brood

Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten (George Bernard Shaw - 1854)

Antanneke
Lid geworden op: 08 dec 2010, 15:44
Locatie: Lede

21 jul 2022, 17:34

ik bak zelf mijn brood in een broodmachine. De laatste tijd krijgt mijn brood geen mooie ronde bovenkant. Het zakt een beetje in. Hoe zou dat komen ? is mijn gist (droge) te oud ?

Prima Vera
Lid geworden op: 25 mei 2012, 19:10

21 jul 2022, 18:02

Kan ook met de temperatuur te maken hebben, het is al heel warm geweest. Is de vvd overschreden van je gist? Zo ja, zou het kunnen. Hier hangt het af van het soort bloem dat je gebruikt alhoewel ik over het algemeen een all in mix gebruik. En alsi k gist gebruik is het wel verse. Vind droge gist een vieze smaak hebben. Maar dat hangt dan weer af van persoon tot persoon.

Antanneke
Lid geworden op: 08 dec 2010, 15:44
Locatie: Lede

21 jul 2022, 19:04

ok, ga eens proberen met verse gist. Bedankt voor uw antwoord !

benq
Lid geworden op: 10 dec 2005, 19:23
Locatie: Antwerpen

22 jul 2022, 08:19

Antanneke schreef:
21 jul 2022, 19:04
ok, ga eens proberen met verse gist. Bedankt voor uw antwoord !
Wij gebruiken ook droge gist, na openen wel in koelkast bewaren.
In het begin hadden wij dit ook, dit is opgelost om 1 gram meer gist te gebruiken.
Let wel op rijst dan iets hoger dan normaal.
Dus probeer eerst met 400 gram bloem.
genoeg gewerkt nu genieten van mijn zeer groot ambtenaar pensioen :lol:

benq
Lid geworden op: 10 dec 2005, 19:23
Locatie: Antwerpen

25 jul 2022, 08:17

Antanneke schreef:
21 jul 2022, 19:04
ok, ga eens proberen met verse gist. Bedankt voor uw antwoord !
Graag update a.u.b.
heb je al eens met 1 gram gist meer geprobeerd?
genoeg gewerkt nu genieten van mijn zeer groot ambtenaar pensioen :lol:

pastoor
Lid geworden op: 19 mar 2005, 21:55
Locatie: Hoeselt, White House

17 okt 2022, 22:07

Gebruik bloem met de nodige ingrediënten erin van bij AVV.
Na 4 uren broodmachine komt het brood eruit in perfecte staat
Sudoku, wijntjes proeven, genieten.

benq
Lid geworden op: 10 dec 2005, 19:23
Locatie: Antwerpen

18 okt 2022, 08:16

pastoor schreef:
17 okt 2022, 22:07
Gebruik bloem met de nodige ingrediënten erin van bij AVV.
Na 4 uren broodmachine komt het brood eruit in perfecte staat
wij gebruiken het 2 uur programma,
dus
waarom gebruik jij het 4 uur programma?

en de topic starter zit nu op Antarctica :lol:
zis spoorloos verdwenen zoals de meeste vragers hier. :roll:
genoeg gewerkt nu genieten van mijn zeer groot ambtenaar pensioen :lol:

MichelN
Lid geworden op: 16 nov 2008, 17:44
Locatie: Groot-Leuven

18 okt 2022, 11:52

benq schreef:
22 jul 2022, 08:19
Wij gebruiken ook droge gist, na openen wel in koelkast bewaren.
Dat is nergens voor nodig: droog en in de oorspronkelijke zakjes bewaren in een keukenkast is voldoende.
"Les socialistes aiment tellement les pauvres qu'ils en fabriquent" (Jacques Godfrain)

MichelN
Lid geworden op: 16 nov 2008, 17:44
Locatie: Groot-Leuven

18 okt 2022, 11:58

pastoor schreef:
17 okt 2022, 22:07
Gebruik bloem met de nodige ingrediënten erin van bij AVV.
Tenzij je een all-in-adept bent is bloem/meel van bij de maalder minstens even goed en bovendien een stuk goedkoper. Broodmachine hebben wij al meer dan tien jaar geleden buiten gegooid, wie wil er nu een brood met gat in?.
"Les socialistes aiment tellement les pauvres qu'ils en fabriquent" (Jacques Godfrain)

