Waar vandaan: Geld en Werk > Werk & Carrière > 3 to do's na een ontslag

3 to do's na een ontslag

3 to do's na een ontslag

Na (onverwacht) ontslag even de moed laten zakken, is niet erg. Toch is het belangrijk dat je dit niet te lang doet, anders dreig je in een negatieve spiraal te belanden. Daarom: een overzicht van enkele zaken die je kan doen na een gedwongen vertrek.

1. Ga solliciteren

Om een nieuwe job te zoeken, moet je zeker niet wachten tot je opzegtermijn voorbij is. Het is zelfs makkelijker als je wordt ontslagen om 'open en bloot' aan het solliciteren te slaan. Je moet immers niets meer verbergen voor je huidige werkgever, aangezien die al weet dat je weggaat.

Als je wordt ontslagen om economische redenen, dan moet je dit zeker niet verzwijgen tijdens je sollicitaties. Maar leg er ook niet te veel de nadruk op, want de kans bestaat dat je boosheid of frustratie steeds naar boven komen drijven.

2. Neem officieel afscheid

Als je beschaamd of gefrustreerd bent na je ontslag lonkt de verleiding hard om als een dief in de nacht te vertrekken. Toch is het verstandiger én leuker om officieel afscheid te nemen van je collega's. Je kan je job best op een goede manier vaarwel zeggen, zodat je dat hoofdstuk definitief kan afsluiten en niet met allerlei negatieve gevoelens achterblijft.

3. Zoek juridische hulp

Het is ook aan te raden om juridisch advies in te winnen, want niet elk ontslag verloopt volgens de regels. Een jurist kan bijvoorbeeld nagaan of je terecht (op staande voet) bent ontslagen, of de beëindigingsovereenkomst aan de wet voldoet en of de werkgever je wel MAG ontslaan. Er gelden namelijk andere regels bij zwangerschap, ziekte of ontslag tijdens je proefperiode.

Lees ook:

Bron: Jobat.be