Boontje komt om zijn loontje

Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten (George Bernard Shaw - 1854)

Cyper
Lid geworden op: 12 jun 2013, 23:17
Locatie: Ieper

20 mar 2021, 21:52

Wie onder de keukenprinsen/prinsessen hier kan me vertellen hoelang je kidneybonen moet koken?
Ik heb een portie bonen een nacht geweekt en dan gekookt, maar na een eeuwigheid koken waren ze nog niet gaar.
Ze waren niet meer hard, maar zàcht ook niet. In elk geval niet zoals ze moeten zijn.
Denk je dat ze niet goed meer zijn? Ze zaten al een flinke poos in m'n keukenkast. Maar bonen moet je toch kunnen bewaren?
Is er een bonenkenner in de zaal?

wardje
Lid geworden op: 04 dec 2005, 15:46
Locatie: oostrozebeke

20 mar 2021, 22:27

Laat kidneybonen ca. 12 uur weken en kook ze vervolgens in ongeveer 45 minuten gaar. Neem zeker 3 keer het gewicht van de kidneybonen aan water, de bonen nemen veel water op tijdens het koken.
Bewaar gedroogde kidneybonen op een koele, droge en donkere plek. Zo blijven ze minstens een jaar goed.
Als de bonen niet meer goed zijn gaan ze beschimmelen of beginnen ze te kiemen.

Cyper
Lid geworden op: 12 jun 2013, 23:17
Locatie: Ieper

21 mar 2021, 12:00

ah.
Ze waren niet beschimmeld of zo, ze zagen er nog perfect uit. Heel droog, natuurlijk, maar dat zou normaal zijn.
Maar ze raken maar niet gaar. :(
Ik zal ze nog maar's een poos koken met vers water...

Prima Vera
Lid geworden op: 25 mei 2012, 19:10

21 mar 2021, 14:24

Cyper schreef:
21 mar 2021, 12:00
ah.
Ze waren niet beschimmeld of zo, ze zagen er nog perfect uit. Heel droog, natuurlijk, maar dat zou normaal zijn.
Maar ze raken maar niet gaar. :(
Ik zal ze nog maar's een poos koken met vers water...
Het kan ook gewoon aan de kwaliteit van de bonen liggen hoor. Met gedroogde erwten kan je dat ook hebben. Ik heb ooit die van Aldi genomen én die werden ook niet gaar. Degene die ik in DH koop, daar heb ik dat probleem niet mee.
Dus ik zou het echt niet verder dan de kwaliteit zoeken.

Cyper
Lid geworden op: 12 jun 2013, 23:17
Locatie: Ieper

21 mar 2021, 16:19

Ah. Geen goeie bonen, dus?
Dat is mogelijk. Zal ik ze dan weggooien? Dat lijkt me zonde.
Maar hopen gas verspillen aan voedsel dat toch niet gaar lijkt te worden, is ook niet slim.
Ik vraag me wel af hoe je de kwaliteit van bonen dan kunt te weten komen? Hoe weet je welke goed zijn en welke niet?

MichelN
Lid geworden op: 16 nov 2008, 17:44
Locatie: Groot-Leuven

24 mar 2021, 17:22

Cyper schreef:
21 mar 2021, 16:19
Maar hopen gas verspillen aan voedsel dat toch niet gaar lijkt te worden, is ook niet slim.
Ik vraag me wel af hoe je de kwaliteit van bonen dan kunt te weten komen? Hoe weet je welke goed zijn en welke niet?
Hopen gas om bonen te koken? Hoeveel kubieke meter denk je dat je daarmee verbruikt hebt, een halve gastanker?
Terwijl je net zo goed kidneybonen in blik kunt kopen die tien minuten later dampend op je bord liggen, maar dat is weer niet "bio" genoeg, zeker.
"Les socialistes aiment tellement les pauvres qu'ils en fabriquent" (Jacques Godfrain)

Cyper
Lid geworden op: 12 jun 2013, 23:17
Locatie: Ieper

26 mar 2021, 00:20

Jij hebt ook nooit iets zinnigs bij te dragen, hé Michelin. Als ik jouw naam zie, verwacht ik een beetje gezaag en gemopper. En je stelt nooit teleur. Behalve voor iemand, die iets nuttigs of vriendelijks zou verwachten... maar dat ben ik intussen al afgeleerd met jou.

Prima Vera
Lid geworden op: 25 mei 2012, 19:10

26 mar 2021, 08:25

Cyper schreef:
21 mar 2021, 16:19
Ah. Geen goeie bonen, dus?
Dat is mogelijk. Zal ik ze dan weggooien? Dat lijkt me zonde.
Maar hopen gas verspillen aan voedsel dat toch niet gaar lijkt te worden, is ook niet slim.
Ik vraag me wel af hoe je de kwaliteit van bonen dan kunt te weten komen? Hoe weet je welke goed zijn en welke niet?
Dat de kwaliteit niet goed is weet je maar pas bij het bereiden.
Of je er verder nog gas aan wil verspillen is jouw zaak, ik zou het althans niet doen en ik zou ze dus wel weggooien.

En idd dikwijls genoeg zijn blikken voordeliger dan verse. Het is al lang bewezen dat blik bijlange niet zo slecht is als men denkt.
Ik ken een koppel hoge 80igers die al 20 jaar en langer leven van alle dagen blik te eten, nooit verse groenten of dan toch maar raar of zelden. Ik zag ze alle dagen met hun bokaaltje van CF komen én elke dag hun leeg bokaaltje naar de glascontainer brengen. Dus idd het zal zo slecht dan wel niet zijn.

Ik kook liever vers maar af en toe blik voor erwtjes bv of een bokaal, daar sterft niemand van. 't Is al eens gemakkelijk ook én voor velen zelfs het goedkoopste.

