Waar vandaan: Geld en Werk > Werk & Carrière > Waarom krijg jij minder vakantiegeld dan je collega?

Waarom krijg jij minder vakantiegeld dan je collega?

Waarom krijg jij minder vakantiegeld dan je collega?

In de maanden mei en juni wordt aan de bedienden meestal het dubbel vakantiegeld uitbetaald. En dat kan aardig schrikken zijn: soms krijg je geen of slechts een deel van je loon!

De vakantiedagen worden verworven op basis van de prestaties geleverd tijdens het vorige jaar (het 'vakantiedienstjaar'). Het is dan ook de werkgever bij wie deze prestaties geleverd werden die instaat voor de betaling van het bijhorende vakantiegeld.

Wanneer een werknemer uit dienst gaat, kan hij zijn vakantiedagen niet meer opnemen bij die werkgever. De werkgever moet dan het vakantiegeld dat de werknemer door de prestaties in zijn onderneming verworven heeft, uitbetalen. Dit is het zogenaamde vertrekvakantiegeld.

Niet alleen bij de beëindiging van de arbeidsovereenkomst moet er vertrekvakantiegeld uitbetaald worden, dat is zo wanneer de werknemer om gelijk welke reden de opgebouwde vakantierechten niet (meer) kan uitoefenen: bijvoorbeeld als de werkgever met de werknemer een nieuwe arbeidsovereenkomst sluit met een lagere gemiddelde wekelijkse arbeidsduur. Ook zij kunnen aardig schrikken van hun loonbrief van mei of juni.

Lees ook:

Bron: Jobat.be