Waar vandaan: Advies > Culinair

Hoe serveer ik een perfect ontbijt

Om een perfect ontbijt te serveren, stellen wij het volgende voor:

Dek de ontbijttafel met een stijlvol servies, met (warme) kopjes, bordjes, lepeltjes, klein mes, vork en een dessertlepel. Werk het geheel af met een kleurig servet.

Maak gebruik van een buffettafel, zo kunnen je gasten zich veel gemakkelijker bedienen en blijft de ontbijttafel stijlvol en overzichtelijk.

Op de ontbijttafel kan je de melk, suiker, “zoetjes”, boter en margarine zetten.

Op de buffettafel kan je het volgende schikken:

- fruitsap samen met de glaasjes, dit is een ideaal startpunt voor je gasten.

Tip: pers het fruitsap zelf of gebruik een sap van een kwaliteitsmerk.

- allerlei soorten brood: wit brood, bruin brood, kleine harde broodjes en zachte broodjes. Ook croissants en eventueel zoete koffiekoeken/boterkoeken al naargelang de specialiteiten van de streek

- een schaal met peperkoek, speculaas, broodpudding, cake,...

- verschillende soorten charcuterie: beperk tot een drietal soorten, nl ham (gekookte en rauwe) en een ander soort vleeswaar naar keuze, bijvoorbeeld salami.

kaas: sneetjes kaas, een pot “platte kaas” en een stuk zachte kaas

- confituur (jam), beperk hier ook tot drie soorten, een rode en een gele soort (bv aardbeien en abrikozen, met voorkeur zelf gemaakt). Voeg chocopasta toe als er kinderen bij zijn.

- yoghurt of een ander zuivelproduct, liefst natuur. Tip: voeg zelf jam of vruchten toevoegen. Voorzie ook kommetjes om de yoghurt te mengen.

- ontbijtgranen, beperk tot een tweetal soorten. Voorzie een kannetje met melk of sojamelk en zorg voor voldoende ontbijtkommetjes.

- een schaal met verse vruchten van het seizoen of een kom fruitsalade.

- zet eierdopjes klaar en extra lepeltjes voor gekookte eitjes. Vergeet de zoutvaatjes niet! Zorg voor extra verse eieren. Serveer deze eerst op het buffet (4 min. kooktijd!).

- Indien er tijd voor is kun je ook nog roereieren of een omelet met spek of ham maken. Als iemand de eitje kan klaarmaken achter het buffet geeft dit een luxueuze toets aan uw ontbijtmoment.

- drank: koffie en thee. Zet een schaal met theesoorten klaar zodat je gasten zelf kunnen kiezen. Indien er kinderen bij zijn, voorzie dan extra melk of sojadrankjes. Deze drank voldoet aan 2 functies: als drank en om te mengen met de ontbijtgranen.


Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :