De bilaterale verdragen: bijzonderheden

1. De aanvraag en de administratieve procedure

We verwijzen u naar de rubrieken "Hoe en waar uw pensioen aanvragen?" en "Wat gebeurt er met uw aanvraag?" van dit hoofdstuk.

Sommige bilaterale verdragen hebben terzake bijzondere kenmerken. Zo voorzien de verdragen met Canada, Chili, Israël, de Verenigde Staten en Zwitserland dat de beslissingen over het pensioenrecht rechtstreeks naar de aanvragers, dus niet via de instellingen van het woonland, worden gezonden.

2. De samenstelling van tijdvakken.

Zoals de verordeningen bevatten de meeste verdragen de bepaling dat voor de vervulling van de nationale voorwaarden inzake verzekeringsduur de tijdvakken vervuld in het andere verdragsland meetellen.

Het verdrag met Israël voorziet die samentelling niet en bovendien sluiten vele verdragen, namelijk die met San Marino, Joegoslavië, Polen, Turkije, Algerije, Marokko, Tunesië, Canada en Zwitserland, samentelling uit met het oog op het verlenen van een Belgisch pensioen aan een ondergronds mijnwerker ongeacht zijn leeftijd.

3. De berekening van het Belgisch pensioen

Inzake de berekeningsregels zijn er verschillen tussen de verdragen onderling. Veelal leggen ze, zoals de verordeningen, een tweevoudige berekening op: eerst een berekening volgens de nationale wetgeving, vervolgens die van een evenredig pensioen. Dit is het geval voor de verdragen gesloten met San Marino, Polen, Turkije, Algerije, Marokko en Joegoslavië. Afwijkend van de verordeningen is dat de gerechtigde zelf de keuze moet maken tussen enerzijds de voordelen waarop hij volgens de nationale wetgevingen aanspraak zou maken en anderzijds de evenredige pensioenen.

Ook het verdrag met Canada legt die tweevoudige berekening op. Maar in dit geval stellen beide instellingen elk voor zichzelf vast wat het voordeligste pensioen is.

De verdragen met de Verenigde Staten, Chili en Zwitserland daarentegen stellen dat betrokkene recht heeft op de pensioenen waarop hij volgens de nationale wetgevingen aanspraak kan maken. Slechts wanneer samentelling nodig is om opening van het recht te verkrijgen, moet een evenredig pensioen worden berekend.

Het verdrag met Israël legt geen berekeningsregels op en dat met Tunesië voorziet enkel in de berekening van een evenredig pensioen dat eventueel met een aanvulling kan worden verhoogd indien de som van de evenredige pensioenen lager is dan het pensioen dat volgens een nationale wetgeving kan worden verleend.

De verdragen met Algerije, Marokko en Tunesië bepalen de wijze van toekennen indien een overleden werknemer op het ogenblik van zijn overlijden meer dan één echtgenote had. Het verschuldigde overlevingspensioen wordt gelijkelijk en definitief onder de echtgenotes verdeeld.

De R.V.P. past de bepaling inzake de beperking van de loopbaanbreuken tot de eenheid niet toe bij de vaststelling van een evenredig pensioen.

4. De samenloop van een Belgisch overlevingspensioen met een rustpensioen

De Belgische bepaling die de samenloop regelt van een Belgisch overlevingspensioen met een rustpensioen wordt bij de vaststelling van een overlevingspensioen in het raam van een bilateraal verdrag zonder enige beperking of afzwakking toegepast.

Bron: Rijksdienst voor pensioenen

Hebt u nog vragen?

KBCPraat er dan over met een medewerker van uw KBC-bankkantoor of met uw KBC-agent. U kunt ook bellen naar het KBC-Telecenter op het nummer 078 152 153. Op werkdagen van 8 tot 22 uur en op zaterdag en banksluitingsdagen van 9 tot 17 uur.
U kunt ook schrijven, faxen, mailen of surfen naar:
KBC-Telecenter, Schoenmarkt 35, 2000 Antwerpen; Fax: 03 283 29 50; E-mail: kbc.telecenter@kbc.be; Website: www.kbc.be