Hoe veilig is ons voedsel eigenlijk?

Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten (George Bernard Shaw - 1854)

MichelN
Lid geworden op: 16 nov 2008, 17:44
Locatie: Groot-Leuven

28 apr 2019, 16:48

Na de zoveelste deuk in wat supermarkten ons voorschotelen als superveilig, naast de intussen bijna dagelijkse loftuitingen op zgn bio-groenten en fruit, nietwaar Cyper, wordt het hoog tijd die mythe per direct te ontzenuwen.
Louis Chimique en zijn vierhonderd klanten kunnen er alleen maar wel bij varen. Als daar dan overbekende retailers als de Colruyt bij zitten - die zijn nu allicht al bezig met een operatie "het valt allemaal wel mee en er is heus geen gezondheidsgevaar" moet je als individuele consument je op zijn minst de vraag stellen hoe betrouwbaar al die overheidsinstanties en hun honderden ambtenaren eigenlijk wel zijn.
Me dunkt dat de grootste voorzichtigheid geboden is, zeker in de wetenschap dat praktisch iedere week wel een of ander product uit de handel wordt genomen: in mensentaal je wordt belazerd terwijl je er bij staat en wat precies de gevolgen van die terugnames zijn wordt angstvallig verzwegen, kwestie van de "big shots" (Colruyt, Aldi, Lidl, Carrefour, Delhaize /AH e.v.a.) niet in verlegenheid te brengen.
Waarschijnlijk hoef ik er niet op te rekenen dat hier ooit iemand enkele weken geleden de reportage op FR2 gezien heeft om voor de hand liggende reden: het is in ten eerste een vreemde taal - waarvan de Vlamen beweren ze te beheersen - en ten tweede, denken ze, het is ver van mijn bed. Mis poes!
https://www.dailymotion.com/video/x545l7e
https://www.dailymotion.com/video/x62d2cl

Elise Lucet (hu, wie?) is al jaar en dag reportagemaakster bij de Franse publieke omroep FR2 en FR3 die het belang van de volksgezondheid van de burger superieur acht aan dat van de multinationals en ook zeker die van de Franse equivalenten. Niet dat ik mij veel illusies maak, dit is tenslotte sennet, nietwaar, veel verder dan de dagelijkse soaps of domme quiz-shows geraak je hier niet.
"Les socialistes aiment tellement les pauvres qu'ils en fabriquent" (Jacques Godfrain)

denlowie
Lid geworden op: 10 mei 2004, 18:05
Locatie: gent

28 apr 2019, 21:32

Ik denk dat we over beschermd zijn en daar door van alles mis loopt.

Als ik kijk naar de tijd dat ik op stiel ging 1959 en nu is er enorm veel veranderd, maar is er niks op verbeterd wat voedsel veiligheid betreft.
Ervaring is als een tandenstoker, niemand wil de jouwe gebruiken. (R.Dorgeles)

dafke
Lid geworden op: 23 feb 2005, 12:43
Locatie: maaskant

29 apr 2019, 06:57

Als ge de senioren dom en achterlijk vind zet uw onzin dan ergens anders Ik ben 73 en ik heb nog nooit iets terug moeten brengen Ik voel me goed en ik eet heel veel uit pakjes en doosjes Gemakkelijk en vlug klaar Mijn broer die at alleen biologisch en had een tuin met alleen biologische groenten Van 68 jaar is hij gestorven van beenderkanker Zo zie je maar

