Waar vandaan: Toerisme > Indische oceaan > Madagaskar > Informatie

Indische oceaan > Madagaskar > Informatie

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

In de Indische Oceaan, ten oosten van Mozambique, ligt het hoofdeiland van Madagaskar temidden van verschillende kleinere eilanden. Madagaskar is het vierde grootste eiland ter wereld. Een bezoek aan dit bijzondere Afrikaanse land is een reiservaring om nooit te vergeten. Het is een weinig toeristische bestemming vol afwisseling: in landschappen, volksstammen en belevenissen. 

Madagaskar wordt wel eens beschreven als een mengeling van Afrika en Azië . Een wereld apart doordat het de trekken vertoont van een eiland, dat lang geleden geïsoleerd is geweest, waardoor er andere soorten mensen, dieren en planten voorkomen dan in de rest van de wereld. Het is ook een wereld op zich door de grote verscheidenheid aan landschappen en klimaten. Jarenlang was Madagascar onbekend in de rest van de wereld. Pas onlangs werd het rode eiland terug ontdekt en is een ideale vakantiebestemming voor avonturiers en reizigers die eens een nieuwe bestemming willen ontdekken.

Door de mix van Aziatische en Afrikaanse invloeden is Madagaskar een must voor moderne ontdekkingsreizigers. Een luilekkerland voor biologen, geologen, natuurkenners en een ieder die zich hiermee verwant voelt. Grootschalige toeristische en technologische ontwikkelingen laten zich hier echet niet makkelijk realiseren, met name door de slechte staat van de wegen. Het ritme op het gehele eiland wordt dan ook voor een groot deel bepaald door de aankomst van vliegtuigen op de circa 45 landingsbanen die er tot in alle uithoeken zijn aangelegd. 

De oppervlakte van dit eiland is 587.041 km² . In totaal wonen er 15 miljoen mensen. De bevolkingsdichtheid is ongeveer 25 mensen per vierkante kilometer. De belangrijkste rivier is de Manambolo. In het noorden ligt een vulkanisch massief met als grootste berg de Montagne d'Arbre. Het hoogste punt meet 2.876 meter. De gemiddelde hoogtes op Madagaskar zijn 1.000 meter.

De internationale gemeenschap heeft Madagaskar uitgeroepen tot een van de ecologisch rijkste landen van de wereld. De fauna en de flora zijn er inderdaad ronduit indrukwekkend: 90% van alle gekende lemuren (halfapen) leven er naast de helft van alle kameleons in de wereld in een uniek decor van cactussen, baobabs, aloë's en een kwart van Afrika's bloemenvariëteiten. Hier kom je om te genieten van de vriendelijke bevolking, een enorme diversiteit aan exotische dieren : naast lemuren en kameleons zijn er ook nog diverse soorten vogels, vleermuizen, schilpadden, alligators, enz...

Het middengedeelte van het eiland is een hoogvlakte met bergen van zo'n duizend tot tweeduizend meter hoog. Antananarivo is de hoofdstad van Madagaskar en de eerste stad waar men van het vliegveld komend kennis mee maakt. Steile straatjes en pittoreske huisjes herinneren aan vroeger, toen de Malgasy, zoals de inwoners van Madagaskar heten, ongestoord door de moderne Westerse levenswijze hun eigen stad konden bouwen. De Fransen hebben gedurende het koloniale tijdperk veel bijgebouwd in hun eigen stijl. De gevolgen daarvan zijn een aantal prachtige brede boulevards, een groot spoorwegstation, hotels, bioscopen en wat er zoal in een moderne stad aan gebouwen thuishoort.

Aan de kust zijn er verschillende streken, elk hun eigen karakter . Het meest Afrikaanse landschap vinden we aan de zuidkust, waar minder regen valt en de droogte een parklandschap heeft doen ontstaan met harde grassoorten en verwaaide bomen hier en daar. Maar we vinden er ook prachtige ruïneachtige zandsteenmassieven, zeldzame planten en karakteristieke graven van de vroegere generaties van Madagaskar. De vele rivieren, die vooral naar de westkust lopen met hun vruchtbare dalen zijn al sinds mensenheugenis voor de landbouw gebruikt. Er zijn grotere en kleinere plantages, waar suikerriet, tabak, vanille, koffie en specerijen groeien. Dit zijn belangrijke exportproducten voor de Malagasy.

