Zelf brood bakken met broodbakmachine

Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten (George Bernard Shaw - 1854)

Bastler
Lid geworden op: 14 mei 2022, 21:27

21 okt 2022, 21:53

Ik wil zelf ons brood gaan bakken aan de hand van een broodbakmachine. Op zoek naar een goede machine zie ik door het bos de bomen niet meer.
Wellicht zijn er lezers met heel wat ervaring.
Waarop moet ik vooral letten bij de aankoop van zo een machine? Welk merk en model zouden jullie aanraden.
Liefst niet duurder dan ongeveer € 150.
We verbruiken een half brood per dag.
Ik kijk uit naar nuttige tips.

E.T.
Lid geworden op: 11 nov 2008, 21:15

22 okt 2022, 04:35

In een gelijkaardig topic stelt men dat een langere rijs (extra rusrperiode) de broodkwaliteit sterk verbeterd ... ik zou zeker kijken naar deze optie.

Verder is de kwaliteit van je meel / bloem doorslaggevend, hierop besparen zou ik zelf niet doen.

Veel bakplezier

Prima Vera
Lid geworden op: 25 mei 2012, 19:10

22 okt 2022, 08:43

Bastler schreef:
21 okt 2022, 21:53
Ik wil zelf ons brood gaan bakken aan de hand van een broodbakmachine. Op zoek naar een goede machine zie ik door het bos de bomen niet meer.
Wellicht zijn er lezers met heel wat ervaring.
Waarop moet ik vooral letten bij de aankoop van zo een machine? Welk merk en model zouden jullie aanraden.
Liefst niet duurder dan ongeveer € 150.
We verbruiken een half brood per dag.
Ik kijk uit naar nuttige tips.
Wij zweren bij een Silvercrest van Lidl (60 eur), hebben wij al meer dan 4 jaar in gebruik én zeer tevreden over. Panasonic e.d. vind ik te duur. Wij gebruiken hoofdzakelijk all in mixen van Aveve en Horta (grote keuze bij beiden) en af en toe gebruik ik gewone bloem en verse gist, volg altijd de instructies op de zakken bloem zelf. Nooit die van het boekje. Wij bakken een brood met 600 gr bloem en snijden ons brood met een Domomachine. Per 2 sneden wordt het in de diepvries gestoken en je haalt uit naargelang je nodig hebt. Dit is voor ons de beste methode. Je zegt zelf een half brood p/dag is dat een groot brood, klein brood? Een brood van een BBM vult altijd wel beter dan een brood van bakker of supermarkt vind ik. Als je gewoon bent van 4 sneden van een gewoon brood te eten is dat bij een BBM dan gewoonlijk maar 2 sneden. Silvercrest heeft een gewone broodvorm dus geen busvormig brood (hou ik ook niet van).

benq
Lid geworden op: 10 dec 2005, 19:23
Locatie: Antwerpen

22 okt 2022, 09:09

Iedereen zweert bij zijn eigen merk, wij zijn zeer tevreden over onze 8 jaar oude Panasonic en doet het nog steeds goed,

Er zijn bakjes met 2 mengers en met 1 menger.
Heb al horen zeggen dat de bakjes met 2 mengers het brood niet goed lost en je heeft 2 gaten in brood waar de mengers zitten.
En anderen zullen hier weer zeggen dat stoort mij niet.

Een goede tip, als je het brood uit het bakje doet, doe dan direct wat water in het bakje zodat de menger onder water staat, kan je nadien makkelijker de menger verwijderen en kuisen anders plakt die na afkoeling vast op het asje.
En andere zullen hier weer zeggen bij mij is dit niet nodig.

Er zijn er die zweren bij All-In, dus alleen water bij doen.
Wij niet wij moeten geen All-In hebben

Er zijn die zweren bij bloem halen bij de molenaar, wij zijn daar mee gestopt, reden op een bepaald moment zaten er 2 meelmoten in de bloem.

En wij pakken ook de sneden brood in vershoudfolie en in de diepvries, en gemiddeld een half uurtje of 3 kwartier op voorhand uit de vriezer halen.
En er zijn andere die geen diepvriesbrood willen omdat ze denken dat het niet vers is.
Dan is mijn vraag en de warme bakker dan, gebruikt die geen diepvries?
genoeg gewerkt nu genieten van mijn zeer groot ambtenaar pensioen :lol:

MichelN
Lid geworden op: 16 nov 2008, 17:44
Locatie: Groot-Leuven

22 okt 2022, 12:19

benq schreef:
22 okt 2022, 09:09

Er zijn die zweren bij bloem halen bij de molenaar, wij zijn daar mee gestopt, reden op een bepaald moment zaten er 2 meelmoten in de bloem.
Je hebt er ook nooit bij verteld hoe en waar je die bloem bewaard hebt, hoe dikwijls is dat gebeurd... Die redenen kunnen velerlei zijn: oude bloem, vochtig, niet goed afgesloten bewaard, hygiëne van de opslagplaats e.d.m.
Wat ik wel weet is dat toen wij in het begin bij Aveve bloem haalden die - volgens de verpakking - twee jaar zou goed blijven, bij de maalder is dat vier maanden, wat dus wijst op minder of geen bewaarmiddelen en/of E-nummers. Intussen zijn wij al bijna tien jaar klant bij dezelfde molen en in al die tijd hebben wij nooit enige kwaliteitsafwijking vastgesteld. Een bakker zal nooit met oude bloem werken om de eenvoudige reden dat die haar bakkracht en smaakstoffen verliest.
"Les socialistes aiment tellement les pauvres qu'ils en fabriquent" (Jacques Godfrain)

benq
Lid geworden op: 10 dec 2005, 19:23
Locatie: Antwerpen

22 okt 2022, 14:30

Was afgehaald in bruine papieren zak 2 keer 4 kg
Thuis bewaard in 4 ronde doorzichtig goed afgesloten dozen zie foto
In donker keukenkast bewaard, na ongeveer 3 weken zag mijn vrouw in 1 afgesloten doos die nog niet in gebruik was de 2 meelmoten.
Resultaat alle bloem in de vuilbak.