Prima Vera
Lid geworden op: 25 mei 2012, 19:10

29 apr 2019, 08:45

dafke schreef:
29 apr 2019, 06:57
Als ge de senioren dom en achterlijk vind zet uw onzin dan ergens anders Ik ben 73 en ik heb nog nooit iets terug moeten brengen Ik voel me goed en ik eet heel veel uit pakjes en doosjes Gemakkelijk en vlug klaar Mijn broer die at alleen biologisch en had een tuin met alleen biologische groenten Van 68 jaar is hij gestorven van beenderkanker Zo zie je maar
Er zijn mensen dafke die graag achter alles iets zoeken. Die graag de doemdenker uithangen. Altijd denken dat ze de slimste zijn etcetera. Ik snap niet dat zo'n mensen nog altijd leven want als je hen mag geloven wordt het grootste vergif onze alle dagen door de strot geramd. Ik verwonder mij hier nog alle dagen. Het paniekgehalte van dejules begint hoe langer hoe harder door te werken op SN. Er komen er zelfs bij. Een positieve noot lees je hier niet meer. SN in verval. Laat mij dan maar dom en achterlijk zijn, ik weet dat ik een gelukkige senior ben.

wardje
Lid geworden op: 04 dec 2005, 15:46
Locatie: oostrozebeke

29 apr 2019, 09:51

Er sterven in België 13 keer meer mensen aan de gevolgen van luchtvervuiling dan door verkeersongevallen en voedselmanupilatie , dat zegt genoeg.
Dat het voedsel aan controle onderworpen wordt is maar goed anders zou er wel het één en ander op de markt komen .
Maar we moeten nu ook niet overdrijven , we werken trouwens alles zelf in de hand , nu krijg je elke zomergroente in de winter zelfs in de rekken ,dat kan niet zonder een beetje hulp ,maar of dat nu ZO schadelijk is, k'heb mijn twijfels.

Prima Vera
Lid geworden op: 25 mei 2012, 19:10

29 apr 2019, 10:11

wardje schreef:
29 apr 2019, 09:51
Er sterven in België 13 keer meer mensen aan de gevolgen van luchtvervuiling dan door verkeersongevallen en voedselmanupilatie , dat zegt genoeg.
Dat het voedsel aan controle onderworpen wordt is maar goed anders zou er wel het één en ander op de markt komen .
Maar we moeten nu ook niet overdrijven , we werken trouwens alles zelf in de hand , nu krijg je elke zomergroente in de winter zelfs in de rekken ,dat kan niet zonder een beetje hulp ,maar of dat nu ZO schadelijk is, k'heb mijn twijfels.
't Ligt idd veel aan de mens zelf. Hier worden nog altijd de seizoenen gevolgd qua groenten en fruit. Geen tomaten in de winter, geen sla in de winter. Witloof enkel in de winter en tomaten, druiven, bloemkolen in de zomer. Trouwens onze eigen Belgische groenten zijn veelal nog altijd de beste in smaak tov de ingevoerde groenten en/of fruit.

MichelN
Lid geworden op: 16 nov 2008, 17:44
Locatie: Groot-Leuven

29 apr 2019, 10:39

Prima Vera schreef:
29 apr 2019, 08:45
Er zijn mensen dafke die graag achter alles iets zoeken. Die graag de doemdenker uithangen. Altijd denken dat ze de slimste zijn etcetera. Ik snap niet dat zo'n mensen nog altijd leven want als je hen mag geloven wordt het grootste vergif onze alle dagen door de strot geramd. Ik verwonder mij hier nog alle dagen. Het paniekgehalte van dejules begint hoe langer hoe harder door te werken op SN. Er komen er zelfs bij. Een positieve noot lees je hier niet meer. SN in verval. Laat mij dan maar dom en achterlijk zijn, ik weet dat ik een gelukkige senior ben.
Ben ik nu een doemdenker of de slimste omdat ik voor de zoveelste keer moet vaststellen dat er met ons voedsel geknoeid is, hetzij per ongeluk, hetzij puur moedwillig uit winstbejag? Als ik in een zakje biorijst - eigenmerk van de Carrefour - een week na de opening en optimaal bewaard, beestjes zie rondkruipen die daar niet thuishoren ben ik dan een ongelukkige senior? Bijlange na niet, ik weet ook wel dat ik daarmee (uit luiheid)
niet terug naar de winkel ga lopen en hopen dat het een volgende keer niet meer voorvalt. Mag dat dan aan de kaak gesteld worden, of niet soms?
Deze bon, onderaan uitknippen, geeft recht op 1 positieve noot. :-)
"Les socialistes aiment tellement les pauvres qu'ils en fabriquent" (Jacques Godfrain)

denlowie
Lid geworden op: 10 mei 2004, 18:05
Locatie: gent

29 apr 2019, 11:08

Laat het ons eens duidelijk zijn !

