Overheid heeft geen geld om de pensioenen te betalen

Hier is plaats voor discussie over politieke onderwerpen.
Bepaalde dwalingen verdwijnen pas als men ophoudt ze te weerleggen (Otto Weiss 1847)
dejules

04 jul 2019, 18:14

De economie deed het uitstekend in 2018.
Het aantal vergoede werklozen in Vlaanderen daalde in een jaar tijd met 8%, het aantal Vlaamse vacatures lag dit najaar zo’n 20% hoger dan in 2017 en geld lenen bleef spotgoedkoop.
Maar volgens econoom Pascal Paepen (50) komt er onheil aan:

de overheid heeft geen geld om de pensioenen te betalen

en er is een nieuwe bankencrisis op komst.

De rente op spaarboekjes blijft ook in 2019 bijzonder laag.

Pascal Paepen (50) uit Mol doceert het vak Bank en Beurs aan de campussen van de Thomas More Hogeschool in Geel en Turnhout en aan de KU Leuven op de campus Brussel.
Daarnaast geeft de Kempenaar ook lessen beleggen aan volwassenen in het HIK in Geel.

Hij begeleidde van 2005 tot 2012 in London City bedrijven bij de uitgifte van obligaties.
Paepen had ook jarenlang een rubriek over economie op Radio 1 en schrijft columns voor tal van kranten.

Ook België heeft een grote overheidsschuld. En die wordt alleen maar groter, omdat de federale begroting niet in evenwicht is.

Het is schandalig dat de federale regering er in tijden van economische groei en een zeer lage rente nog altijd niet in slaagt om overschotten te boeken. Duitsland en Nederland zijn er wel in geslaagd om hun begroting in evenwicht te krijgen. Bovendien heeft de regering-Michel, net als alle vorige regeringen, geen pensioenspaarpot aangelegd. Noorwegen heeft een pensioenfonds van omgerekend 1.000 miljard euro. Wij hebben niks. Ik ben 50 jaar. Als ik 67 ben, is het twijfelachtig of de overheid mij nog een pensioen zal uitbetalen.

Je hebt toch elke maand netjes een bijdrage aan de sociale zekerheid betaald? Dan heb je toch recht op een pensioen?

Vergeet dat. Het geld dat je elke maand afdraagt op je loon, is weg. Het wordt gebruikt om de huidige pensioenen te betalen. Niet om de pensioenen van de komende decennia te financieren.
Ik roep mijn studenten op om in opstand te komen tegen het slechte pensioenbeleid, want door de regering zullen zij het op hun oudere dag financieel minder goed hebben dan de huidige generatie ouderen.

We evolueren naar een systeem waarbij de overheid over pakweg twintig jaar zal zeggen: die gepensioneerde heeft nog genoeg geld op zijn rekening staan, dus die krijgt nu nog geen pensioen. Doe eerst maar op wat je hebt, en kom dan nog eens aankloppen.

Pardon?

De overheid is nu al bezig met het aanleggen van een vermogenskadaster. Aandelen en obligaties zijn geen papieren meer die je in een bankkluis bewaart. Het zijn digitale beleggingen, die door de overheid makkelijk kunnen worden opgespoord. En wie zijn woning verhuurt, moet het huurcontract registeren bij de overheid. Niet om er belastingen op te betalen, want die betaalt de verhuurder via het kadastraal inkomen. De overheid weet dus nu al voor een groot stuk wat je vermogen is. Trouwens, verhuren wordt vandaag niet belast. Maar wat niet is, kan nog komen.

Het probleem met ons pensioen is ook dat er te weinig jongeren zijn die voor te veel ouderen moeten zorgen.

De overheid moet volgens u verder besparen om bijvoorbeeld de pensioenen te kunnen betalen, maar de armoede in België blijft te hoog. Hoe legt u aan iemand die het al niet breed heeft uit dat de regering er nog meer de knip in moet zetten?

Het is niet de bedoeling dat mensen in armoede daar iets van voelen. De laagste uitkeringen mogen niet dalen. De overheid kan veel geld besparen door efficiënter te werken. De overheidsdiensten versturen bijvoorbeeld nog altijd brieven naar burgers en bedrijven. Waarom doen ze dat? Een mail sturen is veel goedkoper. Daar bespaar je veel postzegels mee. Ook ambtenarenpensioenen en pensioenen van politici liggen veel te hoog. Daar kan je op besparen. Met dat geld kan je de veel te lage pensioenen voor zelfstandigen optrekken.

Ook de overheidsbedrijven moeten beter worden georganiseerd. Saneer bijvoorbeeld eens bij bpost. Studenten kunnen evengoed kranten bedelen. Dat moet niet per se door postbodes gebeuren. Die postbodes kunnen in ruil andere taken bij de post doen, zodat het personeelstekort wordt opgelost.

U hebt jarenlang voor de Kredietbank en later voor KBC gewerkt. U volgt de bankenwereld nog steeds van dichtbij op. Hoe groot is de kans op een nieuwe bankencrisis?

Die kans is bijna 100%. De fundamenten voor die crisis worden nu gelegd. De bankentaks die banken vandaag moeten betalen, zal daar niets aan veranderen. Dat geld gaat gewoon naar het budget van de overheid, en is dus volledig weg. De taks is gewoon een manier van de overheid om te zeggen: ‘we gaan de banken pakken, want ze hebben ons geld gekost’. Niets meer dan dat.

De balansen van de meeste banken in Europa zien er wel beter uit dan in 2007, voor aanvang van de bankencrisis. De volgende crisis zal dus wellicht kleiner zijn dan degene die we hebben meegemaakt met Dexia en Fortis. Maar er zijn in Europa veel grote banken, zoals Deutsche Bank en enkele Italiaanse banken, waar het slecht mee gaat. Als die banken overkop gaan, is dat slecht voor de economie in Europa en dus ook voor ons.

https://www.hbvl.be/cnt/dmf20181230_040 ... sRn0wBsO8E