Kalkoenstoofvlees

Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten (George Bernard Shaw - 1854)

lotte
Lid geworden op: 26 apr 2005, 13:47
Locatie: Tielt

17 dec 2023, 18:41

Iemand hier die dit gerecht goed kan klaarmaken....
Kies je voor het bereiden met bier ( welk ) of rode wijn ?
Wat geeft de fijnste smaak aan de saus
gaarne, eventueel een recept , dank je wel.

E.T.
Lid geworden op: 11 nov 2008, 21:15

17 dec 2023, 19:50

Bebloemde blokjes voorzichtig bruin aanbraden,
onderzetten met WARM bruin tafelbier EN wildfond.
Samen met ajuin, wortelen, look en raapjes enz...
Kruiden met peper, zout, rozemarijn, thijm, laurier en kruidnagel ...
Onder deksel uren laten sudderen op laag vuurtje!
Opwerken met een soeplepel stroop of aal-/veenbessen jam.
Saus dikken met room en/of maïszetmeel.
Laat het smaken

lotte
Lid geworden op: 26 apr 2005, 13:47
Locatie: Tielt

17 dec 2023, 21:44

Twee goeie tips...warm bier en wildfond....
Nu gerust...want " oma kookt graag en heeft tijd "😀😘

E.T.
Lid geworden op: 11 nov 2008, 21:15

17 dec 2023, 23:18

Ik doe half en half.
Ook leker om gebraad in te bereiden.
Als je dan de groenten eruit zeeft heb je een goede basis voor de saus.

benq
Lid geworden op: 10 dec 2005, 19:23
Locatie: Antwerpen

18 dec 2023, 08:42

E.T. schreef:
17 dec 2023, 19:50
WARM bruin tafelbier


Afbeelding
genoeg gewerkt nu genieten van mijn zeer groot ambtenaar pensioen :lol:

MyriamC
Lid geworden op: 07 jan 2006, 18:13
Locatie: Noorderkempen

18 dec 2023, 10:13

Ik maak het gerecht was minder winterachtig en gebruik als groenten een mengeling van champignons en marsala in de saus ipv bier (1/2 marsala, 1/2 fond). Zeker geen uren op het vuur laten staan zoals stoofvlees! Kalkoen mag maar juist gaar zijn.
Afwerken met zure room.

Prima Vera
Lid geworden op: 25 mei 2012, 19:10

18 dec 2023, 16:14

E.T. schreef:
17 dec 2023, 19:50
Bebloemde blokjes voorzichtig bruin aanbraden,
onderzetten met WARM bruin tafelbier EN wildfond.
Samen met ajuin, wortelen, look en raapjes enz...
Kruiden met peper, zout, rozemarijn, thijm, laurier en kruidnagel ...
Onder deksel uren laten sudderen op laag vuurtje!
Opwerken met een soeplepel stroop of aal-/veenbessen jam.
Saus dikken met room en/of maïszetmeel.
Laat het smaken
Dat 'warm' bruin bier of "warme' fond heeft totaal geen waarde. Is totaal niet nodig. En bebloemen doe ik sowieso ook niet. Enkel op het laatste gewoon indikken met wat maïzena het welke voor een diabeet ook veel beter is. En zoals Myriam C. zegt zeer geen uren laten sudderen.

E.T.
Lid geworden op: 11 nov 2008, 21:15

18 dec 2023, 16:43

Waarom geen koude vloeistoffen op heet vlees gieten?
Het vlees schrikt en krimpt ineen, gevolg taaier resultaat.

Uren is sudderen? Gewoon tot het helemaal mals is, toch?
Een kalkoen (op leeftijd) uit eigen tuin is niet op een een twee drie klaar.

Kalkoengebraad blijft bij mij in de gietijzeren kookpot tot de kerntemperatuur C° 69 is.