Alles wat uit conserven blikken en bokalen komt dit is 100% veilig en zal er geen schadelijke bacterie in zitten.

Ik heb het zeer moeilijk met andere zaken die niet kunnen.

Onlangs las ik op een etiket van gehakt het volgende!
bevat: gluten, E300 en E202.
Ik ben van 1959 werkzaam in het vlees ik heb nog NOOIT gezien op mijn werkplaatsen dat men brood verwerkt in gehakt !!!!
Gluten is dan ook nog geen brood, daarom even tot een oud werknemer geweest die in een zeer grote beenhouwers keten werkt en daarover gesproken !
Die zei ja wij doen nu brood in het gehakt voor de kostprijs te verlagen.
Ik oud beenhouwer hoorde het DONDEREN in KEULEN.

En ja zo brengt men ook bacterie in het gehakt door het brood.

Vlees op zich heeft geen E330 (citroenzuur) nodig om een paar dagen te bewaren.

Ik zal ook nooit een kippenfilet kopen, want dit zit bordensvol met bacterie, daar voor niet noodzakelijk slechte.
Koop een kip verwijder volledig het vel, tussen het vel en de borst filet zit totaal geen bacterie.
Het is VEEL goedkoper dan borsten te kopen, de billen heb je dan gratis.

En let ook op wat je besteld op een resto, die gaan ook zeker niet vrij uit en zeker als men alles zelf bereid !
Ervaring is als een tandenstoker, niemand wil de jouwe gebruiken. (R.Dorgeles)

Prima Vera
Lid geworden op: 25 mei 2012, 19:10

29 apr 2019, 11:14

Als ik in een zakje biorijst - eigenmerk van de Carrefour - een week na de opening en optimaal bewaard, beestjes zie rondkruipen die daar niet thuishoren ben ik dan een ongelukkige senior? Bijlange na niet, ik weet ook wel dat ik daarmee (uit luiheid)
niet terug naar de winkel ga lopen en hopen dat het een volgende keer niet meer voorvalt. Mag dat dan aan de kaak gesteld worden, of niet soms?

Als je nu op jouw leeftijd nog altijd niet weet dat beestjes in rijst, bloem of wat dan ook niets te maken heeft met geknoei dan weet ik het ook niet meer. Dat is iets van allen tijden, dat had je zelfs 30 jaar geleden al. Dat heeft alles te maken met bewaringsomstandigheid én niets met bio of wat dan ook. Die beestjes komen er in door in de meeste gevallen je bloem, rijst of wat dan ook op een te warme plaats te houden. Ze kunnen zelfs al meekomen vanuit de grote bewaarplaatsen. Eens je ze binnen hebt in huis is het moeilijk om er van af te komen. Alles nakijken en wat ook maar een zweem heeft van een waasje of netje of wat dan ook weg kieperen. Zo weinig mogelijk in 'ronde' bokalen bij houden, daardoor wordt ongedierte aangetrokken. Bloem en rijst en suiker zijn gegeerde producten voor deze beestjes! Heb het al gehad in bloem van Aveve. In Sluis heb ik het al in een winkel in hun pasta gezien. Ik heb toen de winkelgerante daar op gewezen, zij trok gewoon haar schouders op, kon geen kwaad. Neen kan inderdaad geen kwaad, je gaat niet sterven van die beestjes maar proper is het alleszins niet. Maar ... dat probleem met die bio rijst hoeft niet aan 'de kaak' gesteld te worden als zijnde een vergiftiging of geknoei met ons eten. Dat is een doodgewoon proces dat kan voorkomen. Kom je zo iets tegen, steek het dan in de diepvries en bij de volgende gelegenheid breng je het naar de winkel terug. Je kan hen er maar op wijzen en dan moeten ze zelf alles nakijken wat in hun winkel staat.

