Mos in het gazon krijg je onder controle!

Waar vandaan: Tuinkriebels > Organisch tuinieren > Het Gazon > Mos in het gazon

Mos in het gazon krijg je onder controle!

Mos in het gazon is bijna niet te vermijden. Gazongrassen zijn immers zonnekloppers en op schaduwplaatsen, bijv. onder bomen, zal mos beter groeien dan gras, zeker wanneer kort gemaaid wordt. De belangrijkste oorzaak van mosgroei is evenwel een slechte groei van het gras zelf.
Deze gebrekkige groei wordt meestal veroorzaakt door een slechte zuurgraad (pH) en/of een onaangepaste voedingstoestand van de bodem.

Mosgroei heeft dus twee belangrijke oorzaken. Gelukkig kan je die perfect aanpakken.

Oorzaak 1: Te zure bodem
De zuurgraad (pH) van de bodem bepaalt in welke mate de grassprietjes voedingsstoffen kunnen opnemen. Wanneer de bodem te zuur is, zal het gras maar een deel van zijn voeding kunnen opnemen. Hierdoor komt het gras dun te staan en zal de vrijgekomen ruimte ingenomen worden door mos. Hoe zuurder de bodem, hoe sneller het mos dus oprukt en de grassprietjes verdrongen worden.

MosElke bodem zal sowieso na verloop van tijd verzuren. Dit is een natuurlijk proces. Door regelmatig te bekalken houd je de pH van je bodem op het optimale niveau (6,0 tot 6,5) voor een goede grasgroei. Strooi daarom jaarlijks een flinke dosis kalk in het najaar of in het vroege voorjaar. Zo krijgt het gras opnieuw de bovenhand en wordt jouw gazon weer groen.

Oorzaak 2: Te weinig voeding
Na het bekalken is het raadzaam een bemesting uit te voeren en de algemene voedingstoestand te verbeteren.
De graswortels zijn nu namelijk opnieuw in staat om de voedingsstoffen optimaal op te nemen. Niet alleen de hoeveelheid voeding is hierbij van belang, maar ook de samenstelling. Gebruik daarom een uitgebalanceerde gazonmeststof met een indirecte werking tegen mos. Zo kan u het voedingsprobleem samen met het mos in één moeite aanpakken.

Het gras wordt gevoed en tegelijk wordt het mos via de wortels aangepakt. Na 3 weken zal het mos geel en bruin geworden zijn en kan je het eventueel verwijderen met de verticuteermachine. Je kan ook eerst verticuteren, het uitgekamde mos verwijderen en het gazon daarna bemesten. Kies steeds een kwaliteitsproduct dat geen vlekken veroorzaakt en het mos met zachte hand doet verdwijnen. Zo komen de grassprietjes weer op adem en wordt je gazon weer… grasgroen.

Acute Mosproblemen ... vragen een paardenmiddel.
Heeft mos in je gazon de overhand, dan moet je het kordater aanpakken en gebruik je best een goed “anti-mos”middel. Kies een snelwerkende meststof met een ruime dosis ijzerchelaat die het mos snel en accuraat doodt. Na enkele dagen (afhankelijk van de temperatuur) is het mos afgestorven en kan het eventueel worden verwijderd. Gebruik een meststof die reeds vroeg in het voorjaar kan worden toegepast. Ze zal van een vergeeld gazon weer supersnel een mooie groene grasmat maken.

 

Bron: DCM