Waar vandaan: Tuinkriebels > Kruiden

Kruiden

Een lekker, origineel en vooral zelfgemaakt aperitief op basis van planten serveren zal menige gast verrassen en nieuwsgierig maken naar de herkomst ervan. Met dit originele recept kan zeker uitgepakt worden want het is gewoonweg … een godendrank !

Den en kerstboom hebben meerdere geneeskrachtige eigenschappen (zie artikel over dennensiroop), als aperitief kan dit drankje echter nog grotere wonderen verrichten want wie droomt niet van een “lekker” helend aperitief. We hoeven alleen uit te schenken en onze gasten “gezondheid” te wensen, op hun beurt hebben deze laatste een excuus om er nog eentje te nuttigen en misschien ... nog eentje … !

Ingrediënten:

  • 15 jonge groene denappels geoogst in juni
  • 1 liter jenever van 35° (kan ook door Gin vervangen worden)
  • Rietsuiker of bruine suiker (ongeveer hetzelfde gewicht als 30 klontjes suiker)

Bereidingswijze:
Pluk een vijftien- tot dertigtal groene denappels afhankelijk van hun grootte, spoel ze eerst goed af met water. Denappels van de gewone kerstboom (Picea abies) maar ook denappels van de Pinus sylvestris (Grove den) en andere Pinus-soorten komen in aanmerking. Zoek hiervoor de denappels van bomen die ver van fabrieken of snelwegen staan.

Doe de denappels in een steriele bokaal en giet er jenever van 35° op samen met de suiker, (ook Gin is perfect). Sluit de bokaal af met het deksel.

LIKEUR
Laat het mengsel gedurende 30 dagen trekken, de bokaal ondertussen regelmatig eens schudden zodat de ingrediënten zich goed vermengen. Plaats de bokaal op een schaduwrijke, donkere plek. Na 30 dagen worden de denappels uit de bokaal gehaald en wordt deze gefilterd en daarna in flessen gegoten.

APERITIEF
De likeur verdunnen tot een aperitiefdrankje kan op de volgende wijze: de verwijderde denappels 1 nacht in een kom met lauw water leggen tot ze juist onder water staan.

’s Anderendaags wordt dit water bij de likeur (zoals hierboven beschreven) gevoegd, daarna verdunnen naar eigen smaak (alcoholarmer of iets sterker). Nog even filteren en uitschenken of in de koelkast bewaren.

HOESTDRANKJE
De likeur sterk verdunnen en opwarmen is een probaat middel tegen hoest.

HULPJE
Een eenvoudig en goedkoop middel om het hars van onze handen te verwijderen is: deze insmeren met margarine (vb becel), daarna afspoelen en even wassen met detergent en warm water.

Tip: In Polen worden de denappels geoogst bij volle maan, de denappels staan dan iets meer open waardoor er meer hars in de likeur opgenomen wordt. Men gebruikt er ook enkel denappels van jonge bomen.

GEZONDHEID!

Auteur: Van Hecke Wilfried

geplaatst door www.tuinadvies.be

  Bloemschikken
  Bomen
  Dieren
  Fruit
  Groenten
  Kamerplanten
  Kruiden
  Kuipplanten
  Planten
  Plantenkennis
  Sierheesters
  Tropische planten
  Tuinaanleg
  Tuin allerlei
  Tuindecoratie
  Tuinkalender
  Tuinrecepten
  Vaste planten
  Vijver
  Tuinforum
  Webwinkel