Digitale meters

Hier is plaats voor discussie over actuele onderwerpen.
Met een krant kan je zowel een minister als een vlieg doodslaan. (Herman de Croo - 1937)

Fazal
Lid geworden op: 08 sep 2019, 13:00

21 feb 2020, 18:54

Nu even genoeg over die elektrische wagens, waarbij ieder zijn eigen wijsheid hierover tracht te etaleren.

Vanaf 2019 gaat in Vlaanderen de uitrol van digitale of 'slimme' elektriciteits- en gasmeters van start.
Deze vervangen de oude analoge meters met draaiteller en zullen verplicht in elke woonst worden geïnstalleerd.

Maar laten we het nu eerst eens over uw privacy hebben.

Digitale meters registreren uw verbruik op kwartierbasis en ja, zelfs op secondebasis. Met die informatie kan men heel precies nagaan wat er in uw woonst gebeurt: met name, wanneer u opstaat, wanneer u uw woning verlaat, wanneer u op vakantie bent, hoeveel mensen er bij u wonen, welke apparaten u op eender welk moment v/d dag gebruikt, wanneer er zich 'afwijkende' gebeurtenissen voordoen, enzovoort.

En schrik niet, men kan zelfs achterhalen welke tv-programma's je bekijkt; dit kan aan de hand van algoritmes worden afgeleid.

En nu gaan we het even hebben over cyberveiligheid.

Niet alleen de overheid en commerciële bedrijven kunnen toegang krijgen tot uw data, maar ook hackers en cybercriminelen. De uitgezonden signalen kunnen immers gemakkelijk worden onderschept.
Voor een inbreker bvb, kan het heel interessant zijn uw dagelijkse gewoontes te kennen, en o.a. te weten wanneer u NIET thuis bent.

Geconnecteerde apparaten zoals de digitale meter zijn moeilijk te beveiligen. Wie het nieuws een beetje volgt, weet dat er voortdurend gegevens worden gestolen en bedrijven worden gehackt. Een hack van de digitale- meterdata kan betekenen dat uw hele privéleven publiek wordt gemaakt.

Bovendien zijn er ernstige risico's voor wat betreft cyberterrorisme, aangezien de elektriciteitsvoorziening voor een hele regio van op afstand kan worden platgelegd.

En dan hebben we het nog niet over de stijgende facturen gehad.

Om te beginnen, zal om de uitrol van digitale meters te bekostigen, iedere Vlaming elk jaar 30 € extra betalen op de elektriciteitsfactuur. Daar bovenop blijkt uit een studie aan de universiteit van Twente, dat de digitale meter onnauwkeurig meet, en het verbruik tot wel 600% kan overschatten.

Zijn digitale meters in iedere woning noodzakelijk voor een beter en 'slimmer' beheer van het elektriciteitsnet?
Het antwoord is NEEN! Dat kan perfect met slimme meters in de cabines op wijkniveau.

Fred1950
Lid geworden op: 20 nov 2019, 10:18

21 feb 2020, 22:11

Ik zal er hier in de toekomst nog wat meer op ingaan ( als ik wat meer tijd heb ), maar in elk geval moet je jezelf niet te veel zorgen maken over privacy en hacking. Op het gebied van hacking is het niet erger gesteld dan het hacken van je GSM of je Smartphone terwijl je er mee op het internet aan 't surfen bent.

Als je wat meer wilt lezen over slimme meters en wat die allemaal zouden kunnen inhouden kan je best eerst eens deze "gespecialiseerde" forum topics doorbladeren :

https://www.zonstraal.be/forum/viewforum.php?f=46 ( selectief te werk gaan als ge niet zot wilt worden :lol: )

De uitrol begint in eerste instantie bij nieuwe installaties en bij personen met een budgetmeter, daarna volgen de bezitters van zonnepanelen en pas daarna komen de mensen zonder zonnepanelen aan de beurt. Het kan best nog 10 jaar duren vooraleer de laatste oude teller is vervangen.