Nu halen wij onze bloem al 2 jaar bij Aveve (Geen All-in) Soja (zeer lekker) en Volkoren in zakken van 2,5 Kg.
Tot nu (zal mijne houten kop maar vasthouden) geen meelmoten gezien.

En ja er zal wel bewaarmiddel en E nummers in dat meel zitten so wat, in alle voedingswaar zit wel iets in


Afbeelding


Afbeelding
genoeg gewerkt nu genieten van mijn zeer groot ambtenaar pensioen :lol:

Bastler
Lid geworden op: 14 mei 2022, 21:27

25 okt 2022, 20:15

Ik ben nieuw op dit forum en had geen mailtjes ontvangen betreffende jullie antwoorden. Mijn excuses voor mijn late reactie. Bedankt voor de interessante reacties.
Deze morgen heb ik bij Aveve een Panasonic SD-B2510 gekocht. https://shop.aveve.be/products/broodmac ... m=referral
Technisch gezien ging mijn voorkeur uit naar de SD-R2530KXE https://shop.aveve.be/collections/elekt ... d-r2530kxe maar die is niet in witte uitvoering verkrijgbaar en moet bloem werken op een zwart apparaat dat zag ik niet zitten. Deze laatste machine heeft namelijk een bakje dat je de mogelijkheid biedt om op het juiste moment rozijnen, noten, enz automatisch te laten toevoegen.
Mijn aankoop is nog niet uitgepakt omdat ik toch nog altijd twijfel of ik toch niet beter zou gaan ruilen voor die SD-R2530KXE en er die zwarte kleur dan maar voor lief moet bij pakken. Ik meen echter te weten dat men rozijnen (enz.) ook handmatig op het gepaste moment kan toevoegen maar dan moet men wel enigszins stand-by blijven.
Of mag men ook al van meet af aan de rozijnen of noten toevoegen?

benq
Lid geworden op: 10 dec 2005, 19:23
Locatie: Antwerpen

26 okt 2022, 08:49

Bastler schreef:
25 okt 2022, 20:15
Ik ben nieuw op dit forum en had geen mailtjes ontvangen betreffende jullie antwoorden. Mijn excuses voor mijn late reactie. Bedankt voor de interessante reacties.
Deze morgen heb ik bij Aveve een Panasonic SD-B2510 gekocht. https://shop.aveve.be/products/broodmac ... m=referral
Technisch gezien ging mijn voorkeur uit naar de SD-R2530KXE https://shop.aveve.be/collections/elekt ... d-r2530kxe maar die is niet in witte uitvoering verkrijgbaar en moet bloem werken op een zwart apparaat dat zag ik niet zitten. Deze laatste machine heeft namelijk een bakje dat je de mogelijkheid biedt om op het juiste moment rozijnen, noten, enz automatisch te laten toevoegen.
Mijn aankoop is nog niet uitgepakt omdat ik toch nog altijd twijfel of ik toch niet beter zou gaan ruilen voor die SD-R2530KXE en er die zwarte kleur dan maar voor lief moet bij pakken. Ik meen echter te weten dat men rozijnen (enz.) ook handmatig op het gepaste moment kan toevoegen maar dan moet men wel enigszins stand-by blijven.
Of mag men ook al van meet af aan de rozijnen of noten toevoegen?
Houw gewoon de witte, die met dat extra bakje is niet echt nodig, onze eerste was ook ene met zo een bakje en na een paar keren gebruikt bleef het dicht en bakje was niet leeg, en na kuisen van het bakje was het scharnier asje afgebroken, geen bakje meer gekocht

wij maken soms ook rozijnenbrood in onze witte en kappen de rozijnen van in het begin erbij.
waar je wel moet op letten dat je dan de kleine rozijnen koopt en geen grote (zoals reuze witte bonen voor in de soep), als je grote dikke gebruikt kan het zijn dat die tijdens het kneden kapot gaan.
En je bakt toch niet alle dagen rozijnen of noten brood

succes
genoeg gewerkt nu genieten van mijn zeer groot ambtenaar pensioen :lol:

Bastler
Lid geworden op: 14 mei 2022, 21:27

26 okt 2022, 10:39

Goede tips. Ik ga de witte houden en vanavond het eerste broodje bakken.
Rozijnenbrood eet men inderdaad niet zo dikwijls en als het toevoegen van rozijnen ook zonder bakje kan da zijn voor mij alle twijfels weggenomen.
Allen van harte bedankt!

benq
Lid geworden op: 10 dec 2005, 19:23
Locatie: Antwerpen

27 okt 2022, 17:01

Bastler schreef:
26 okt 2022, 10:39
Goede tips. Ik ga de witte houden en vanavond het eerste broodje bakken.
Rozijnenbrood eet men inderdaad niet zo dikwijls en als het toevoegen van rozijnen ook zonder bakje kan da zijn voor mij alle twijfels weggenomen.
Allen van harte bedankt!
En is het gelukt,

Wij hebben gisteren ook een kleintje gebakken met Soja bloem en kleine droge rozijnen, ook het geel van een eitje bijgedaan
Was goed van smaak en de rest in de vriezer.
genoeg gewerkt nu genieten van mijn zeer groot ambtenaar pensioen :lol: