Communie- of lentefeesten in the good old days

Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten (George Bernard Shaw - 1854)

MichelN
Lid geworden op: 16 nov 2008, 17:44
Locatie: Groot-Leuven

30 mar 2019, 15:57

Oké, tegenwoordig verloopt dat allemaal met communieplanners of andere zgn professionele "helpers" die er in hoofdzaak op uit zijn je zoveel mogelijk geld afhandig te maken. Waar hep tat nou in godsnaam voor nodig zou Cruijff zaliger geopperd hebben.
Het komt er dus op aan om de buren zo veel mogelijk de loef af te steken, minstens met een beroemde lokale traiteur of beter nog een Njam, BV- of sterrenrestaurant.
Wat is er in vredesnaam geworden van een intiem familiefeest met uitsluitend gasten die de gefêteerde al zijn hele leven lang kent en niet de tante van het zevende knoopsgat die je nog nooit gezien hebt behalve bij de begrafenis van het nog onbekendere familielid.
Iedereen van onze generatie zal ze zich nog wel helder voor de geest kunnen halen - tenzij je aan Alzheimer lijdt - van de zorgeloze schrans- en drankpartijen waarvan alleen sommige ingrediënten lichtjes afweken van het de vorige.
Vaste kost: aspergeroomsoep of kippensoep van de een dag tevoren geslachte haan, de onvermijdelijke videekes, ossentong in madeirasaus en champignons of rosbief/varkensgebraad met erwten en wortelen.
's Avonds de rest van de haan, appelmoes en Frans brood. Moeder de vrouw en bomma konden zich op dergelijke momenten moeiteloos overtreffen. Whoa, laat maar komen, in tegenstelling tot de pseudo-exotische brol die ze je tegenwoordig in kleuterformaat voorschotelen.
"Les socialistes aiment tellement les pauvres qu'ils en fabriquent" (Jacques Godfrain)

denlowie
Lid geworden op: 10 mei 2004, 18:05
Locatie: gent

31 mar 2019, 18:41

Ik ben 100% met je eens !!!

Een paar uren geleden zei ik nog als iemand de lef heeft om een restaurant te openen met enkel vlaamse klassiekers dan heeft die beet !!

Ik las gisteren een nieuw restaurant geopend in Gent center
Niks anders dan dumplings.
als voorgerecht, hoofdgerecht en als dessert.

Ik wens hem veel succes
Ervaring is als een tandenstoker, niemand wil de jouwe gebruiken. (R.Dorgeles)

Helena van Troje
Lid geworden op: 15 apr 2006, 17:07

31 mar 2019, 20:54

De eerstvolgende festiviteiten ten huize denlowie en MichelN

koninginnehapje
tomatensoep met balletjes
rosbeaf met groentekrans
roomijs
gebak met koffie
pralines

weet me te zeggen wanneer
:wink: :wink: :wink: :wink: :wink:

MichelN
Lid geworden op: 16 nov 2008, 17:44
Locatie: Groot-Leuven

31 mar 2019, 21:20

Helena van Troje schreef:
31 mar 2019, 20:54
koninginnehapje
tomatensoep met balletjes
rosbeaf met groentekrans
roomijs
gebak met koffie
pralines

weet me te zeggen wanneer
:wink: :wink: :wink: :wink: :wink:
Nog efkes wachten, binnen een week of twee (of drie) kan ik verse asperges bij mijn vaste kweker in Rotselaar gaan ophalen. A la flamande klaargemaakt uiteraard.
"Les socialistes aiment tellement les pauvres qu'ils en fabriquent" (Jacques Godfrain)

Helena van Troje
Lid geworden op: 15 apr 2006, 17:07

01 apr 2019, 00:12

Heerlijk!

Paca
Lid geworden op: 28 sep 2006, 01:58
Locatie: Suzhou

01 apr 2019, 01:03

Ach! ... De videekes van ons moeder ... ik wil een uur op mijn blote knieën gaan zitten om de smaak nog eens te ervaren. Er werden er telkens twee voorzien voor bibi. Gevolgd door een dessert of een stuk "vlaai" (ons ma was van Sint-Truiden ... "von moe de schönste metskes sind :wink: ").

lea***
Lid geworden op: 09 nov 2017, 20:54

01 apr 2019, 10:08

Het is met alles zo tegenwoordig.
Om een flesje klaar te maken voor een baby moet je bijna laborante zijn.
38 jaar geleden was dat nogal wat eenvoudiger en je had geen vroedvrouw
die aan huis kwam om goede (ingewikkelde) raad te geven.
Die mensen moeten zich natuurlijk ook aan de nieuwe voorschriften houden.