In eerste instantie wil men hiermee de kosten van de meteropname uitsparen. Op het gebied van tarifering is nog niets vastgelegd , en uiteraard ook niet de kosten. Wel is al duidelijk dat men streeft naar een zo laag mogelijke piekbelasting. Maar in plaats van dat netbeheerders hier zelf in zouden investeren door bvb. batterij opslagsystemen naast de laagspanningcabines te plaatsen die pieken zouden kunnen opvangen, gaat men de gebruikers dwingen om hun verbruik te spreiden. Diegenen die tegelijk hun droogkast aanzetten terwijl ze aan 't strijken zijn en ook nog eens hun elektrisch kookfornuis gebruiken, en dergelijke, gaan in de toekomst hiervoor "gestraft" worden door hiervoor een zwaar "capaciteitstarief" (*) te moeten betalen. Maar nogmaals, hoe men dat allemaal gaat meten en berekenen ligt nog niet vast alhoewel het eind 2021 operationeel zou moeten zijn. Dit is allemaal puur Vlaamse VREG materie, en zoals je weet zijn we in Vlaanderen niet zo bijster snugger op technisch gebied ( ondanks dat velen daar anders over denken ).

De zonnepaneelbezitters worden de grootste peaneut als de VREG haar goesting krijgt, maar daarover later meer.

Men kan alvast niet te weten komen of je thuis bent en al zeker niet welke toestellen aan staan en stroom verbruiken of dat men het elektriciteitsnet via de slimme meter kan hacken. Je hebt blijkbaar ook de keuze, ofwel bouwt men een soort GSM in de slimme meter in en gebeurt de datacommunicatie via een GSM mast op dezelfde manier zoals een Smartphone een internetverbinding tot stand brengt, ofwel gaat het via WiFi met je Telenet of Proximus modem ( of via deze van je gebuur ). En wat nauwkeurigheid betreft, daar is niet veel voor te vrezen, maar de levensduur, dat is een andere zaak. De oude meters gaan/gingen minstens 30 jaar mee, van de "slimme meter" verwacht men slechts een levensduur van 10 jaar, zowat gelijk aan de levensduur van je wekkerradio of andere commerciële elektronica rommel.

(*) heeft iets te maken met wat jij "op kwartierbasis" noemt.

Fazal
Lid geworden op: 08 sep 2019, 13:00

22 feb 2020, 10:45

- Door de afwezigheid van een opt-out/in is de meter de facto verplicht.
- Een meter weigeren staat gelijk aan het weigeren van stroom.
- De meter registreert het verbruik om het kwartier, wat het persoonlijk leven van burgers blootlegt.
- Deze gegevens mogen gedeeld worden met derden, zelfs met ‘instellingen’, zolang het maar binnen het – toekomstig – wettelijk kader valt. Dus: politie, OCMW, Staatsveiligheid enz.?

Dit lijkt een regelrechte schending van het recht op privacy, zoals beschreven in Artikel 8, het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
Laatst gewijzigd door Fazal op 22 feb 2020, 11:07, 1 keer totaal gewijzigd.

Fazal
Lid geworden op: 08 sep 2019, 13:00

22 feb 2020, 11:02

De gezondheidsrisico's zijn anders ook niet mis.

De slimme meter communiceert uw meterstanden continu vanop afstand naar een datacentrale
Die communicatie gebeurt aan de hand van een ingebouwde 4G-zender in de meter.
De gasmeter zal op zijn beurt draadloos communiceren met de elektriciteitsmeter.

Dit alles betekent dat de digitale meters continu, 24u op 24, elektromagnetische straling zullen uitzenden.
In het buitenland is al gebleken dat het om honderden tot duizenden stralingspieken per dag kan gaan.
Zelf, hebt u geen enkele controle over deze blootstelling, en je zal deze dus niet kunnen uitschakelen, noch beperken. Dat bekent dus ook dat je er uzelf niet kan tegen beschermen.

