Afbeeldingen en foto's, muziek op het SeniorenNet Forum

Hier mag je praten, grappen maken, vertellen over alles.
Een humorist is iemand wiens vrolijkheid van zijn hart naar zijn hersenen is verhuisd. (Otto Weis - 1847)

webmaster
Website admin
Lid geworden op: 02 aug 2002, 15:30
Locatie: Antwerpen

17 mei 2005, 23:39

Er is bij heel wat gebruikers onduidelijkheid gekomen over het gebruik van muziek op het forum. Er is inderdaad een klacht geweest vanwege de auteursrechtenorganisaties.

Het is echter zo dat het volledig TOEGELATEN is om een link te leggen naar een muziekje, zolang dit geen auteursrechten schendt.
Het is toegelaten te linken naar de muziekjes die SeniorenNet aanbiedt bij de e-cards of bij de blogs.

Bovendien is het ook volledig toegelaten zelf een link van een externe site een muziekje te gebruiken. Dit echter zolang er geen auteursrechten worden geschonden of het illegale muziek betreft. (bvb. op een muziekje van Beethoven zijn geen auteursrechten, muziek die u zelf heeft gemaakt bevat geen auteursrechten, heel veel melodietjes als Happy Birthday, enz. zijn auteursrechten vrij).

Hopende hiermee enkele misverstanden uit de wereld te hebben geholpen,

Veel forumplezier!
Pascal Vyncke
Webmaster
www.SeniorenNet.be

Tilly
Moderator SeniorenNet
Lid geworden op: 24 dec 2002, 15:35
Locatie: aan het bos van den baron

12 aug 2006, 17:49

In de vergadering van de Adviescommissie dd. 8/8/06 werd de status van het proces SABAM besproken.

Enkele maanden geleden werd er klacht neergelegd door SABAM in verband met overtredingen tegen de auteursrechten begaan door 3 mailgroepen.

Deze klacht maakt op dit ogenblik het voorwerp uit van een geschil voor de Rechtbank.

Wij verzoeken onze leden uiterst voorzichtig te zijn met het verspreiden van muziek in de mailgroepen, op de blogs en op forum.

Tilly
Moderator SeniorenNet
Lid geworden op: 24 dec 2002, 15:35
Locatie: aan het bos van den baron

29 aug 2006, 13:16

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . Afbeelding


AFBEELDINGEN en FOTO's VAN HET INTERNET - BELANGRIJK BERICHT

Het COPYRIGHT, aangegeven door het symbool
. .Afbeelding

op een foto of andere afbeelding : betekent dat het werk beschermd is door het auteursrecht en niet mag worden gekopieerd zonder toestemming van de auteur die de geestelijke eigenaar blijft.Het vermelden van de naam van de auteur of het verwijzen naar de originele lokatie rechtvaardigt het onrechtmatig gebruik van een auteursrechtelijk beschermd element niet. De toestemming van de auteur is vereist.

Behalve wanneer je te maken hebt met websites waarop foto's te koop worden aangeboden, zal je meestal de toestemming bekomen. Vergeet er niet bij te vermelden dat je die graag zou gebruiken ter illustratie en zonder commerciële doeleinden.

Aan het gebruik zijn niettemin bepaalde voorwaarden verbonden :
- wijzig nooit het concept van het originele werk
- verwijder nooit de naam van de auteur
- link niet rechtstreeks
maar sla het werk op in je documenten, tenzij de auteur je expliciet verzoekt een url van een sponsor-website te gebruiken (opletten voor ongewenste reclame in dit geval!).

op een website : betekent dat niets uit de website mag worden gekopiëerd zonder toestemming van de webmaster. Het copyright symbool bevindt zich meestal op de startpagina maar voor alle zekerheid is het aangeraden eerst de algemene voorwaarden (disclaimer) te lezen.

Vergeet niet : gebruik zonder toelating kan leiden tot sancties zoals het vorderen van bijdragen op de auteursrechten.


WAAROM NIET RECHTSTREEKS LINKEN

We weten inmiddels op welke websites we terecht kunnen voor het vinden van allerlei afbeeldingen, gifs, enz. Het zal velen onder ons niet ontgaan zijn dat sommige van die websites niet meer actief zijn. Het gaat hier meestal om persoonlijke websites. De reden : door het rechtstreeks linken gaat hun telemeter enorm verbruiken zodat de eigenaars hogere en vaak onbetaalbare rekeningen krijgen voorgeschoteld. Ofwel geven ze er de brui aan, ofwel laten ze hun website hosten waardoor rechtstreeks linken niet meer mogelijk is (vandaar die rode kruisjes of andere ongezellige reacties) en we kunnen te maken krijgen met ongewenste reclame. Bovendien zal jouw rechtstreeks gelinkte afbeelding verdwijnen van zodra een website niet meer actief is.

Een gouden regel : Sla de afbeeldingen eerst op in je eigen computer en gebruik de oplader van SeniorenNet wanneer je ze wenst te posten op het forum. Dit wordt meestal toegelaten door de eigenaar van de website maar lees voor alle zekerheid de voorwaarden om te weten of er geen andere beperkingen zijn.

Het volgen van deze richtlijnen is maar een kleine moeite waardoor we bovendien respect en dankbaarheid tonen tegenover de eigenaars die het ons mogelijk maken creatief te zijn op een leuke manier.

Met dank aan Mira voor het opstellen van deze tekst.