Waar vandaan: Weetjes >

De computer, uw vriend

Folder terug

Wanneer u binnen de Windows Verkenner op de Backspace-toets drukt bladert u steeds een map naar boven.


Vorige 7:

1) Wijzigen standaardmappen

Wanneer u vanuit een programma een document wilt opslaan, komt u vaak standaard net in de map waar u het bestand niet wilt opslaan. Om er voor te zorgen dat u voortaan standaard in de juiste map komt, doet u het volgende: Klik met de rechter muisknop op de snelkoppeling van het bewuste programma, kies 'Eigenschappen' en vul bij 'Beginnen in:' de map naar keuze in.


2) Veilig verplaatsen

Om op een veilige manier bestanden te verslepen, kunt u dit het beste doen met de rechter muisknop ingedrukt. Wanneer u de rechter muisknop loslaat krijgt u de vraag: copy, move, cancel, etc.? Wat u (binnen Windows 95) ook kunt doen is gewoon slepen met de linker muisknop en de Shift-toets ingedrukt. Dit heeft het zelfde resultaat.


3) Harde schijf converteren

Wanneer u een harde schijf heeft die groter is dan 2 Gb (en u maakt gebruik van Windows 98), is het aan te raden deze te converteren naar FAT32. Dit is een verbeterde versie van de normale FAT (File Allocation Table). FAT32 maakt gebruikt van kleinere clusters waardoor er efficienter met de schijfruimte wordt omgegaan. Daarnaast zullen programma's sneller opstarten. Drive Coverter start u met c:windowscvt1.exe of vanuit start/programs/accessories/system tools/drive converter.


4) Omvang van de prullenbak

Standaard bepaalt Windows dat 10% van de harde schijf beschikbaar is voor de prullenbak. Is dit voor u te veel dan kunt u dit aanpassen door met de rechter muisknop op de prullenbak te klikken en te kiezen voor Eigenschappen. Tevens kunt hier aangeven dat bestanden direct verwijderd moeten worden en niet in eerste instantie in de prullenbak belanden. Bedenk wel dat dit vrij riskant is, want weg is weg!


5) Fonts opschonen

Om ruimte te maken op uw harde schijf, kan het raadzaam zijn eens flink huis te houden in uw fonts (lettertypen). Een groot aantal daarvan zult u toch zelden gebruiken. U kunt de fonts benaderen vanuit het configuratiescherm. Wees echter uiterst voorzichtig met het Tahoma font. Wanneer u deze namelijk verwijderd kan Word geen bestaande documenten meer openen. Ook is het aan te raden de volgende fonts niet te verwijderen: Arial, New Times Roman, and Courier New.


6) Wat is de datum?

Om in een oogopslag te achterhalen wat de huidige datum is, plaatst u de pijl van de muis op de tijd rechts-onder in het scherm. Na een enkele verschijnt de datum in beeld.


7) Plakkende muisknop

Heeft u dat ook wel eens dat je per ongeluk de linker rmuisknop ingedrukt houdt waardoor een snelkoppeling of iets dergelijks meegesleept wordt? Laat dan vooral de muisknop niet los maar drukt op Esc en het probleem is verholpen.