In 2011 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie dit soort straling officieel geclassificeerd als potentieel kankerverwekkend. Recente studies in de VS (NTP-studie, en Italië (Ramazzini-studie) hebben dit intussen nog verder bevestigd.

Fred1950
Lid geworden op: 20 nov 2019, 10:18

22 feb 2020, 11:20

Ik dacht dat het over GPRS ging zijn ( dus iets zoals 2G ) maar ik kan mis zijn. Gebruik dan ook in elk geval ook geen WiFi meer en zeg aan de buren dat ze ook hun WiFi moeten afzetten. De zwaarste straling komt trouwens niet eens van de zendmasten, maar van de GSM of smartphone die je aan je oor plakt. Op het moment dat je spreekt ondergaan uw hersenen een bombardement aan intense straling met een veel groter vermogen dan op een paar meter afstand. A propos, als ge uw laptop op uw schoot legt ondervinden de "ballen" ook straling en dat kan leiden tot het niet krijgen van kindjes. :lol:

Eigenlijk is het niet zo dat die meters continu stralen. Die staan op "luistermodus" en het is op het moment dat ze een startsignaal krijgen dat ze data gaan versturen. Lijkt me ook normaal , er is geen enkel systeem of server die continu die vloed aan binnenkomende gegevens zou kunnen verwerken. De gegevens worden wel lokaal in de meter gestockeerd ( of overschreven met nieuwe info ) , maar die wordt dus niet steeds continu doorgestuurd. De registratie om het kwartier heeft iets te maken met de meting van het kwartiervermogen, en aan de hand daarvan gaat men jouw piekbelasting meten, en aan de hand van die piekbelasting gaat men u een "capaciteitstarief" aanrekenen. Maar hoe men dat allemaal technisch in mekaar gaat steken ligt zelfs nog niet vast. Het is trouwens niet zo dat men al die kwartiervermogens hoeft door te sturen, het volstaat dat de meter zelf het grootst vastgestelde kwartiervermogen registreert en bijhoudt en dat ten gepaste tijde doorstuurt. Het meest actuele VREG document over dit alles vind je hier : https://www.vreg.be/sites/default/files ... 019-01.pdf en dat staat ook nog vol suggesties en vraagtekens over hoe het zou kunnen gerealiseerd worden ( tegen 2021 :roll: )

Misschien ook eens dit vanaf pag. 22 doornemen : https://www.zonstraal.be/forum/viewtopi ... &start=315

Fazal
Lid geworden op: 08 sep 2019, 13:00

22 feb 2020, 12:52

Met alle respect voor uw betoog met een duidelijke kennis van zaken Fred, maar toch zijn er, (zoals bij alles trouwens) 'maar's' aan verbonden.

De belangrijkste vraag is: "Waarom worden deze meters uitgerold?"
Antwoord: De digitale meters zouden nodig zijn voor de 'energietransitie' en het 'energiesysteem van de toekomst'.
Hetgeen niet meer dan een holle slogan is.

De energiebesparing die oorspronkelijk werd beloofd, bleek al een mythe te zijn. De werkelijke energiebesparing ligt tussen 0 en 1%. Bovendien verbruiken de digitale meters zèlf ook energie, alsmede de hele infrastructuur voor telecommunicatie en data-opslag.

Maar ik ben het er natuurlijk mee eens, dat we de technologische vooruitgang niet kunnen tegenhouden.
Anderzijds vind ik het wel belangrijk genoeg om bij dit alles even stil te staan.
En iedereen zal het wel met mij eens zijn, dat o.m. dàt soort vooruitgang niet persé een verbetering betekent.
Noch voor de gezondheid, noch voor de portemonnee.
Ice

22 feb 2020, 13:21

Inderdaad, Fazal.
Behalve schending van de privacy en onnodige kosten kan op termijn machtsmisbruik niet uitgesloten worden door controle op afstand en willekeurige afschakeling met de smoes van bedrieglijke black-outs.
Het ontzeggen van een basisbehoefte, voor politieke, totalitaire doeleinden.

