Waar vandaan: Geld en Werk > Werk & Carrière > De 4 ongeschreven wetten bij je zoektocht naar een job

De 4 ongeschreven wetten bij je zoektocht naar een job

De 4 ongeschreven wetten bij je zoektocht naar een job

Je bent ambitieus, slim en werkt hard. Je cv is een pareltje en je motivatiebrief leest als een trein. En toch lukt het niet om die droomjob te pakken te krijgen. Misschien zondig je dan tegen een of meerdere van deze ongeschreven regels.

1. Maak het voor mensen gemakkelijk om 'ja' te zeggen

Durf dingen te vragen aan anderen. Maar maak het gemakkelijk om een ja te krijgen. Wees duidelijk in wat je van je contact vraagt: je introduceren bij iemand, je mail forwarden (stuur dan een makkelijk te forwarden mail naar je contact), ... Zorg dat je niet te veel vraagt in één keer. Nadat je eerste verzoek is ingewilligd, kan je nog altijd een tweede ding vragen.

2. Start ergens

Als je een goed ? maar niet perfect ? aanbod krijgt, en je bent nog maar net aan je professionele carrière begonnen of je maakt een carrièreswitch, begin er dan aan. Het is zoals zoeken naar je droompartner: hij of zij duikt wel eens op, geforceerd ernaar zoeken helpt je niet vooruit. Staat het bedrijf je aan? Zijn er groeimogelijkheden? Begin er dan aan. Daarna komen er wel nieuwe kansen.

3. Observeer de interviewer en het bedrijf

Een sollicitatiegesprek is tweerichtingsverkeer. De rekruteerder probeert uit te zoeken of jij de persoon bent die hij zoekt. Maar ook jij moet achterhalen of het bedrijf en de job een goede match is voor jou. Bekijk daarom hoe de rekruteerder jou behandelt. Hoe zijn de sollicitatierondes: chaotisch of overgestructureerd? Dat zegt al serieus wat over het bedrijf.

4. Help anderen

Solliciteren is geen liefdadigheid, maar dat betekent niet dat je niet kan samenwerken of delen. Als je tijdens je zoektocht iets vindt dat beter past voor een collega-sollicitant of een kennis, geef dit dan door. Zelfs als je al een goede job hebt gevonden is het belangrijk van te blijven delen. Het geeft een goed gevoel en je krijgt altijd ook eens iets terug.

Lees ook:

Bron: Jobat.be