Trukje om eieren te breken

Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten (George Bernard Shaw - 1854)

boeffer
Lid geworden op: 07 feb 2012, 21:58
Locatie: In mijn zetel

14 okt 2019, 22:58

3 Verschillende soorten van herkomst, van de melkboer, van AH, van Spar, scharreleieren. Na een paar van 1 soort ken je de kracht om de schaal te breken in 1 keer en een spiegelei te bakken.
Bij te zacht breken of tikken op de keukenkast moet je herhalen en is de kans op kl stukjes schaal in de pan groot. Bij te bruusk heb je een uitgelopen ei in uw pan.
De 1 breekt de schaal op een rand van kom of pan, ikke op een vlak. En er zijn nog anderen die bij een kwartelei met een schaar rondom knippen om ze heelhuids er uit te krijgen. Te riskant anders.
Of zou je eerst in een tas je ei breken?
W10 Wondershare Filmora Video Editor,16:9=1920*1080 ; 4:3=1440*1080, de slijtageslag duurt langer dan de waarborg

wardje
Lid geworden op: 04 dec 2005, 15:46
Locatie: oostrozebeke

15 okt 2019, 04:52

Je breekt het ei best waar het het meest vlak is, in het midden dus.
Een tik op een scherpe rand (bvb uw pan), dan heb je een barst in de schaal en met je duimen ga je zonder al te veel kracht de schaal openen.( anders kans op kleine stukjes schaal in je pan).
"Oefening baart kunst"! Smakelijk :)

MichelN
Lid geworden op: 16 nov 2008, 17:44
Locatie: Groot-Leuven

15 okt 2019, 10:02

boeffer schreef:
14 okt 2019, 22:58
Bij te zacht breken of tikken op de keukenkast moet je herhalen en is de kans op kl stukjes schaal in de pan groot. Bij te bruusk heb je een uitgelopen ei in uw pan.
Probeer eens met een bankschroef.
"Les socialistes aiment tellement les pauvres qu'ils en fabriquent" (Jacques Godfrain)

E.T.
Lid geworden op: 11 nov 2008, 21:15

15 okt 2019, 11:52

Ik breek het ei op de rand van een glas en vang het daarin op. Is de dooier stuk dan bak ik een roerei voor de bazin en probeer het opnieuw om voor mezelf een 'perfect' spiegelei te bakken :wink:

denlowie
Lid geworden op: 10 mei 2004, 18:05
Locatie: gent

15 okt 2019, 15:06

Begrijp echt het probleem niet, in het leger soms meer dan 300 eieren gebroken en geen enkel dooier kapot.

Begrijp niet hoe je het doet om dit te kunnen, een tik op een tas of glas en dit breekt als niks, hoe scherper de rand hoe beter het gaat .

heb het nog gedaan met één hand !
Ervaring is als een tandenstoker, niemand wil de jouwe gebruiken. (R.Dorgeles)

Helena van Troje
Lid geworden op: 15 apr 2006, 17:07

15 okt 2019, 18:19

Ik begrijp het probleem wel!
Ik vind dat na al de jaren dat ik kook nog altijd een risicovol karwei een spiegelei bakken.
Eerst moet je dat ei al mooi zonder uitgelopen dooier gebakken krijgen.
Dan moet je het hele zootje nog eens zonder uitgelopen dooier in je bord geschoven krijgen.
Helaas , het lukt me niet altijd de klus naar behoren te klaren.
Laat staan dat ik 300 eieren zou breken zonder smossen... :? :D

E.T.
Lid geworden op: 11 nov 2008, 21:15

16 okt 2019, 11:37

Van pan naar bord …
Dat lukt het best als je de steel andersom (langs onder) vastneemt … met een simpele draaibeweging kantelt dan je pan :wink: wel aan de verkeerde kant van het bord starten hé anders ligt je mooie spiegelei op tafel :P

Helena van Troje
Lid geworden op: 15 apr 2006, 17:07

16 okt 2019, 15:45

Ik zal het een van de dagen eens proberen. :lol:

denlowie
Lid geworden op: 10 mei 2004, 18:05
Locatie: gent

20 okt 2019, 09:14

Helena van Troje schreef:
16 okt 2019, 15:45
Ik zal het een van de dagen eens proberen. :lol:
Iets meer vetstof gebruiken, dan slier je ei zomaar van je pan, meeste mensen gebruiken te weinig vet stoffen om te bakken.

Het is zeer moeilijk om een perfect spiegel eitje te bakken volgens de regels van de kunst.

namelijk zeer krokant eiwit en een lauw eidooier !!

En dit kan je enkel als je de juiste regels van een ei bakken volgt en je er in oefent .
En er is iets meer werk dan enkel het ei breken en in de pan doen !
Ervaring is als een tandenstoker, niemand wil de jouwe gebruiken. (R.Dorgeles)

E.T.
Lid geworden op: 11 nov 2008, 21:15

20 okt 2019, 11:34

Een spiegelei bak je kort en krachtig in een HETE pan. (met flink wat vetstof)
Een roerei bak je in een WARME pan.

cf. Mary Berry, DE engelse kookmevrouw

Jockey
Lid geworden op: 08 dec 2009, 23:19
Locatie: Wuustwezel

31 dec 2019, 20:17

wardje schreef:
15 okt 2019, 04:52
Je breekt het ei best waar het het meest vlak is, in het midden dus.
Een tik op een scherpe rand (bvb uw pan), dan heb je een barst in de schaal en met je duimen ga je zonder al te veel kracht de schaal openen.( anders kans op kleine stukjes schaal in je pan).
"Oefening baart kunst"! Smakelijk :)
:-) "Oefening baart kunst" Maar ik kan het na 70 jaar nog steeds niet zonder dat er 1 of 2 stukjes schaal mee in men pan liggen... :oops: :oops: :oops:
Weet je,je kan perfect ruzie maken en toch vrienden blijven...