Waar vandaan: Tuinkriebels > Tuinrecepten

Tuinrecepten

Savooien - spruitjessoep

Benodigdheden

  • 1 l water
  • 1/2 kg aardappelen
  • 1 kleine savooi
  • 3/4 kg spruitjes
  • 1 ajuin
  • 1 kleine selderij
  • peper en zout
  • 40 g boter of margarine
  • 2 bouillon blokjes

Bereiding
Altijd beginnen met de ajuin glazig te laten stoven.
De groenten wassen, reinigen, spoelen en grof versnijden.
Lichtjes stoven in boter, margarine of olijfolie.
Aanlengen met water of bouillon.
Aardappelen bijvoegen en laten zacht koken

  • doorsteken
  • kruiden
  • laten doorkoken

Een typische wintersoep die een grote hoeveelheid aan vitaminen bevat!
Smakelijk...

 

Bloemkoolsoep met kaas voor 4 personen:

Benodigdheden

  • 1 middelgrote bloemkool
  • 3 eetlepel gehakte ui
  • 4 eetlepel bloem
  • 1/2 l melk
  • 1/2 l bouillon
  • 1 dl light room
  • 1 eidooier
  • 1 snuifje nootmuskaat
  • 75 g geraspte kaas
  • 60 g boter of margarine
  • peper en zout

Bereiding
Snijd de stronk van de bloemkool en verdeel de bloempjes.
Bewaar een paar kleintjes voor de versiering en snijd de andere in stukken.
Maak de stammetjes schoon en snijd ze in zeer fijn (julienne).
Verwarm de bouillon en laat er de kleine tuiltjes in gaar koken, zonder dat ze uit elkaar vallen.
Haal ze met de schuimspaan uit de bouillon.
Doe de rest van tuiltjes en stammetjes in de bouillon en laat koken tot ze uit elkaar vallen.
Maak er puree van en doe deze opnieuw in de bouillon.
Verwarm de boter in een kookpot en laat er de gehakte ui gedurende 5 min in glazig worden.
Voeg de bloem toe, al roerend, gedurende 2 3 min koken zonder dat ze bruin wordt.
Giet er de melk bij en breng aan de kook.
Breng op smaak met peper en zout en voeg er de nootmuskaat aan toe.
Neem de pot van het vuur en laat alles binden met light room en een geklutste eidooier.
Voeg er vervolgens de geraspte kaas en de kleine tuiltjes aan toe.

Deze soep kan gebruikt worden als voorgerecht, al moet er dan een kleinere hoeveelheid worden opgediend daar kaas zwaar op de maag kan blijven liggen...

 

Rodekoolsoep voor 6 personen

Benodigdheden

  • 1/2 kg rode kool
  • 1/2 kg aardappelen
  • 250 g uien
  • 2 el olijfolie
  • 4 l water
  • zout, peper, 1 takje tijm

Bereiding
Fijn gesneden uien in een beetje olijfolie laten glazig worden.
De rode kool zeer fijn snijden.
2 aardappelen in blokjes snijden.
Kruiden met peper en zout.
Een takje tijm toevoegen.
Alles eventjes bij de uien voegen en een paar minuten laten stoven.
Kokend water over alles gieten .
De soep nu koken.
Wanneer de groenten gaar zijn er de staafmixer inzetten.
Nu een kooklepel azijn toevoegen.
Smakelijk.

Auteur: Rita De Clercq
bron: www.tuinadvies.be

  Bloemschikken
  Bomen
  Dieren
  Fruit
  Groenten
  Kamerplanten
  Kruiden
  Planten
  Plantenkennis
  Sierheesters
  Tuinaanleg
  Tuin allerlei
  Tuindecoratie
  Tuinkalender
  Tuinrecepten
  Vijver
  Tuinforum
  Handelsgids