Daar wordt allemaal heel licht overgegaan en zelfs getracht te ontkennen om ons erin te luizen want het is toch allemaal voor ons eigen goed, nietwaar? En vergeet vooral ook niet het "gemák", hé? :roll:
Maar laten we eens kijken:
Elke verbinding via internet/wifi is te hacken. De enige manier om daaraan te ontsnappen is niet aangesloten te zijn op het internet, dat weet intussen iedereen...
Via monitoring is élk verbruik zichtbaar, ze kunnen dus álles weten wat je, in de beslotenheid van je woning en onwetend, doet...van een bad nemen tot je onderbroeken wassen==>privacy schending.
Uiteraard hebben ze daar dan de smoes voor dat je zelf bepaalt of je je verbruik doorstuurt naar de netbeheerder door de mogelijkheid om de poort van de verbinding open te zetten of niet - ze vertellen er niet bij dat ze dat ook kunnen zonder je medeweten - met technologie is zowat alles mogelijk als beheerder/admin met alle rechten over een netwerk...dat zal vast ook wel in de kleine lettertjes ergens terug te vinden zijn in bedekte termen en een onbekende terminologie voor de doorsnee burger. Ze zijn zeer bedreven in het ontfutselen van de toestemming van de burger tegen zijn wil.

Het vervangen van de huidige Ferraris-meters terwijl die nog perfect werken is bovendien overbodig - je vervangt niet wat nog werkt maar pas als iets stuk is ===>onnodige geldverspilling dus.
De huidige meters gaan 60 jaar (!!!!) en meer mee, de digitale meters hebben een levensduur van 10 jaar====> nóg meer kosten en dus verplichte geldverspilling.... en de duurzaamheid? Hoort de overheid niet het voorbeeld van duurzaamheid te geven?
Of telt het milieu hier ook weer niet mee als het om poen en controle gaat?! 8O
In eerste instantie wil men hiermee de kosten van de meteropname uitsparen.
Népargument. Immers, nu worden meterstanden ook al door de gebruikers zelf via internet doorgegeven, er zijn dus géén kosten meer van personeel dat de meters komt opnemen==>met als gevolg: meer werklozen.
De keuze dat er om de 2 jaar wel nog een meterstand wordt opgenomen, zogezegd voor controle, is ook nép én overbodig want als iemand foefelt met de meteropname door minder verbruik op te geven, dan betaalt die dat gefoefel het jaar daarop tóch bij.
De uitrol begint in eerste instantie bij nieuwe installaties en bij personen met een budgetmeter, daarna volgen de bezitters van zonnepanelen en pas daarna komen de mensen zonder zonnepanelen aan de beurt. Het kan best nog 10 jaar duren vooraleer de laatste oude teller is vervangen.
De uitrol begint bij de nieuwbouw, dan de meest kwetsbaren die geen zeg hebben als huiseigenaar. Dan volgen bezitters van zonnepanelen, ziekenhuizen, sociale woningen enz...en tenslotte de rest van de burgers met een eigen huis.
Waarom? Gespreid door onze strot duwen om te vermijden dat mensen zich verenigen om zich te verzetten - druppelsgewijs, zodat wie het hoofd boven het maaiveld durft uit te steken, zijn hoofd afgehakt kan worden om elk protest de kop in te drukken.

Door digitale meters wordt niet enkel onze privacy geschonden maar worden we verplicht tot geldverspilling om duurzame meters te vervangen door digitale meters die minder lang meegaan om onze controle en zelfbeschikking over de noodzakelijke basisbehoefte energie gedwongen af te geven aan de overheid met het niet ondenkbare risico om gechanteerd en afgeperst te worden ingeval van burgerlijke ongehoorzaamheid zoals communisten dat ook doen in politiestaten, zie china en N-korea.
Dat risico moeten we niet willen lopen, onze zelfbeschikking en het bepalen van hoe we zelf willen leven is een mensenrecht, dat ook door de verplichting van digitale meters, voor zowel elektriciteit als gas, wordt geschonden.