Koken moet plezant zijn én je ergeren omdat een bepaald soort bonen niet gaar worden, dat hoort er bij mij niet bij.

MyriamC
Lid geworden op: 07 jan 2006, 18:13
Locatie: Noorderkempen

26 mar 2021, 16:37

Prima Vera schreef:
26 mar 2021, 08:25
En idd dikwijls genoeg zijn blikken voordeliger dan verse. Het is al lang bewezen dat blik bijlange niet zo slecht is als men denkt.
Misschien niet slechter qua voedingswaarde maar voor mij primeert de smaak nog altijd. En dan kan er niks op tegen vers. Wij eten ten andere nooit iets uit blik, behalve tomaten voor soep of saus sinds onze tomaten nog zo weinig smaak hebben.

MyriamC
Lid geworden op: 07 jan 2006, 18:13
Locatie: Noorderkempen

26 mar 2021, 16:39

Cyper schreef:
26 mar 2021, 00:20
Jij hebt ook nooit iets zinnigs bij te dragen, hé Michelin. Als ik jouw naam zie, verwacht ik een beetje gezaag en gemopper. En je stelt nooit teleur. Behalve voor iemand, die iets nuttigs of vriendelijks zou verwachten... maar dat ben ik intussen al afgeleerd met jou.
Niet meer op reageren. Doe ik ook al een tijd niet meer. Ik was zijn negativiteit, betweterigheid en superioriteitsgevoel zat.

Prima Vera
Lid geworden op: 25 mei 2012, 19:10

26 mar 2021, 16:49

MyriamC schreef:
26 mar 2021, 16:37
Prima Vera schreef:
26 mar 2021, 08:25
En idd dikwijls genoeg zijn blikken voordeliger dan verse. Het is al lang bewezen dat blik bijlange niet zo slecht is als men denkt.
Misschien niet slechter qua voedingswaarde maar voor mij primeert de smaak nog altijd. En dan kan er niks op tegen vers. Wij eten ten andere nooit iets uit blik, behalve tomaten voor soep of saus sinds onze tomaten nog zo weinig smaak hebben.

Hier ook wel heel weinig hoor, wij gaan ook zo veel als mogelijk voor vers. Altijd gedaan en dat zal zo blijven. En van blik in tomaten is het geweten dat dit altijd en eeuwig goede kwaliteit is, wordt zelfs aanbevolen door topchefs.
Als ik kan gaan voor diepvries zal ik het ook wel doen ipv blik bv erwten, die kan je maar korte tijd vers verkrijgen trouwens.
Erwten en tomatenpuree of stukjes, veel meer zal het niet zijn. Een enkele keer een schorseneer als ik ze niet vers kan vinden.

Maar een product zoals die kidneybonen of kikkererwten bv moet wel kunnen uit blik vind ik, alhoewel ik ze geen van beiden eet. :D

MyriamC
Lid geworden op: 07 jan 2006, 18:13
Locatie: Noorderkempen

26 mar 2021, 17:47

Prima Vera schreef:
26 mar 2021, 16:49
Maar een product zoals die kidneybonen of kikkererwten bv moet wel kunnen uit blik vind ik, alhoewel ik ze geen van beiden eet. :D
Ik ook niet.

Ik hoop dat mijn zoon wat meer erwtjes gezet heeft (of gaat zetten) in zijn moestuin. Niks zo lekker dan vers gedopte erwtjes. En als er geen zijn, dan neem ik diepvries. Net zoals voor tuinbonen (dubbel gedopt).

Prima Vera
Lid geworden op: 25 mei 2012, 19:10

26 mar 2021, 17:52

MyriamC schreef:
26 mar 2021, 17:47
Prima Vera schreef:
26 mar 2021, 16:49
Maar een product zoals die kidneybonen of kikkererwten bv moet wel kunnen uit blik vind ik, alhoewel ik ze geen van beiden eet. :D
Ik ook niet.

Ik hoop dat mijn zoon wat meer erwtjes gezet heeft (of gaat zetten) in zijn moestuin. Niks zo lekker dan vers gedopte erwtjes. En als er geen zijn, dan neem ik diepvries. Net zoals voor tuinbonen (dubbel gedopt).
Ik moet toch m'n scha vermelden dat ik geen verse erwten lust noch de tuinbonen. Raar hé! Erwten enkel diepvries of blik (en dan ook enkel gestoofd met een uitje of met verse wortelen), koud voor een koude schotel of zo ook totaal niet én tuinbonen mag ik op geen enkele manier (niet koud ni warm! :D ). En buiten prinsessenbonen, snijbonen en boterboon ook niets van andere bonen (geen enkele kleur). Maar ik hou wel geweldig van de geur van bonensoep maar krijg ze niet binnen.

MyriamC
Lid geworden op: 07 jan 2006, 18:13
Locatie: Noorderkempen

26 mar 2021, 17:55

Prima Vera schreef:
26 mar 2021, 17:52
Ik moet toch m'n scha vermelden dat ik geen verse erwten lust noch de tuinbonen. Raar hé! Erwten enkel diepvries of blik (en dan ook enkel gestoofd met een uitje of met verse wortelen), koud voor een koude schotel of zo ook totaal niet én tuinbonen mag ik op geen enkele manier (niet koud ni warm! :D ). En buiten prinsessenbonen, snijbonen en boterboon ook niets van andere bonen (geen enkele kleur). Maar ik hou wel geweldig van de geur van bonensoep maar krijg ze niet binnen.
Gelukkig dat we niet allemaal hetzelfde zijn.

Prima Vera
Lid geworden op: 25 mei 2012, 19:10

26 mar 2021, 18:29

LOL, 't zou niet goed komen! :D