Danny.
Lid geworden op: 15 mei 2003, 21:42
Locatie: Vlaams Brabant

29 apr 2019, 11:28

denlowie schreef:
29 apr 2019, 11:08
... Ik ben van 1959 werkzaam in het vlees ik heb nog NOOIT gezien op mijn werkplaatsen dat men brood verwerkt in gehakt !!!! ...
Maar in de beste gehakt balletjes of het beste broodvlees daar wordt toch brood in verwerkt, heb ik mijn moeder steeds zien doen, en ook mijn echtgenote gebruikte ook brood in gehakt.

Groetjes

Danny
Windows 11 Home 64-bit, Ram 8GB, Medion Akoya E23403 All-In-One, Microsoft Defender

Prima Vera
Lid geworden op: 25 mei 2012, 19:10

29 apr 2019, 11:40

Danny. schreef:
29 apr 2019, 11:28
denlowie schreef:
29 apr 2019, 11:08
... Ik ben van 1959 werkzaam in het vlees ik heb nog NOOIT gezien op mijn werkplaatsen dat men brood verwerkt in gehakt !!!! ...
Maar in de beste gehakt balletjes of het beste broodvlees daar wordt toch brood in verwerkt, heb ik mijn moeder steeds zien doen, en ook mijn echtgenote gebruikte ook brood in gehakt.

Groetjes

Danny
In vers gehakt wordt m.i. nooit brood verwerkt, is zelfs onmogelijk. In bereide gehaktproducten wel ofwel chapelure (paneermeel) dat aangekocht wordt, ofwel maakt men zelf zijn chapelure ofwel verwerkt men inderdaad een geweekte boterham in het gehakt. Maar in de werkplaatsen waar men gewoonweg het gehakt maakt (dus maalt om het te verkopen) is het een feit dat er geen brood in wordt verwerkt. Daar heeft denLowie wel gelijk in.
Althans in het verleden dan toch niet. Maar ik denk dat er toch weinig slagers zijn die het doen, misschien wel voor die grootwarenhuizen? Een slager die zijne métier koestert? Dat geloof ik nooit dat die daar brood in gaat verwerken.

MichelN
Lid geworden op: 16 nov 2008, 17:44
Locatie: Groot-Leuven

29 apr 2019, 12:24

Prima Vera schreef:
29 apr 2019, 11:14
Als je nu op jouw leeftijd nog altijd niet weet dat beestjes in rijst, bloem of wat dan ook niets te maken heeft met geknoei dan weet ik het ook niet meer. Dat is iets van allen tijden, dat had je zelfs 30 jaar geleden al.
Dat heb ik dan ook niet gezegd. Ik zou niet weten wat mijn leeftijd daarmee te maken heeft, ik bak al een jaar of twaalf zelf mijn brood met verschillende meelsoorten, afkomstig van een kleine maalderij, denk jij dat ik niet weet hoe je graanproducten, inclusief rijst, moet bewaren?
Maar dat was uiteraard niet de essentie van mijn bericht, dat ging erover dat er nog steeds op grote schaal "accidentjes" gebeuren met al dan niet bereid voedsel. Meestal loopt dat allemaal redelijk goed af, maar soms wel eens heel dramatisch (Google is your friend). Bijna wekelijks staan er berichten in de krant over verplichte terugnames, er scheelt dus af en toe wel degelijk iets met wat supermarkten en fabrikanten je voorschotelen, zeker met bereide vis- of vleeswaren.
"Les socialistes aiment tellement les pauvres qu'ils en fabriquent" (Jacques Godfrain)