Bemerk overigens dat weer énkel in Vlaanderen de digitale meter verplicht is, "In Het Vlaams Gewest is de installatie van de slimme meter verplicht door de VLAAMSE REGERING, deze kan dan ook niet geweigerd worden. In het Waals Gewest en in Brussel is hierover nog geen definitief besluit genomen.
Ook nog eens, behalve ons wettelijk bestelen, weer selectief het DISCRIMINEREN van Vlamingen tov van de rest van het land nét door meer vlaamse bevoegdheid van de vlaamse dievenbende!

Maar het protest komt op gang:
Persbericht 10/02/2020 - In december 2019 hebben een aantal personen van Beperk de Straling en de Vereniging ElektroHyperSensitiviteit Vlaanderen (VEHS) een bezwaarschrift ingediend bij het Grondwettelijk Hof tegen de verplichte installatie van de digitale of ‘slimme’ meter voor elektriciteit en gas.
Lees eveneens de toelichting!!
http://beperk.dobs.com/1344-persbericht ... le-meter-2

En dan vooral:
In Wallonië was oorspronkelijk ook een verplichte installatie van de slimme meter voorzien (decreet van juli 2018), maar in het recente Waalse regeerakkoord (september 2019) staat expliciet vermeld dat men het decreet zal aanpassen zodat de individuele keuzevrijheid van eenieder gerespecteerd wordt.
Een dergelijke koerswijziging is ook in Vlaanderen noodzakelijk.
En dan hebben we het nog niet gehad over de gevolgen voor de gezondheid door de permanente straling...daar is ook nog het een en ander over te melden..

Fred1950
Lid geworden op: 20 nov 2019, 10:18

22 feb 2020, 13:51

Fazal schreef:
22 feb 2020, 12:52
.....
De belangrijkste vraag is: "Waarom worden deze meters uitgerold?"
Antwoord: De digitale meters zouden nodig zijn voor de 'energietransitie' en het 'energiesysteem van de toekomst'.
Hetgeen niet meer dan een holle slogan is.

....
"energiesysteem van de toekomst" staat gelijk aan "meer centjes voor de netbeheerders en de elektriciteitsproducenten"

- met moet geen personeel meer de weg op sturen om de meters uit te lezen

- de terugdraaiende teller was een zware verliespost voor de netbeheerders omdat ze geen enkele controle hadden over de stroom die door de leiding van/naar een woning met zonnepanelen stroomde en er ook geen factuur konden voor opmaken.
- controle over het individueel verbruik : ze kunnen het in hun kop krijgen dat ge meer moet betalen als ge bijvoorbeeld meer dan 1000 watt ( of meer dan 5 ampere ) aan stroom vraagt, of dat ge meer aan 10 kilowattuur per dag verbruikt. Dit alles was met de terugdraaiende teller onmogelijk te meten.

Ze verwerven met die digitale teller een bijzonder sterke machtspositie, en alle problemen in verband met de elektriciteitsvoorziening kunnen ze hiermee naar de bevolking doorschuiven in de stijl van : "wij investeren niet in een stijgend verbruik of vraag, wij drukken dat verbruik naar beneden bij bestaande verbruikers opdat nieuwe verbruikers ook nog stroom zouden kunnen krijgen" ( spreiding van verbruik ). Het draait allemaal rond zoveel mogelijk meer inkomen te verwerven zonder bijkomende inspanning. M.a.w. rechtse graaipolitiek van aandeelhouders ....

Fazal
Lid geworden op: 08 sep 2019, 13:00

22 feb 2020, 16:55

Volledig akkoord met Ice èn Fred.