MyriamC
Lid geworden op: 07 jan 2006, 18:13
Locatie: Noorderkempen

01 apr 2019, 10:41

MichelN schreef:
31 mar 2019, 21:20
Nog efkes wachten, binnen een week of twee (of drie) kan ik verse asperges bij mijn vaste kweker in Rotselaar gaan ophalen.
Mijn aspergeboerke in Essen heeft die nu al. Van de volle grond (hoe hij dat doet weet ik niet, want over de grens komen ze nog allemaal uit de serre).

MyriamC
Lid geworden op: 07 jan 2006, 18:13
Locatie: Noorderkempen

01 apr 2019, 10:43

Paca schreef:
01 apr 2019, 01:03
Ach! ... De videekes van ons moeder ... .
Dat maak ik nog altijd als onze kinderen komen eten. Ofwel coq au vin. Of Gentse waterzooi.
Je steekt er wat tijd in, maar dan heb je ook wat.

denlowie
Lid geworden op: 10 mei 2004, 18:05
Locatie: gent

01 apr 2019, 11:44

Ik lust zeer graag Gentse waterzooi, de twee laatste maanden twee maal gegeten in Gent op twee verschillende plaatsen, dit trokt op geen waterzooi en niet lekker !

Vroeger at ik dit bij Chez Leontine aan het gravensteen maar helaas het is nu gesloten !!
Ervaring is als een tandenstoker, niemand wil de jouwe gebruiken. (R.Dorgeles)

Helena van Troje
Lid geworden op: 15 apr 2006, 17:07

01 apr 2019, 12:09

Wel van Communiefeesten en waterzooi gesproken:

Wij hebben dat geserveerd bij het communiefeest van de jongste ergens begin 90-er jaren van de vorige eeuw. Klinkt lang geleden hé!
Schoonzus en ik hadden besloten het feest samen te doen.
Zij kende een kokkin en ik wist een zaaltje.
De kot-genoten van ons twee oudsten hebben ook nog lekker gesmuld van de overschot.

Het moet allemaal zo ingewikkeld niet zijn.
En een pannenkoekenfestijn voor een verjaardag en spelletjes in de tuin is minstens zo tof als een binnenspeeltuin afhuren of zo gelijk tegenwoordig.

Prima Vera
Lid geworden op: 25 mei 2012, 19:10

01 apr 2019, 12:16

MyriamC schreef:
01 apr 2019, 10:41
MichelN schreef:
31 mar 2019, 21:20
Nog efkes wachten, binnen een week of twee (of drie) kan ik verse asperges bij mijn vaste kweker in Rotselaar gaan ophalen.
Mijn aspergeboerke in Essen heeft die nu al. Van de volle grond (hoe hij dat doet weet ik niet, want over de grens komen ze nog allemaal uit de serre).

Neen hoor MyriamC, ze zijn er al uit de volle grond, vorige week vrijdag gaan kijken. https://www.aspergehoevekoolen.nl/
Is op de baan van Restaurant Jagershof en ze hebben een hele vernieuwde winkel trouwens (als je van Kapellen komt op de linkse kant, je kan ze niet missen).

Trouwens die grote hoeve op de grote baan naar Putte (ook op de rechtse kant), is het nu voor of na 'De Broertjes' daar zouden ze ook al volle grond asperges hebben. Ze zijn dik 14 vroeger dan vorig jaar.
PS Die 'De Broertjes' zijn wel een aanrader hoor!

Helena van Troje
Lid geworden op: 15 apr 2006, 17:07

01 apr 2019, 13:30

Nochtans de nachten zijn nog koud om al asperges uit volle grond te kunnen steken.
Ik herinner me dat ons moeder altijd zegde dat haar vroegste volle grond asperges op een 7de april gestoken waren. Ik herinner me ook zeven dammen onkruid te verwijderen en drie keer daags overlopen en steken...

Prima Vera
Lid geworden op: 25 mei 2012, 19:10

01 apr 2019, 14:22

Helena van Troje schreef:
01 apr 2019, 13:30
Nochtans de nachten zijn nog koud om al asperges uit volle grond te kunnen steken.
Ik herinner me dat ons moeder altijd zegde dat haar vroegste volle grond asperges op een 7de april gestoken waren. Ik herinner me ook zeven dammen onkruid te verwijderen en drie keer daags overlopen en steken...

Helena ze hebben het zelfs vorige week op het nieuws vermeld dat de asperges er 14 dagen vroeger zijn dan normaal gezien de warme periode die we achter de rug hebben. Vorig jaar waren ze dan weer 2 weken later omwille van het koude weer.

denlowie
Lid geworden op: 10 mei 2004, 18:05
Locatie: gent

01 apr 2019, 16:15

In spitsbroeken in Eede (aardenburg) NL hebben ze ook al volle grond asperges te koop
ze zijn 14 dagen vroeger dan verleden jaar .
Ervaring is als een tandenstoker, niemand wil de jouwe gebruiken. (R.Dorgeles)