MichelN
Lid geworden op: 16 nov 2008, 17:44
Locatie: Groot-Leuven

29 apr 2019, 15:59

dafke schreef:
29 apr 2019, 06:57
Als ge de senioren dom en achterlijk vind zet uw onzin dan ergens anders Ik ben 73 en ik heb nog nooit iets terug moeten brengen Ik voel me goed en ik eet heel veel uit pakjes en doosjes Gemakkelijk en vlug klaar Mijn broer die at alleen biologisch en had een tuin met alleen biologische groenten Van 68 jaar is hij gestorven van beenderkanker Zo zie je maar
Wel, dafke, als gij vindt dat ik onzin schrijf verwacht ik op zijn minst wel een gedegen antwoord. Voor mijn part moogt gij uw maaltijden blijven betrekken uit pakjes en doosjes, het raakt mijn kouwe kleren niet, ik ben trouwens ook hard op weg naar mijn 73.
Mag ik dan tenminste opwerpen dat je quasi constant bedrogen wordt door de voedingsindustrie die van het uitvinden van onbewezen bewoordingen en valse claims vaste prik gemaakt heeft?
Het verbaast mij dagelijks hoe de gemiddelde Vlaam omgaat met zijn onmiddellijke leefwereld, niet in het minst met hetgeen in zijn ingewanden terechtkomt, dit is tenslotte sennet, nietwaar. Het laatste wat je hier mag verwachten is een discussie ten gronde, behalve dan dat volgens een bepaalde poster zelfgemaakt stoofvlees nergens voor deugt. Tja...
"Les socialistes aiment tellement les pauvres qu'ils en fabriquent" (Jacques Godfrain)

MichelN
Lid geworden op: 16 nov 2008, 17:44
Locatie: Groot-Leuven

01 mei 2019, 15:04

MichelN schreef:
29 apr 2019, 12:24
Bijna wekelijks staan er berichten in de krant over verplichte terugnames, er scheelt dus af en toe wel degelijk iets met wat supermarkten en fabrikanten je voorschotelen,
Op den duur ben ik verplicht om op mijn eigen berichten te reageren (grapje):
"Momenteel kunnen we met 100 % zekerheid garanderen dat er geen betrokken producten meer in de winkels liggen" (FAVV) gevolgd door dit toch wel indrukwekkende lijstje: http://www.afsca.be/consumenten/product ... -04-27.asp
Me dunkt dat de Colruyt dezer dagen wel eens meer in zwaar weer terecht komt, het is nog maar van gisteren geleden: (VRT) "Colruyt en OKay hebben beslist de verkoop van de eieren van kippen met vrije uitloop van het merk Boni Selection met code 1-BE1138-03 terug te roepen"
Maar 't kan geen kwaad hoor want: "lichte overschrijding vastgesteld van de norm van niet-dioxineachtige PCB's in eieren." Oef!
Wat mij wel de vraag ontlokt wat PCB's in, ahum, "de eieren van kippen met vrije uitloop" daar te zoeken hebben, maar die vraag mag uiteraard niet gesteld worden want die beestjes met "vrije uitloop" zitten met tienduizend in een donkere hangar waarvan de eigenaar iedere morgen plichtsgetrouw enkele tientallen dode exemplaren verzamelt, kwestie van geen ambras te krijgen met eventuele inspecties op een kwaad moment. Dat ze vol antibiotica zitten zal ook nooit het daglicht zien.
Maar voor de rest is er niets aan de hand , hoor:
http://www.afsca.be/consumenten/productterugroepingen/
"Les socialistes aiment tellement les pauvres qu'ils en fabriquent" (Jacques Godfrain)

dafke
Lid geworden op: 23 feb 2005, 12:43
Locatie: maaskant

01 mei 2019, 15:38

En? Gaat ge stoppen met eten? Wat kunnen ze meer doen dan terugroepen Of ze moeten in elk voedingsbedrijf in Europa een controleur zetten