Waar vandaan: Wonen & Zorg > Veilig (t)huis > 6. De slaapkamer

6. De slaapkamer

Ruimte en orde zijn niet alleen in de leefkamers belangrijk voor de veiligheid. Ook in de slaapkamer, zowel van de kinderen als van de volwassenen, spelen ze een belangrijke rol.


Houding bij het slapen
Ook een goede houding in bed voorkomt heel wat fysieke klachten.
Het hoofdprincipe bij het slapen: de wervelkolom moet recht liggen. Een slaapsysteem waar schouders en bekken ruimte krijgen en de taille ondersteund wordt, zorgt daarvoor. Matras en matrasdrager moeten dan ook op elkaar afgestemd zijn. Bij een te hard slaapsysteem krijgt de taille onvoldoende ondersteuning. Bij een te zacht slaapsysteem hangt het lichaam door. Ruglig is de beste slaaphouding. Op de buik slapen is slecht voor je lage rug en je nek. De nek ligt dan immers de hele nacht gedraaid. Zijslapers kunnen door hun benen op te trekken (de foetushouding) of een kussentje tussen hun knieën te klemmen, rugklachten voorkomen. Een hoofdkussen is stevig genoeg. Het kussen vult immers de ruimte op tussen het hoofd en de matras, en zorgt er zo voor dat je je nek en schouders 's nachts kan ontspannen.
Een dekbed of deken moet voldoende isoleren en tegelijkertijd je transpiratievocht (tot 0,5 liter per nacht) goed kunnen absorberen. Natuurlijke materialen (wol, wildzijde, kameelhaar of kasjmier) zijn daarvoor het meest geschikt.
Nog een aantal factoren die de kwaliteit van de slaap bepalen, zijn een goed verluchte kamer en een voldoende vochtige omgeving. Zet geregeld een raam open of gebruik een waterverdamper.

Roken in bed
Dat roken ongezond is, moeten we je niet vertellen, dat weet je. Maar roken in bed is dom en uiterst gevaarlijk. Er is namelijk een groot brandgevaar.
Een rookdetector voor "huishoudelijk gebruik" is zeer goedkoop en bovendien bijzonder efficiënt. Denk vooral niet dat de rook van brandend linnen je zal wekken. Integendeel, rookgassen bevatten vooral koolmonoxyde (CO) dat de bedwelming nog versterkt.

De kinderslaapkamer
Het kinderbedje is van een stevige constructie, met schroefverbindingen van stalen houtmoeren. De hoeken, randen en schroeven zijn afgerond. Het gebruikte materiaal moet uit splintervrij hout vervaardigd zijn dat een laagje niet toxische en loodvrije verf kreeg. Het bedje is ongeveer 120 cm lang en 60 cm breed. De spijlen zijn rond en verticaal geplaatst. De afstand tussen de spijlen ligt tussen de zes en zeven cm. De afstand van de bodem tot de bovenkant is minstens 60 cm. De matras past goed in het bed en heeft een vulling van polyester. De verstelbare wanden zijn bestand tegen veelvuldig gebruik en worden hoog genoeg gezet, zodat het kind er niet op eigen houtje kan uitklimmen.

Schakel bij het slapengaan alle elektrische toestellen uit en hou snoeren van nachtlampjes buiten het bereik van kinderen. Open ramen zijn veilig afgeschermd. Ramen met een klapsysteem zijn te verkiezen boven ramen met een draaisysteem. Indien de voorkeur uitgaat naar dit laatste systeem, dan moet deze van een klem voorzien zijn. Het gevaar dat iemand door
het raam valt is bij zo'n ramen gering.
In het bed liggen geen voorwerpen die gevaarlijk zijn voor de baby.
De slaapkleding sluit niet met lintjes, en ook de fopspeen hangt niet aan een touwtje. Het kind zou wel eens door die touwtjes verstrengeld kunnen raken, met alle gevolgen vandien.

Enkele vuistregels bij de aankoop van speelgoed

  • Veilig en gevaarlijk speelgoed wordt vooral bepaald door de leeftijd van het kind. Een knikker is bijvoorbeeld niet meer gevaarlijk voor een kind van tien jaar.
  • Hou steeds in de gaten voor wie de aankoop is: een competitief,
    agressief of rustig kind? Een geduldig kind of een haantje-de-voorste? - Koop alleen dozen waarop of waarin de gebruiksaanwijzigingen en
    waarschuwingen duidelijk in je eigen taal voorkomen. En met het
    keurmerk CE op.
  • Pluchen beertjes moeten veerkrachtig zijn. Dit wijst er meestal op dat de vulling bestaat uit nieuw en onbrandbaar materiaal. De oogjes zitten goed vast.
  • Elektrisch speelgoed mag maximaal 24 volt gebruiken. Indien je het speelgoed toch op het net aansluit, zorg er dan voor dat de spanning met een veiligheidstransformator tot 24 volt teruggebracht wordt.
  • Hou rekening met de ruimte waarin het speelgoed gebruikt wordt.
  • Hou mee de reclame in de gaten waar uw kinderen zich door aangesproken voelen. Op die manier weet je wat er nieuw is op de markt. Kom niet te gauw onder de indruk van slogans en commerciële stunts. Vraag in de winkel de nodige informatie en vraag een demonstratie als je het speelgoed zelf niet kent.
  • Als je aan een speelgoedserie begint, vergelijk dan de merken die een gelijkaardig aanbod doen: prijs, kwaliteit en mogelijkheden.
  • Denk eraan dat het kind het zelf ook leuk moet vinden. Een kind dat graag leest of puzzelt, is misschien niet zo gelukkig met het ruimtestation dat papa zo leuk vindt.
  • Speelgoed kan een bijdrage leveren in de motorische en sociale ontwikkeling van een kind. Zoek speelgoed dan ook met veel aandacht uit. En controleer het.

Bron: Provinciaal Veiligheidsinstituut Antwerpen