Waar vandaan: Toerisme > Kortbij > Luxemburg > Informatie per regio

Kortbij > Luxemburg > Informatie per regio

Kies de gewenste regio:

Luxemburg-stad Rest van Luxemburg

Regio in de kijker: Luxemburg-stad

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

De hoofdstad van het Groothertogdom is gesticht in 963 en is de zetel van de regering en de officiële residentie van de Groothertog. Sinds de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) te Luxemburg in 1952 zijn hier tal van Europese instellingen gevestigd, onder andere het Generaal Secretariaat van het Europees Parlement, het Hof van Justitie, de Rekenkamer, de Europese Investeringsbank, en een aantal diensten van de Commissie.

De rol van Luxemburg als één van de hoofdsteden van Europa is niet alleen te danken aan de centrale ligging in het hart van Europa maar ook aan de talenkennis van de bewoners. Naast het inmiddels volgens de wet tot officiële taal uitgeroepen Luxemburgs zijn het Frans en Duits de officiële voertalen. Bovendien heeft Luxemburg zich de laatste 20 jaar ontwikkeld tot een belangrijk financiëel centrum met ongeveer 168 banken. Aan dit internationaal belang ontleent de stad ook de voor haar omvang verrassende, kosmopolitische flair. Ondanks deze onstuimige politieke en economische ontwikkeling heeft de stad een zekere mate van beschouwelijkheid behouden. De uitgestrekte groenstroken in het Petrussedal, het stadspark en het vrijwel geheel als voetgangerszone ingerichte historische centrum bieden de bezoeker rust, een culturele belevenis en gezellige winkels.

De geschiedenis van Luxemburg begint in de Romeinse tijd. In de 4de eeuw stond in de nabijheid van de huidige Vismarkt een uitkijktoren op een kruising van twee Romeinse wegen. In het midden van de 10de eeuw zag ook graaf Siegfried de strategische waarde van deze plaats, hij bouwde op de Bockrots het kasteel “Lucilinburhuc” waaraan de stad haar naam ontleent. In de loop der eeuwen is de vesting steeds verder uitgebouwd met ringmuren, poorten, verdedigingstorens, onderaardse kazematten en tal van bastions en forten. Na de uitbouw van de verdedigingswerken in de 17de eeuw door de Franse bouwmeester Vauban tot één van de machtigste vestingen van Europa noemde men Luxemburg ook het “Gibraltar van het noorden”. Op grond van een besluit van het Congres van Londen zijn in de jaren 1867 en 1883 grote delen van de vesting afgebroken. Op de vrijgekomen ruimten konden toen nieuwe wijken worden gebouwd zodat de bevolking van de stad snel toenam.

 

 


 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

Bron tekst: Toerisme Luxemburg