Waar vandaan: Toerisme > Azië > Maleisië > Informatie

Azië > Maleisië

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Maleisie bestaat uit twee delen . Het westelijk deel ligt op het zuidoostelijke puntje van het Aziatische vasteland - onder Thailand - en wordt ook wel 'Peninsular Malaysia' genoemd. Oost-Maleisie grenst aan Borneo, Indonesie. Beide regio's worden gescheiden door de Zuidchinese Zee.

Maleisie wordt ook sterk belnvloed door de westerse massacultuur . Typisch moderne verschijnselen bepalen naast de traditionele cultuur het aanzicht van Maleisie: hoge kantoorflats, grote winkelcentra en in de steden de kleding van veel inwoners. Bovendien wordt de Maleier geconfronteerd met alles wat in de tv-studio's van Amerika wordt geproduceerd. De bij ons bekende series zijn net zo populair in Maleisie.

Er bestaat een zeer duidelijk onderscheid tussen de zone met moerasvegetatie (o.a. mangrove) in de drassige kustvlakten en de zone met tropisch regenwoud , dat driekwart van zowel West- als Oost-Maleisie bedekt. De flora is heel gevarieerd : tropische regenwouden met theeplantages en rubberbomen, bergmeren vol lotusbloemen en bounty-eilanden waar je het gevoel krijgt in een tropisch aquarium rond te zwemmen. In Oost-Maleisie kun je bijkomen aan het strand, het openlucht museum laat zien wat je dan mist...

In de regenwouden vindt men ongeveer 2500 boomsoorten en ruim 5500 andere plantensoorten, waaronder 800 variaties orchideeen. Er zijn ca. 200 zoogdiersoorten, 450 vogelsoorten, 250 reptielsoorten en 150,000 insectensoorten geteld. Er komen olifanten, de zeldzame Sumareaanse neushoorn, tapirs, rijgers en luipaarden voor. Ook de beroemde neusapen van Borneo en de neushoornvogels vormen een attractie. Om dit alles zijn er uitgebreide gebieden in Maleisie als nationaal park aangewezen. 

Maleisie heeft een warm en vochtig klimaat , ligt in de tropen, waardoor de temperatuur gedurende het hele jaar vrijwel gelijk blijft. De gemiddelde temperatuur schommelt rond de 27 graden Celsius. 's Morgens is het meestal nog onbewolkt, maar 's middags trekt een wolkensluier over het land, waardoor er weinig zonneschijn is. De regentijd is van november tot en met februari, met stortregens en harde zeewinden. De periode van mei tot en met augustus is de beste tijd om te reizen.

De meeste mensen wonen op het vasteland en daar zijn ook de meeste culturele bezienswaardigheden te vinden. Oost-Maleisie, dat is opgedeeld in de deelstaten Sabah en Sarawak, bestaat grotendeels uit oerwouden en is dunbevolkt. Maleisie is ee n van de meest ontwikkelde landen in Zuidoost-Azie . Naast de oosterse sferen zijn er westerse gemakken, onder andere doordat Maleisie een voormalige Britse kolonie is.Behalve in de steden, jungle en nationale parken is ook onder water veel te zien. Er zijn prachtige plekken om een duik te maken.

Maleisie heeft een mengeling van culturen : Chinees, boeddhistisch, islamitisch en (inheems) Oran Asli, plus resten van Brits en Nederlands kolonialisme. Misschien meer nog dan de vorm en de begroeiing, bepalen de bewoners het beeld van dit prachtige tropische land. Waar vindt men in een land naast een autochtone beschaving drie grote Aziatische culturen bijeen? Maleiers, Chinezen en Tamils wonen met en naast elkaar in een land en hebben grotendeels hun eigen cultuur behouden.De Maleise overheid doet er veel aan om naast de vier etnische eenheden een nationale identiteit te scheppen. De bezoeker wordt telkens geconfronteerd met deze overheidspolitiek en ziet tegelijkertijd dat de pogingen betrekkelijk weinig succes hebben opgeleverd. De scheidslijnen tussen de bevolkingsgroepen lopen meer in het oog dan de verbondenheid. De in fleurige kledij gestoken Hindoe-vrouwen onderscheiden zich duidelijk van de Maleise meisjes. De Chinezen zijn in kleding het meest westers. De voorouderverering van de Chinezen, hun tempels en hun riten verschillen weer sterk van de islam, de godsdienst van de Maleiers en de staatsgodsdienst van Maleisie.

De toerist wordt geconfronteerd met een overweldigende hoeveelheid indrukken van een wereld die in eerste instantie vreemd is maar hem of haar zeker in de ban zal krijgen. Men voelt zich een beetje de ontdekkingsreiziger die het vreemde wil begrijpen. Tegelijkertijd beseft men dat deze wereld ook ingrijpend door het Westen is aangeraakt. De Engelse kolonisatoren hebben er duidelijk hun sporen achtergelaten. Koloniale architectuur, een goed wegennet en typisch Engelse recreatievoorzieningen, zoals cricketvelden, golfbanen en hill resorts, hoog gelegen, relatief koele vakantieoorden, geven het land een `Engels' verleden.

 

 

 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

 

Bron tekst: Arakea