Waar vandaan: Wonen & Zorg > Duurzaam consumeren > Afwasmiddelen

Afwasmiddelen

AFWASMACHINE VERSUS HANDAFWAS

Het verbruik van water en energie door machineafwas en handafwas zijn aan elkaar gewaagd. Afwassen met de hand verbruikt een beetje minder energie: 0,8 kWh per beurt t.o.v. 1,97 kWh met de machine. De afwasmachine is dan weer zuiniger met water als je rekent dat je bij de handafwas het was- en spoelwater geregeld vervangt : 19 liter per beurt met machine t.o.v, 20 liter bij handafwas. (Bron: Test-Aankoop, maart 1998). De afwasmiddelen gebruikt voor de handafwas zijn minder milieubelastend dan de producten voor machineafwas. Wie dus kiest om af te wassen met de machine, kiest best voor producten met een zo laag mogelijke milieu-impact. Hieronder worden enkele tips gegeven om een goede keuze te maken van machineafwasmiddel.

AANKOOPADVIES

Koop producten met een minder milieubelastende samenstelling
De gangbare afwasmiddelen bevatten wasactieve stoffen van petrochemische oorsprong. Daarnaast worden ze aangevuld met fosfaten, chloorhoudende bleekmiddelen of perboraat, fosfonaten en polycarboxylaten. Al deze stoffen hebben een negatieve invloed op het milieu. Ecologische afwasmiddelen zijn minder milieubelastend. Ze worden gemaakt op basis van plantaardige wasactieve stoffen die snel en volledig afbreken. Ze bevatten geen fosfaten, polycarboxylaten en fosfonaten. Als bleekmiddel wordt het minder schadelijke percarbonaat gebruikt.

Koop geconcentreerde producten
Net zoals bij wasmiddelen zijn de geconcentreerde afwasmiddelen even doeltreffend. Je hebt er minder van nodig en ze verminderen het verpakkingsafval, het energieverbruik en de vervuiling tijdens het transport.

Koop producten zonder chloor
Kies voor afwasmiddelen zonder chloorhoudende bleekmiddelen. Deze zijn heel milieubelastend, zowel bij de productie als na het gebruik. Let er ook op dat het afwasmiddel geen fosfonaten of polycarboxylaten bevat.

Koop 'ecologisch' spoelmiddel
Spoelmiddel wordt gebruikt om de afwas te drogen en te doen blinken, Het bevat wasactieve stoffen, citroenzuur, alcohol en bewaarmiddelen. Je kan er ofwel voor opteren om geen spoelmiddel meer te gebruiken (met de kans dat je zelf je afwas moet drogen) of je kan het vervangen door azijn. Ecover en Biotop hebben ecologische spoelmiddelen die minder milieubelastend zijn.

Kies voor minimale verpakking
De verpakking van tabletten is te verkiezen boven de andere, omdat ze bestaat uit 80% gerecycleerd karton. Karton is bij productie minder vervuilend dan plastiek en na gebruik recycleerbaar. Je moet wel dozen van 50 stuks aankopen om de hoeveelheid verpakkingsafval te verminderen. De klassieke en geconcentreerde poeders zijn verpakt in plastic gietflacons, die meestal gemaakt zijn uit PEHD (HDPE) en gerecycleerd kunnen worden. Kies in dit geval ook voor navulverpakkingen. Ook hier zijn grote verpakkingen beter voor het milieu, maar enkel als je het product op tijd opgebruikt.

GEBRUIKSADVIES

Was met een volle machine
Om water en energie efficient te gebruiken, draai je best volle machines.
Ook het afwasmiddel wordt dan beter benut.

Correcte dosering
Volg de dosering die op de verpakking aangeduid staat. Vul niet gewoon het bakje van je machine, maar meet het product af met een klein recipiënt Je kan beginnen met het bakje halfvol te gieten en systematisch een beetje toe te voegen tot aan de minimale, efficiente dosis. Van de geconcentreerde producten gebruik je uiteraard maar de helft!

Bron:

  • IOK (Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen)
  • Slimmer kopen is minder weggooien, Brussels Instituut voor Milieubeheer, p.11.
  • Hoe consumeren voor een betere wereld, hoofdstuk wasmiddel, p. 53-66, hoofdstuk afwasmiddel, p. 67-76; OIVO (onderzoeks- en informatiecentrum van de verbruikersorganisaties), 2000.
  • Doeltreffende en milieuvriendelijke wasmiddelen, Brussels Observatorium voor Duurzame Consumptie in samenwerking met Test-Aankoop.
  • Doeltreffend en milleuvriendelijk: de geconcentreerde waspoeders, Brussels Observatorium voor Duurzame Consumptie in samenwerking met Test-Aankoop.
  • Interne milieuzorg bij lokale besturen (Ervaringen uit het Prestiproject), WSG pockets lokale besturen, p. 13-26