De loopbaan

De loopbaan als mijnwerker bestaat uit perioden van tewerkstelling en gelijkstelling als mijnwerker. De mogelijkheden tot gelijkstelling zijn talrijk. Daarom beperken we ons tot de volgende bijzonderheden.

De gewone perioden van gelijkstelling

  • Tijdens de perioden van onvrijwillige werkloosheid, ziekte, bevallingsrust en invaliditeit moet u als mijnwerker de wettelijke uitkeringen genoten hebben.
    Bovendien worden voor de mijnwerker die de mijn verlaten heeft wegens mijnsluiting de perioden van tewerkstelling als gewoon werknemer als perioden van onvrijwillige werkloosheid beschouwd.
    De belangrijkste bijkomende voorwaarde hierbij is dat hij bij de mijnsluiting ten minste 10 jaar gewoonlijke en hoofdzakelijke tewerkstelling in de mijnen bewijst.
  • Andere perioden (vakantie, staking, militaire dienst in België, erkende dienst als gewetensbezwaarde, van genot van een wachtvergoeding, van inactiviteit wegens arbeidsongeval of beroepsziekte) worden in beginsel gelijkgesteld indien u bij de aanvang van die perioden de hoedanigheid van mijnwerker had.
  • Voor de perioden van militaire dienst, erkende dienst als gewetensbezwaarde, en beroepsopleiding in een centrum voor leerling-mijnwerkers kan de gelijkstelling verleend worden indien u het werk als mijnwerker aanvat of herneemt in de loop van de drie jaren die volgen op het einde van die perioden. U moet dan ook één jaar gewoonlijk en hoofdzakelijk als mijnwerker tewerkgesteld blijven.
    Of de gelijkstelling als ondergronds dan wel als bovengronds mijnwerker wordt verleend, is afhankelijk van uw hoedanigheid op het ogenblik van de werkstopzetting. Voor de onder c. hiervoor vermelde gelijkstelling kan dit afhankelijk zijn van uw hoedanigheid in de loop van de periode volgend op de gelijkgestelde periode.

Perioden van activiteit als bovengronds mijnwerker die worden gelijkgesteld met arbeidsperioden in de ondergrond

  • Bij overplaatsing naar de bovengrond wegens het stilleggen der opdelving.
    Voor de bijkomende voorwaarde verwijzen we naar punt a. hiervoor.
  • Bij overplaatsing naar de bovengrond wegens lichamelijke ongeschiktheid. Bij die overplaatsing moet men 10 jaren gewoonlijke en hoofdzakelijke tewerkstelling als mijnwerker bewijzen waarvan 5 jaren in de ondergrond. Dit is niet nodig als de overplaatsing het gevolg is van een arbeidsongeval of beroepsziekte met blijvend ongeschiktheid.

Bijzondere regelen van gelijkstelling voor mijnwerkers die onder toepassing vallen van het koninklijk besluit van 20 juli 1989 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomst van 12 juli 1989

Indien dit koninklijk besluit op u van toepassing is, zijn volgende perioden gelijkstelbaar:

  • De periode gelegen tussen de datum waarop u uw activiteit als mijnwerker heeft stopgezet en 31 december 1996 voor zover aan de R.V.P. de sociale bijdragen als mijnwerker werden betaald.
  • De perioden als arbeider of bediende voorafgaandelijk aan of afwisselend met uw activiteit als mijnwerker indien u uiterlijk op 31 december 1996 ten minste 10 jaren gewoonlijke en hoofdzakelijke tewerkstelling in de steenkolenmijnen bewijst.Deze perioden worden gelijkgesteld in de hoedanigheid (ondergronds, bovengronds, wasser, ophaalmachinist ...) die u verkreeg bij de daaropvolgende indiensttreding.
    De totale duur van deze gelijkstelling kan beperkt worden.

De perioden van tewerkstelling als mijnwerker

Elk document waaruit blijkt dat u voor uw pensioen hebt gestort of dat u de gelijkstelling kan verkrijgen (zie hiervoor), geldt als bewijs. De hoedanigheid van ondergronds of bovengronds mijnwerker blijkt uit de documenten in het bezit van de voorzorgskas.

Bron: Rijksdienst voor pensioenen

Hebt u nog vragen?

KBCPraat er dan over met een medewerker van uw KBC-bankkantoor of met uw KBC-agent. U kunt ook bellen naar het KBC-Telecenter op het nummer 078 152 153. Op werkdagen van 8 tot 22 uur en op zaterdag en banksluitingsdagen van 9 tot 17 uur.
U kunt ook schrijven, faxen, mailen of surfen naar:
KBC-Telecenter, Schoenmarkt 35, 2000 Antwerpen; Fax: 03 283 29 50; E-mail: kbc.telecenter@kbc.be; Website: www.kbc.be