Waar vandaan: Geld & Werk > Pensioen > Pensioenfonds of pensioenverzekering ?

Pensioenfonds of pensioenverzekering ?

Wie aan pensioensparen wil doen, heeft daarvoor twee mogelijkheden. U kan intekenen op een pensioenfonds van een bank, of u kan een pensioenverzekering afsluiten bij een verzekeraar. Het belangrijkste verschil tussen beide is het rendement.

Kiest u voor een pensioenverzekering dan kent u met zekerheid het minimale rendement dat uw spaargeld jaarlijks zal opbrengen. Dat gegarandeerde minimumrendement bedraagt momenteel bij de meeste verzekeraars 3,25 procent. U weet dan ook vanaf het begin welk gewaarborgd eindkapitaal u minstens zal ontvangen wanneer u elk jaar de vooropgestelde storting verricht. Merk wel op dat u niet verplicht bent om de afgesproken pensioenstorting elk jaar te doen. Wil u eens een jaartje overslaan, dan gooit u de betalingsuitnodiging van uw verzekeraar gewoon in de prullenmand. Maar dan geraakt u natuurlijk niet aan het vooropgestelde eindkapitaal.

Bovenop het gegarandeerd minimum krijgt u mogelijk ook nog een winstbonus uitbetaald. Maar hoe hoog die zal liggen, weet u niet op voorhand. Tijdens 'goede' jaren zal de verzekeraar een bonus, ook winstdeelname genoemd, uitkeren van meerdere procenten. Maar de laatste jaren was dat extraatje maar magertjes.

De pensioenspaarfondsen van de bankiers en de beursvennootschappen werken op een heel andere manier. Zij garanderen geen minimumrendement. Zowel winsten van 20 procent of meer als negatieve rendementen zijn mogelijk. Meer onzekerheid dus. Maar bekijkt u het over een periode van meerdere jaren dan behaalden de bankiersfondsen in het verleden een fiks hogere return dan de verzekeraars. Heeft u nog minstens 10 jaar te gaan tot uw pensioen (of kan u uw geld na uw pensionering nog een poosje laten staan) dan kiest u dus beter voor de bankiersformule. Maar heeft u een kortere tijdshorizon dan biedt de verzekeringsformule u meer zekerheid.

Kosten

Kiest u voor een pensioenverzekering vergelijk dan de aanbiedingen van verschillende verzekeraars. Want zelfs bij eenzelfde gewaarborgd rendement kunnen de gegarandeerde eindkapitalen variëren. Dat heeft te maken met de aangerekende kosten. De maatschappijen houden niet allemaal dezelfde kosten af van de premie die u stort. En dat merkt u aan de beloofde eindkapitalen. Maar ook wanneer u voor een pensioenfonds van een bank of beursvennootschap kiest, is de kostenstructuur belangrijk. Sommige fondsen rekenen 3 procent aan als instapkost, andere 2 procent en nog andere rekenen helemaal geen instapkosten aan (beurstaks is weliswaar niet verschuldigd op pensioenfondsen). Verder zijn ook de beheerskosten belangrijk die de fondsbeheerder jaarlijks afhoudt van het beheerde vermogen. Deze kosten merkt u niet meteen op omdat u ze niet afzonderlijk moet bijbetalen maar ze rechtstreeks op het beheerde vermogen worden verhaald. Maar het rendement van het fonds wordt er echter wel degelijk door aangetast.

Bron: FET

Hebt u nog vragen?

KBCPraat er dan over met een medewerker van uw KBC-bankkantoor of met uw KBC-agent. U kunt ook bellen naar het KBC-Telecenter op het nummer 078 152 153. Op werkdagen van 8 tot 22 uur en op zaterdag en banksluitingsdagen van 9 tot 17 uur.
U kunt ook schrijven, faxen, mailen of surfen naar:
KBC-Telecenter, Schoenmarkt 35, 2000 Antwerpen; Fax: 03 283 29 50; E-mail: kbc.telecenter@kbc.be; Website: www.kbc.be