MichelN
Lid geworden op: 16 nov 2008, 17:44
Locatie: Groot-Leuven

18 okt 2022, 14:41

benq schreef:
18 okt 2022, 08:16

en de topic starter zit nu op Antarctica :lol:
zis spoorloos verdwenen zoals de meeste vragers hier. :roll:
Ik doe het nog op de traditionele manier (broodbakken that is):
>ingrediënten afwegen, 500g meel of bloem, 15g verse gist, 8g zout.
>alles droog mengen in mengkom, kuiltje maken, 300g water op kamertemperatuur, verbrokkelde gist toevoegen, een klontje boter-margarine of reuzel (+/ 20-25g)
>gedurende tien minuten in lage stand mengen met deeghaak in keukenmachine o.i.d - probeer het niet met een doodgewone mixer, die kan je na twee keer weggooien wegens verbrande motor.
>al een beetje vorm geven, afdekken met schone handdoek en besprenkelen met plantenspuit. 35 minuten rijzen op kamertemperatuur.
>Deeg plat slaan, oprollen en opbollen, in ingevet - gebruik best geen olie - bakblik (liefst blauwstaal) plaatsen en afdekken met besprenkelde handdoek, 1 uur laten rijzen.
Ondertussen oven voorverwarmen op 230°, bakblik ik de oven plaatsen en 100 ml water op de bodem van de oven gieten of ovenschaal.
35 minuten bakken en brood direct op een taartrooster laten afkoelen -
"Les socialistes aiment tellement les pauvres qu'ils en fabriquent" (Jacques Godfrain)

benq
Lid geworden op: 10 dec 2005, 19:23
Locatie: Antwerpen

18 okt 2022, 16:20

Daar heeft die van ons geen geduld voor (ikke eigenlijk ook ni), :wink:
alles in bakje en machientje doet de rest.
En da gat vanonder in brood, daar kunnen wij met leven, in kaas zitten soms ook veel gaten, :lol:

Maar ja this beter maar te veel werk voor ons.
genoeg gewerkt nu genieten van mijn zeer groot ambtenaar pensioen :lol:

Prima Vera
Lid geworden op: 25 mei 2012, 19:10

18 okt 2022, 17:54

benq schreef:
18 okt 2022, 16:20
Daar heeft die van ons geen geduld voor (ikke eigenlijk ook ni), :wink:
alles in bakje en machientje doet de rest.
En da gat vanonder in brood, daar kunnen wij met leven, in kaas zitten soms ook veel gaten, :lol:

Maar ja this beter maar te veel werk voor ons.
Hier ook hoor! Gewoon de broodbakmachine! Altijd goed. Wij halen de haken uit het brood voor de rijs, dan krijgen wij een signaal. Daarna geen gaten meer behalve die twee kleintjes waar de haken hebben opgezeten.

benq
Lid geworden op: 10 dec 2005, 19:23
Locatie: Antwerpen

18 okt 2022, 18:52

Prima Vera schreef:
18 okt 2022, 17:54
Hier ook hoor! Gewoon de broodbakmachine! Altijd goed. Wij halen de haken uit het brood voor de rijs, dan krijgen wij een signaal. Daarna geen gaten meer behalve die twee kleintjes waar de haken hebben opgezeten.
Haken!
Hebben jullie dan 2 haken in het potje?
Wij maar 1, is een Panasonic machine
genoeg gewerkt nu genieten van mijn zeer groot ambtenaar pensioen :lol:

benq
Lid geworden op: 10 dec 2005, 19:23
Locatie: Antwerpen

18 okt 2022, 18:54

Ik denk dat de Pastoor kwaad is op mij :oops:
want hij of zij antwoord niet op mijn vraag :wink:
genoeg gewerkt nu genieten van mijn zeer groot ambtenaar pensioen :lol:

Prima Vera
Lid geworden op: 25 mei 2012, 19:10

19 okt 2022, 08:47

benq schreef:
18 okt 2022, 18:52
Prima Vera schreef:
18 okt 2022, 17:54
Hier ook hoor! Gewoon de broodbakmachine! Altijd goed. Wij halen de haken uit het brood voor de rijs, dan krijgen wij een signaal. Daarna geen gaten meer behalve die twee kleintjes waar de haken hebben opgezeten.
Haken!
Hebben jullie dan 2 haken in het potje?
Wij maar 1, is een Panasonic machine
Wij hebben een Silvercrest van Lidl, dat is een gewone langwerpige vorm, die heeft idd 2 haken.

Pastoor komt hier niet alle dagen meer hé waarschijnlijk de reden waarom hij niet dikwijls antwoordt.