Verkeersveiligheid aanleren

Waar vandaan: Mobiliteit > Veilig Fietsen > Verkeersveiligheid aanleren

Verkeersveiligheid aanleren

Oudere fietsers kunnen hun kennis gebruiken om jongere fietsers te sensibiliseren en te onderwijzen over verkeer.

Grootouders of andere geïnteresseerden kunnen zich inzetten als verkeersouder. Bedoeling is dan dat u samen met de school meewerkt aan een verkeersveilige woon- en schoolomgeving voor kinderen.

Zo kan u lid zijn van de werkgroep verkeer, een fietspool begeleiden, de verkeersvaardigheid oefenen met de kinderen of zelf verkeersles geven.

Verkeersouder Pierre GoyvaertsInterview

Pierre Goyvaerts zet zich actief in als verkeersouder. Hij geeft dodehoeklessen, begeleidt fietsende kinderen en organiseert mee de verkeersweek op school.

Kinderen beseffen niet hoe gevaarlijk het is om langs een vrachtwagen te staan“

Een veilige schoolomgeving
Pierre Goyvaerts is niet aan zijn proefstuk toe. Al een tiental jaren zet hij mee zijn schouders onder de verkeerswerking in enkele scholen rond Mechelen.

Pierre: “Het begon allemaal toen ik nog zetelde in de ouderraad. Ik vond dat er meer moest gebeuren om een veilige schoolomgeving te creëren voor de kinderen. Wat aanvankelijk begon als een analyse van de schoolomgeving groeide uit tot een project van één week die volledig in het teken stond van verkeersveiligheid.”

Gedreven door de verkeersmicrobe stond Pierre Goyvaerts nadien mee op de eerste lijn bij de oprichting van de verkeersraad. “De raad zorgt voor samenwerking en overleg tussen verschillende personen die begaan zijn met mobiliteit.”

De dode hoek
Pierre Goyvaerts werkt nauw samen met de politiezone in de regio. Hij kan er terecht met vragen rond specifieke thema’s als de dode hoek. De laatste jaren bouwde hij zo een netwerk op en wordt hij regelmatig ingeschakeld als vrijwilliger voor het ondersteunen van verkeerslessen. “De dode hoek is een thema dat me nauw aan het hart ligt. Kinderen beseffen niet hoe gevaarlijk het is om naast een vrachtwagen te staan. Na een les rond de dode hoek beseffen ze maar al te goed wat de gevaren zijn.”

De dode hoek is een gevoelig thema. De gevolgen van een ongeluk tussen een fietser en een vrachtwagen zijn altijd dramatisch. Nochtans schrikt dat Pierre niet af. Hij vindt het belangrijk dat kinderen de realiteit onder ogen zien. “Tijdens een dodehoekles laat ik een foto zien van iemand die onder een vrachtwagen terecht is gekomen. Ik vertel het verhaal achter de foto. Bij het rechtsafslaan van de vrachtwagen is de dame onder de wielen terecht gekomen. Tijdens dit stuk van de les merk je snel voor wie het thema gevoelig ligt. Deze leerlingen houden zich eerst wat afzijdig. Nadien komt hun verhaal naar boven.”

 

Bron: Fietsersbond vzw