Waar vandaan: Immo & bouwen > Ruwbouw > Rolluiken
Rolluiken
Buitenschrijnwerk
Rolluiken zijn dezer dagen niet langer een luxeproduct, maar een element dat sterk bijdraagt tot het comfort in de woning.
Voordelen
- Isolatie: zowel op thermisch als akoestisch vlak. In de winter helpen de rolluiken de warmte in de woning houden en vice versa in de zomer. Daarnaast houden ze ook hinderlijk (verkeers)lawaai uit de woning.
- Inbraakpreventie: rolluiken schrikken inbrekers af. Sommige modellen kunnen worden voorzien van een ophefbeveiliging. De ophangveer zorgt er in dat geval voor dat het blad zich bij een hefbeweging in de bovenhoek vastzet.
- Privacy: inkijken van op de straat of door de buren wordt onmogelijk
Drie groepen
Inbouwrolluik
- Is het meest eenvoudige principe en is bijgevolg ook de goedkoopste oplossing.
- Het systeem is eigenlijk niet veel meer dan een as waarrond de lamellen worden opgedraaid. Deze as wordt op zijn beurt op houten blokken in de dagopening bevestigd. Hiervoor moet tijdens de bouwwerken een minimum uitsparing in de dagopening van de binnenmuur worden gelaten. Voor een goed verstaander: de daghoogte van de buitenspouw en binnenspouw verschillen dus in hoogte.
- Inbouwrolluiken worden veelal toegepast in nieuwbouwprojecten.
Opbouwrolluiken
- Bij dit type wordt de as met daar rond het lamellenblad in een omkasting op het buitenschrijnwerk gemonteerd. Het rolluik komt dus mee in de volledige dagopening
- De oprolstructuur is merkelijk kleiner dan deze van inbouwrolluiken
- Daarnaast heb je ook een betere isolatie omdat raam en rolluik één geheel vormen en er dus geen gevaar op tochtgaten bestaat.
- Doorgaans toegepast in renovaties of bij nieuwbouw waar inbouwrolluiken niet mogelijk zijn
Voorzetrolluiken
- De omkasting met daarin de as en het lamellenblad, wordt aan de buitenzijde tegen het raam of de gevel geplaatst
- Esthetische nadeel is dat het rolluik altijd zichtbaar is in het gevelbeeld. De plaatsing tegen het raamkozijn maakt wel dat de omkasting een beetje in de gevel verdoken ligt.
Bezin je tijdens de uitwerking van de bouwplannen over het al dan niet plaatsen van rolluiken. De inbouw- en opbouwrolluiken hebben extra ruimte nodig in de dagopening en kunnen dus alleen tijdens de bouw- of renovatiewerken worden geplaatst.
Maak tijdens de opmaak van de technische plannen van de woning al uit welke rolluiken je later eventueel elektrisch wil bedienen. Je kan de elektricien dan al aangeven dat hij een wachtbuis- of elektrische bekabeling naar deze plaatsen moet leggen voor de voeding van de motor en de aansturing ervan via een schakelaar of eventueel een domotica-installatie.
Materialen
Aluminium
- De lamellen zijn opgevuld met een polyurethaanschuim om de robuustheid en isolatie ervan te verbeteren
- Aangewezen voor grote ramen aangezien ze beter bestand zijn tegen doorbuigen
PVC
- De holle kamers van de dubbelwandige pvc-lamellen zijn gevuld met lucht, waardoor deze betere isolatie-eigenschappen kunnen voorleggen.
- Best is om pvc-lamellen alleen te gebruiken bij ramen tot 2,50 meter breed. Wanneer grotere maten nodig zijn, kunnen de lamellen aan de binnenzijde worden versterkt met profielen. Dit maakt ze zwaarder.
PVC of aluminium de lamellen zijn doorgaans in alle mogelijke RAL-kleuren beschikbaar. Bovendien beschikken over een degelijke duurzaamheid.
Manueel of elektrisch?
Manuele bediening
- Keuze uit een versterkt nylonlint, een stangmechanisme of een veeras.
Elektrische bediening
- De oprolas wordt voorzien van een motor. Deze motor kan op zijn beurt dan weer worden bediend met een schakelaar, afstandsbediening of worden geïntegreerd in een domotica-installatie.
- In het geval van voorzetrolluiken kan een afstandsbediening interessant zijn om het kap- en breekwerk te beperken. Er is immers alleen een voeding voor de motor nodig
- De afstandsbedieningen van tegenwoordig zijn ook multifunctioneel. Je kan opteren voor één afstandbediening per rolluik, maar kan ook meerdere rolluiken met een zendertje bedienen en dit zelfs apart of in groep.
- In sommige gevallen is een elektrische bediening trouwens sterk aan te raden, bijvoorbeeld wanneer het rolluik zo groot wordt dat het te zwaar wordt om manueel op te trekken.
Bron: Habitos