Boontje komt om zijn loontje
-
Cyper - Lid geworden op: 12 jun 2013, 23:17
- Locatie: Ieper
Wie onder de keukenprinsen/prinsessen hier kan me vertellen hoelang je kidneybonen moet koken?
Ik heb een portie bonen een nacht geweekt en dan gekookt, maar na een eeuwigheid koken waren ze nog niet gaar.
Ze waren niet meer hard, maar zàcht ook niet. In elk geval niet zoals ze moeten zijn.
Denk je dat ze niet goed meer zijn? Ze zaten al een flinke poos in m'n keukenkast. Maar bonen moet je toch kunnen bewaren?
Is er een bonenkenner in de zaal?
Ik heb een portie bonen een nacht geweekt en dan gekookt, maar na een eeuwigheid koken waren ze nog niet gaar.
Ze waren niet meer hard, maar zàcht ook niet. In elk geval niet zoals ze moeten zijn.
Denk je dat ze niet goed meer zijn? Ze zaten al een flinke poos in m'n keukenkast. Maar bonen moet je toch kunnen bewaren?
Is er een bonenkenner in de zaal?
-
wardje - Lid geworden op: 04 dec 2005, 15:46
- Locatie: oostrozebeke
Laat kidneybonen ca. 12 uur weken en kook ze vervolgens in ongeveer 45 minuten gaar. Neem zeker 3 keer het gewicht van de kidneybonen aan water, de bonen nemen veel water op tijdens het koken.
Bewaar gedroogde kidneybonen op een koele, droge en donkere plek. Zo blijven ze minstens een jaar goed.
Als de bonen niet meer goed zijn gaan ze beschimmelen of beginnen ze te kiemen.
Bewaar gedroogde kidneybonen op een koele, droge en donkere plek. Zo blijven ze minstens een jaar goed.
Als de bonen niet meer goed zijn gaan ze beschimmelen of beginnen ze te kiemen.
-
Prima Vera - Lid geworden op: 25 mei 2012, 19:10
Het kan ook gewoon aan de kwaliteit van de bonen liggen hoor. Met gedroogde erwten kan je dat ook hebben. Ik heb ooit die van Aldi genomen én die werden ook niet gaar. Degene die ik in DH koop, daar heb ik dat probleem niet mee.
Dus ik zou het echt niet verder dan de kwaliteit zoeken.
-
Cyper - Lid geworden op: 12 jun 2013, 23:17
- Locatie: Ieper
Ah. Geen goeie bonen, dus?
Dat is mogelijk. Zal ik ze dan weggooien? Dat lijkt me zonde.
Maar hopen gas verspillen aan voedsel dat toch niet gaar lijkt te worden, is ook niet slim.
Ik vraag me wel af hoe je de kwaliteit van bonen dan kunt te weten komen? Hoe weet je welke goed zijn en welke niet?
Dat is mogelijk. Zal ik ze dan weggooien? Dat lijkt me zonde.
Maar hopen gas verspillen aan voedsel dat toch niet gaar lijkt te worden, is ook niet slim.
Ik vraag me wel af hoe je de kwaliteit van bonen dan kunt te weten komen? Hoe weet je welke goed zijn en welke niet?
-
MichelN - Lid geworden op: 16 nov 2008, 17:44
- Locatie: Groot-Leuven
Hopen gas om bonen te koken? Hoeveel kubieke meter denk je dat je daarmee verbruikt hebt, een halve gastanker?
Terwijl je net zo goed kidneybonen in blik kunt kopen die tien minuten later dampend op je bord liggen, maar dat is weer niet "bio" genoeg, zeker.
"Les socialistes aiment tellement les pauvres qu'ils en fabriquent" (Jacques Godfrain)
-
Cyper - Lid geworden op: 12 jun 2013, 23:17
- Locatie: Ieper
Jij hebt ook nooit iets zinnigs bij te dragen, hé Michelin. Als ik jouw naam zie, verwacht ik een beetje gezaag en gemopper. En je stelt nooit teleur. Behalve voor iemand, die iets nuttigs of vriendelijks zou verwachten... maar dat ben ik intussen al afgeleerd met jou.
-
Prima Vera - Lid geworden op: 25 mei 2012, 19:10
Dat de kwaliteit niet goed is weet je maar pas bij het bereiden.Cyper schreef: ↑21 mar 2021, 16:19Ah. Geen goeie bonen, dus?
Dat is mogelijk. Zal ik ze dan weggooien? Dat lijkt me zonde.
Maar hopen gas verspillen aan voedsel dat toch niet gaar lijkt te worden, is ook niet slim.
Ik vraag me wel af hoe je de kwaliteit van bonen dan kunt te weten komen? Hoe weet je welke goed zijn en welke niet?
Of je er verder nog gas aan wil verspillen is jouw zaak, ik zou het althans niet doen en ik zou ze dus wel weggooien.
En idd dikwijls genoeg zijn blikken voordeliger dan verse. Het is al lang bewezen dat blik bijlange niet zo slecht is als men denkt.
Ik ken een koppel hoge 80igers die al 20 jaar en langer leven van alle dagen blik te eten, nooit verse groenten of dan toch maar raar of zelden. Ik zag ze alle dagen met hun bokaaltje van CF komen én elke dag hun leeg bokaaltje naar de glascontainer brengen. Dus idd het zal zo slecht dan wel niet zijn.
