Waar vandaan: Relaties > Golddiggers en goudhaantjes

Golddiggers en goudhaantjes: wegwezen!

Iedereen kent wel het beeld van een piepjonge vrouw met een oudere, rijke man. Maar omgekeerd komt ook steeds meer voor. Golddiggers, ze zijn van alle tijden. Ze zijn enkel uit op het geld van hun partner. Toch speelt geld ook een belangrijke rol in een gezonde relatie. Gesprekken over geld monden niet zelden uit in een fikse ruzie. Maar ben jij voldoende op de hoogte van de financiële situatie van je partner? Annemieke Dubois van Berkeley International legt uit hoe je geld binnen jouw relatie bespreekbaar kan maken.

Financieel gezond?

Een goudhaantje met de schaapjes op het droge. Deze metafoor spreekt boekdelen. Goudhaantjes of golddiggers zijn, meestal jongere, vrouwen, die enkel uit zijn op het geld van een, vaak oudere, man. Zij doen er alles aan om een welgestelde man aan de haak te slaan. Meer zelfs, het blijkt dat single dames met een relatiebehoefte criteria formuleren over hun nieuwe partner. Daarbij steekt één criterium er met kop en schouders bovenuit: “Is de man financieel onafhankelijk?” of “Heeft de man genoeg geld om zichzelf en mij te onderhouden?”

Mannen die op zoek zijn naar een vrouw houden zich hier minder mee bezig. Bij hen draait het veel meer om het uiterlijke, zorgende en liefdevolle.

De tijd dat golddiggers per definities vrouwen waren, ligt echter ver achter ons! Golddiggers zijn mensen die een comfortabeler leven zoeken. Het zijn personen die statusgevoelig zijn en erg veel belang hechten aan het materiële. Ze kennen een sluiproute naar rijkdom, roem en succes. En dat kunnen zowel vrouwen als mannen zijn.

Geldtips voor uw relatie

Niet het meest romantische gespreksonderwerp in een relatie, maar vroeg of laat moet het aan bod komen: geld. Zowel de kleine rekeningen als de grote aankopen moeten worden betaald. Hoe verdeel je de kosten? En wat doe je met het spaargeld?

Ook al stappen geliefden in een relatie om lief en leed te delen, toch zijn lang niet alle koppels een open boek voor elkaar als het op geldzaken aankomt. Een op vijf Belgen weet niet wat zijn partner 'financieel waard' is en heeft dus geen zicht op de spaarcenten, beleggingen, erfenissen, vastgoed ... van zijn partner.

Houd er ook rekening mee dat eventuele schulden van uw partner een invloed hebben op uw eigen levensstijl en plannen! Door daarover openlijk te praten, kan je als koppel bepalen hoe je met geld omgaat, kan je basisregels vastleggen en de verantwoordelijkheden verdelen.

Bovendien vergeten we geldgeschillen niet snel. Als er bijvoorbeeld tijdens de vorige vakantie discussies waren over het gespendeerde geld, dan worden die een jaar later plots opnieuw opgerakeld bij het bespreken van de nieuwe vakantie. Stel dus steeds zorgvuldig een budget op en bepaal de bijdrage van iedere partner.

Vrijgevig of gierig?

Geldproblemen kunnen uitdraaien op een echte splijtzwam. Bij 15 procent van de Belgen heeft een geldprobleem de relatie al in gevaar gebracht. Voor de helft van hen stond de relatie om die reden al vaker onder hoogspanning.

Twistpunten of niet, over het algemeen hebben Belgen een positief beeld van hoe hun partner omgaat met geld. De helft van de ondervraagden bestempelt zijn partner als 'vrijgevig, maar met gezond verstand' of beschouwt zijn levensgezel als 'zuinig en voorzichtig’. Slechts een op tien noemt zijn partner gierig of een verspiller. Opvallend is dat meer vrouwen (9%) dan mannen (5%) hun partner als spilziek catalogeren.

Vrijheid, gelijkheid en broederschap

Toch is het belangrijk dat elke partner een stukje vrijheid behoudt, stelt Alexandra Balikdjian. Dit kan door naast een (eventuele) gezamenlijke rekening ook een persoonlijke rekening te hebben. Die kan hij naar eigen goeddunken beheren, zonder daarover rekenschap te moeten geven. Dat is een garantie op autonomie.

Als het gaat om grote financiële beslissingen, neem die dan steeds met z’n tweeën. Belangrijke beslissingen, uitgaven en keuzes gebeuren best in overleg. Wanneer je de financiën van het gezin aan slechts één partner overlaat, riskeer je vroeg of laat voor verrassingen te komen staan. Dat vormt op zijn beurt een voedingsbodem voor conflicten.

Neem tijdig maatregelen om elkaar te beschermen. Als er kinderen/erfgenamen in het spel zijn, is het dan een goed idee om een testament uit te werken om gekibbel na een overlijden te voorkomen? Een goede notaris gespecialiseerd in erfenisrecht kan u hierbij zeker begeleiden.