijmerige sporen die de slakken op de bladeren en grond achterlaten verraden ons wie de daders waren.

Slakken zijn hermafrodiet, elk individu is zowel mannelijk als vrouwelijk en daardoor spijtig genoeg kan daardoor elk exemplaar tot ca. 500 eieren per seizoen leggen. Na drie weken komen de eitjes uit en amper 2 maanden later zullen deze ook starten met het leggen van eieren.
Het zijn kleine 2 a 3 mm doorschijnende, witte eieren die ze per groepjes van 10 tot 50 stuks in de grond, composthoop of op andere donkere en vochtige plaatsen achterlaten. Vanaf dat je slakken opmerkt in de tuin is het van groot belang tijdig in te grijpen om te voorkomen dat je na enkele maanden een slakkenplaag hebt.

Voorkomen en bestrijden van slakken via tien biologische preventietips:

  1. Kies sierplanten in de tuin die de slakken links laten liggen in plaats van slakkenvraat gevoelige planten.
    Planten die je dan best niet in de tuin hebt staan zijn oa. riddersporen, hosta's, zonnebloemen en vele andere eenjarige perkplanten.
    Planten die harde, taaie bladeren hebben en minder in de smaak vallen zijn o.a. Acanthus, Agapanthus, Alchemilla, Anemone, Armeria, Astrantia, Bergenia, Corydalis, Cynara, Dicentra, Digitalis purpurea, Eryngium, Euphorbia, Gallardia, Geranium, Geum, Hemerocallis, Lychimachia, Nepeta, Papaver, Persicaria, Potentilla, Rudbeckia, Sedum, Sempervivum, Verbascum,...
     
  2. Plant slakkenwerende planten:
    Er bestaan ook planten die door hun sterke geur de slakken op afstand houden (afweerplanten):

    • Oostindische kers (Tropaeolum majus)
    • Hysop (Hyssopus officinalis)
    • Salie (Salvia officinalis)
    • Tijm (Thymus officinalis)
    • Tomaat (Lycopersicon)
    • Teentjes knoflook
       


  3. Slakken houden van een vochtige tuin.
    Slakken gedijen prima in ruwe bodems met een slechte afwatering. Hoe vochter de bodem, hoe meer last van slakken. Zorg voor een goede afwatering of drainage waar mogelijk.
    Door de bodem te cultiveren en deze te spitten, harken, hakken,... voor het zaaien en beplanten woel je ineens ook de slakkeneieren om. Een deel zal bovengronds komen te liggen en uitdrogen of door vogels worden opgegeten en een ander deel zal stuk gaan bij het breken van de bodem.
    Zorg ervoor dat de slakken zo min mogelijk donkere hoekjes hebben om zich onder weg te steken. Ze houden nu eenmaal van hoekjes met steenpuin, overschotten van bloempotten en andere. Zorg ervoor dat het gras niet te lang wordt in dergelijke hoeken want dan blijft het rond het puin lekker vochtig en daar houden slakken nu eenmaal van.
     
  4. Lok natuurlijke vijanden van de slak naar de tuin.
    Vele dieren voeden zich met slakken zoals kikkers, padden, loopkevers, vogels, egels,... Maak het voor deze dieren aantrekkelijker in de tuin door o.a. nestkasten, slaaphuisjes en overwinteringskasten te voorzien. Plant heesters en bomen die ook vruchten dragen zodat de vogels ook in het najaar en winter uw tuin bezoeken en er in het voorjaar hun nest maken.
     
    Kikkerpot
    Kikkerpot
    Egelhuis
    Egelhuis
    Kikkerhuis keramiek
    Kikkerhuis keramiek

     

  5. Slakken wegvangen.
    Inspecteer regelmatig planten die gevoelig zijn voor slakkenvraat en vang de slakken die je ziet stelselmatig weg. De meeste slakken tref je echter pas aan als de zon niet meer op de tere slakkenlijfjes kan branden. De beste tijd is dan ook als het al laat op de avond is en tijdens de nacht. Daarnaast komen ze ook bovengronds tijdens miezerige dagen met veel bewolking en voldoende regen zodat ze niet uitdrogen.
    Je kunt slakken ook lokken naar neergelegde dakpannen, koolbladeren, rabarberbladeren, vochtig zeil,... Leg deze 's avonds op slakrijke plaatsen en de volgende morgen tref je ze op de onderkant van deze dakpannen,... aan en kun je ze zo wegvangen.
     