Ik kook liever vers maar af en toe blik voor erwtjes bv of een bokaal, daar sterft niemand van. 't Is al eens gemakkelijk ook én voor velen zelfs het goedkoopste.
Koken moet plezant zijn én je ergeren omdat een bepaald soort bonen niet gaar worden, dat hoort er bij mij niet bij.
-
MyriamC - Lid geworden op: 07 jan 2006, 18:13
- Locatie: Noorderkempen
Misschien niet slechter qua voedingswaarde maar voor mij primeert de smaak nog altijd. En dan kan er niks op tegen vers. Wij eten ten andere nooit iets uit blik, behalve tomaten voor soep of saus sinds onze tomaten nog zo weinig smaak hebben.Prima Vera schreef: ↑26 mar 2021, 08:25En idd dikwijls genoeg zijn blikken voordeliger dan verse. Het is al lang bewezen dat blik bijlange niet zo slecht is als men denkt.
-
MyriamC - Lid geworden op: 07 jan 2006, 18:13
- Locatie: Noorderkempen
Niet meer op reageren. Doe ik ook al een tijd niet meer. Ik was zijn negativiteit, betweterigheid en superioriteitsgevoel zat.Cyper schreef: ↑26 mar 2021, 00:20Jij hebt ook nooit iets zinnigs bij te dragen, hé Michelin. Als ik jouw naam zie, verwacht ik een beetje gezaag en gemopper. En je stelt nooit teleur. Behalve voor iemand, die iets nuttigs of vriendelijks zou verwachten... maar dat ben ik intussen al afgeleerd met jou.
-
Prima Vera - Lid geworden op: 25 mei 2012, 19:10
MyriamC schreef: ↑26 mar 2021, 16:37Misschien niet slechter qua voedingswaarde maar voor mij primeert de smaak nog altijd. En dan kan er niks op tegen vers. Wij eten ten andere nooit iets uit blik, behalve tomaten voor soep of saus sinds onze tomaten nog zo weinig smaak hebben.Prima Vera schreef: ↑26 mar 2021, 08:25En idd dikwijls genoeg zijn blikken voordeliger dan verse. Het is al lang bewezen dat blik bijlange niet zo slecht is als men denkt.
Hier ook wel heel weinig hoor, wij gaan ook zo veel als mogelijk voor vers. Altijd gedaan en dat zal zo blijven. En van blik in tomaten is het geweten dat dit altijd en eeuwig goede kwaliteit is, wordt zelfs aanbevolen door topchefs.
Als ik kan gaan voor diepvries zal ik het ook wel doen ipv blik bv erwten, die kan je maar korte tijd vers verkrijgen trouwens.
Erwten en tomatenpuree of stukjes, veel meer zal het niet zijn. Een enkele keer een schorseneer als ik ze niet vers kan vinden.
Maar een product zoals die kidneybonen of kikkererwten bv moet wel kunnen uit blik vind ik, alhoewel ik ze geen van beiden eet.
-
MyriamC - Lid geworden op: 07 jan 2006, 18:13
- Locatie: Noorderkempen
Ik ook niet.Prima Vera schreef: ↑26 mar 2021, 16:49Maar een product zoals die kidneybonen of kikkererwten bv moet wel kunnen uit blik vind ik, alhoewel ik ze geen van beiden eet.
Ik hoop dat mijn zoon wat meer erwtjes gezet heeft (of gaat zetten) in zijn moestuin. Niks zo lekker dan vers gedopte erwtjes. En als er geen zijn, dan neem ik diepvries. Net zoals voor tuinbonen (dubbel gedopt).
-
Prima Vera - Lid geworden op: 25 mei 2012, 19:10
Ik moet toch m'n scha vermelden dat ik geen verse erwten lust noch de tuinbonen. Raar hé! Erwten enkel diepvries of blik (en dan ook enkel gestoofd met een uitje of met verse wortelen), koud voor een koude schotel of zo ook totaal niet én tuinbonen mag ik op geen enkele manier (niet koud ni warm! ). En buiten prinsessenbonen, snijbonen en boterboon ook niets van andere bonen (geen enkele kleur). Maar ik hou wel geweldig van de geur van bonensoep maar krijg ze niet binnen.MyriamC schreef: ↑26 mar 2021, 17:47Ik ook niet.Prima Vera schreef: ↑26 mar 2021, 16:49Maar een product zoals die kidneybonen of kikkererwten bv moet wel kunnen uit blik vind ik, alhoewel ik ze geen van beiden eet.
Ik hoop dat mijn zoon wat meer erwtjes gezet heeft (of gaat zetten) in zijn moestuin. Niks zo lekker dan vers gedopte erwtjes. En als er geen zijn, dan neem ik diepvries. Net zoals voor tuinbonen (dubbel gedopt).
-
MyriamC - Lid geworden op: 07 jan 2006, 18:13
- Locatie: Noorderkempen
Gelukkig dat we niet allemaal hetzelfde zijn.Prima Vera schreef: ↑26 mar 2021, 17:52Ik moet toch m'n scha vermelden dat ik geen verse erwten lust noch de tuinbonen. Raar hé! Erwten enkel diepvries of blik (en dan ook enkel gestoofd met een uitje of met verse wortelen), koud voor een koude schotel of zo ook totaal niet én tuinbonen mag ik op geen enkele manier (niet koud ni warm! ). En buiten prinsessenbonen, snijbonen en boterboon ook niets van andere bonen (geen enkele kleur). Maar ik hou wel geweldig van de geur van bonensoep maar krijg ze niet binnen.