wat is een hoax?update26/02

Hier mag je praten, grappen maken, vertellen over alles.
Een humorist is iemand wiens vrolijkheid van zijn hart naar zijn hersenen is verhuisd. (Otto Weis - 1847)

redpoppy
Moderator SeniorenNet
Lid geworden op: 23 sep 2004, 09:15
Locatie: tussen Rupel en Schelde

16 okt 2008, 15:10

Om onnodige paniek te voorkomen en omdat niet iedereen ook de fora ivm. computers bezoekt, hier een woordje uitleg ,ivm. hoaxen, van de Federale politie.
Regelmatig zien wij hier berichten verschijnen om mensen te waarschuwen voor allerlei zaken via gsm , telefoon of mail,en liefst verzonden aan zoveel mogelijk adressen.



nog wat tips van www.Clickx.be om hoaxen te herkennen:

8 tips om een hoax te herkennen
Hoe kan je kettingmails onderscheppen?
20 mei 2009 | Bart Bettens Volgens Wikipedia is een hoax – als het over computers gaat – een vals gerucht, een bewering die niet waar is en per e-mail wijde verspreiding vindt. Zo'n hoaxes zijn meestal tamelijk onschuldig. Maar ze zorgen wel voor overlast, en spammers kunnen misbruik maken van de e-mailadressen die ze in deze kettingmails vinden.

Al wat je moet doen, is deze mails negeren, verwijderen, en zeker niet doorsturen naar je adresboek. Maar hoe kan je zo’n hoax of nepwaarschuwing nu precies herkennen?

1.Massaal doorsturen
Een typisch kenmerk van een hoax is dat je gevraagd wordt om de mail zo snel mogelijk en naar zoveel mogelijk mensen door te sturen. Hiervoor doen de bedenkers van de hoax een beroep op typisch menselijke eigenschappen, zoals naastenliefde (een klein meisje dat ernstig ziek is en dringend een operatie nodig heeft), hebzucht (stuur deze mail naar x aantal personen en ontvang binnen de maand 10.000 euro) en angst (een supergevaarlijk virus dat nog maar pas ontdekt is en heel je pc kan wissen).

2.SCHREEUWERIG!!!
Net als bij veel spamberichten gebruikt de verspreider van een hoax vaak hoofdletters, uitroeptekens en allerhande superlatieven om zijn boodschap kracht bij te zetten. Een zin als “OPGELET!!! UITERST GEVAARLIJK VIRUS IN OMLOOP!!!” zou dus al meteen een belletje moeten doen rinkelen.

3.Vage autoriteit
Vaak worden internetproviders, gsm-operatoren of andere bekende bedrijven (IBM, Microsoft, Symantec) te pas en te onpas genoemd als referentie, om de dreiging of de belofte geloofwaardiger te maken. Concrete gegevens, zoals een naam, een e-mailadres, een website of een link naar een persbericht waar je een en ander kan verifiëren, zal je echter niet snel aantreffen.

4.Geen datum
Om hun hoax zolang mogelijk in omloop te houden, zullen de verspreiders geen exacte datum in hun oorspronkelijke boodschap steken, maar dit eerder vaag houden. Als je dus iets leest als “Ik hoorde het vanmorgen op CNN”, “Microsoft liet gisteren weten dat…” of “Het virus is pas ontdekt”, mag je er vrij zeker van zijn dat je met een hoax te maken hebt.

5.Van wie komt de mail?
Vaak krijg je dergelijke mails toegestuurd door een familielid, een collega of een vriend, en dan kan je je terecht afvragen: “Hoe komen zij in hemelsnaam aan deze informatie, terwijl er elders nog niks over te lezen of te horen valt?” Als de dreiging echt zo groot zou zijn als wordt beweerd, zou de overheid hier wel over berichten, en zouden de media zich er massaal op storten. Komt de mail anderzijds van je kennis bij de Clickx-redactie, dan zou het wel eens waar kunnen zijn - al is dat ook geen garantie.

6.Hoelang is het al in omloop?
Wanneer mensen de hoax te goeder trouw doorsturen naar al hun contacten, plakken meestal ook de voorgaande mails er nog onder. Scroll je helemaal naar beneden, en zie je dat de oorspronkelijke mail al dateert van meer dan 6 maanden geleden, dan zal het allemaal wel niet zo dringend zijn als in de boodschap beweerd wordt.

7.Verouderde informatie
Sommige van deze nepmails durven na enkele jaren wel eens terug opduiken, al dan niet in een licht gewijzigde vorm. Soms vergeten de verspreiders echter om de gegevens in de hoax te updaten, waardoor er verwezen wordt naar bedrijven die niet meer bestaan, of een toestel beloofd wordt dat al lang uit de handel is.

8.Gezond verstand
Tot slot raden we je aan om je gezond verstand te gebruiken. Als er in de mail beloftes gedaan worden die te mooi lijken om waar te zijn, dan zijn ze in 99 % van de gevallen ook niet waar. Ouders van een ziek kind die een bepaald bedrag krijgen voor elke mail die verstuurd wordt? Onmogelijk te controleren. Een gratis gsm als je de mail binnen de 24 uur doorstuurt naar 25 personen? Ik dacht het niet. Maar toch zullen er altijd mensen zijn die hier met beiden voeten in trappen.




redpoppy voor het moderator-team
Laatst gewijzigd door redpoppy op 15 apr 2016, 08:07, 1 keer totaal gewijzigd.
Luister naar ieders kritiek ,maar behoud uw eigen oordeel (Hamlet)

I :heart: Seniorennet

redpoppy
Moderator SeniorenNet
Lid geworden op: 23 sep 2004, 09:15
Locatie: tussen Rupel en Schelde

26 feb 2012, 19:41

nog een beetje goede raad van het Seniorennetmagazine ivm. hoax


http://www.seniorennet.be/Magazine/artikel/14/hoax
Luister naar ieders kritiek ,maar behoud uw eigen oordeel (Hamlet)

I :heart: Seniorennet