  6. Plaats biologische slakkenvallen.
    Er zijn slakkenvallen in allerlei formaten, materialen, kleuren en gewichten. Vul ze met gistrijk bier en elke nacht zullen er vele slakken in de tuin een zalige verdrinkingsdood tegemoet kruipen.
     
    Slakkenval
    TOP-slakkenval
    Slakkenvangpot
    Slakkenvangpot
    Slakkenval
    Slakkenval

     

  7. Plaats wegversperringen voor de slakken:
    Scherpe, droge voorwerpen kunnen slakken kwetsen waardoor ze er niet overheen kruipen. Met deze materialen kun je dan ook gemakkelijk een versperring aanbrengen rond de planten of de zaaibedden die je wil beschermen. Volgende materialen komen hiervoor in aanmerking: schelpengrit, fijn gemaakte eierschalen , rijnzand, kalk, zaagsel, gesteentemeel, houtas, cacaodoppen, grind, dolomiet, zwavel, kiezelwierpoeder,…
     
  8. Wolpellets gebruiken.
    Slakkenbestrijding met pellets van zuivere wol is een natuurlijke en milieuvriendelijke manier om uw bloemen, planten, fruit en groenten te beschermen tegen slakken. Dit product bevat geen schadelijke chemicaliën of pesticiden en is hierdoor onschadelijk voor mensen met kinderen en/of dieren. Deze pellets zijn gemaakt van zuivere schapenwol. Deze wol heeft zeer fijne haren met kleine schubben en is gekroesd (tot 20 bochten in 1 haar van 2,5 cm). Hierdoor vormt de wol een mat van vilt door samen te klitten en blijft er een goede luchtdoorlaatbaarheid. Schapenwol trekt water en voedingsstoffen aan. Door de combinatie van vocht, wolvezels, kaliumzout uit de zweetklieren van het schaap en de aanwezigheid van grond, wordt een deel van het slijm uit de zool van de slak geabsorbeerd en dat veroorzaakt irritatie, daardoor zal de slak ergens anders op zoek gaan naar haar voedsel.
     
    Wolpellets tegen slakken
    Wolpellets tegen slakken - 3.5L
    Wolpellets tegen slakken
    Wolpellets tegen slakken - 1L
    Wolkorrels 10 liter
    Wolkorrels 10 liter

     

  9. Biologische slakkenkorrels
    Deze werken steeds op basis van ijzersulfaat dat van nature in de bodem voorkomt. De korrels trekken de slakken aan, die na het eten ervan stoppen met vreten en zich terugtrekken in de bodem om daar te sterven. De dode slakken kunnen daardoor ook de tuin niet ontsieren of door andere dieren worden opgegeten en het ijzerfosfaat wordt in de bodem omgezet in voedingsstoffen voor de gewassen. Dergelijke biologische slakkenkorrels mogen worden gebruikt in de biologische land- en tuinbouw. Er is voor de moestuin geen wachttijd nodig tussen de slakkenbestrijding en het oogsten van uw gewassen.
     
    Slakken biologisch weren
    Slakkenkorrels 375 g
    Bio Anti-Slak
    Bio Anti-Slak
    1 + 1 GRATIS
    Naturen slakkenkorrels 1.5kg

     

  10. Slakken houden niet van koper.
    Als een slak koper aanraakt dan voelen ze een klein elektrisch schokje waardoor ze rechtsomkeer maken.
    Dankzij koperen slakkenringen of mbv koperen plakband kun je slakken op een milieuvriendelijke manier weg te houden bij uw lievelingsplanten. Daarnaast komen er via de koperringen kleine hoeveelheden van het waardevolle koper als sporenelement in de bodem. Koper is een micro-nutriënt die ook zorgt voor een gezonde plantengroei. De slakkenringen zelf zullen vele jaren hun nut in de tuin bewijzen en uw planten beschermen. De kopertape wordt om terraspotten en kuipen gekleefd waardoor de slakken niet meer tot bovenin de potten geraken en de planten erin kunnen gedijen zonder slakkenvraat.
     
    Slakkenringen
    Slakkenringen
    Anti-slakkentape
    Anti-slakkentape
    Slakkenwering koperbanden
    Slakkenwering koperbanden