Aan de smalle  oostkust hebben de vele regens direct aan de kustlijn verschillende lagunes gevormd, die onderling door gegraven kanalen zijn verbonden. Ze zijn prachtig begroeid met palmen. De noordkust is toeristisch belangrijk door de baaien en stranden, die door hun ligging als het ware uitnodigen tot watersport en strandvertier. De palmen zorgen voor de in de hitte zo broodnodige schaduw. Vooral Nossy-Be heeft een grote toekomst als toeristische trekpleister .

Geschiedenis

Al sinds 250 miljoen jaar wordt Madagaskar door het 400 km brede Kanaal van Mozambique van de rest van Afrika gescheiden . Alhoewel gescheiden van Afrika in het Jura en Vroege Krijt bleef het verbonden met India en door India met de landmassa's die nu bekend zijn als Antarctica en Australië, en via Antarctica met Zuid Amerika. In het Vroege Krijt scheiden Madagaskar en India zich af van Australië en Antarctica en in het Late Krijt dreven India en Madagaskar verder uiteen tot de plek die ze nu innemen.

Door de afgelegen ligging is Madagaskar pas na het begin van onze jaartelling bevolkt geraakt. De eerste bewoners arriveerden in de vierde en vijfde eeuw. Ze waren afkomstig uit Indonesië en Maleisië en werden gevolgd door Indiërs, Pakistanen, Arabieren en tot slot Afrikanen. Als laatste kwamen de Fransen en de Britten. 

Destijds was het eiland in verschillende koninkrijken verdeeld, o.a. dat van de Sakalava, Betsimisaraka en Merina. Tegen het eind van de 18e eeuw beheerste het Merina-koninkrijk het centrale hoogland en delen van het westen en in 1817 erkenden de Britten Radama I als koning van Madagaskar. Gesteund door Britse zendelingen, die scholen stichtten en een schrijftaal ontwikkelden, begon de Merina-cultuur zich over het eiland te verspreiden. Intussen hadden de Fransen hun banden met de côtiers versterkt en toen zij van de  Britten de vrije hand hadden gekregen, maakten zij het eiland in 1885 (formeel in 1895) tot een Frans protectoraat. In 1896 werd het een kolonie. Naarmate het Merina-nationalisme sterker werd, raakte Frankrijk nauwer verbonden met de niet-Merinabevolking. In maart 1947 brak een opstand uit, die door de Fransen genadeloos werd onderdrukt.
In 1958 werd Madagaskar, onder de naam République Malgache, een staat met binnenlands zelfbestuur binnen de Franse gemeenschap. De leider van de Parti Social Démocrate, Philibert Tsiranana, werd de eerste president; in 1960 werd de republiek volledig onafhankelijk .

De afkomst van de meeste etnische groepen is nog steeds duidelijk herkenbaar. Madagaskar wordt wel eens beschreven als een mengeling van Afrika's mooiste kleuren en de mysteries van Azië, maar toch is Madagaskar noch Afrika, noch Azië. Het eiland in de Indische oceaan heeft een heel eigen karakter.

Na een opstand in 1971 droeg Tsiranana in 1972 de macht over aan de opperbevelhebber van het leger, generaal Gabriel Ramanantsoa. Uit ontevredenheid over zijn economische beleid werd Ramanantsoa in 1975 afgezet en trok een nieuwe militaire regering de macht naar zich toe. Luitenant Didier Ratsiraka werd de leider van de Opperste Sovjet Raad en het land werd omgedoopt in de Democratische Republiek Madagaskar.  

Bij de presidentsverkiezingen van 1982 en 1989 werd Ratsiraka met grote meerderheid herkozen. De ontevredenheid van de bevolking over de economische omstandigheden en het gebrek aan democratie namen in de loop van de jaren tachtig toe. Aan het begin van de jaren negentig kon de regering echter de politieke en sociale onrust niet meer ontkennen. In 1991 maakte Ratsiraka bekend dat hij democratische hervormingen zou doorvoeren. De overgang naar een burgerregime werd in 1993 afgesloten met presidents- en parlementsverkiezingen. Albert Zafy werd de nieuwe president en zijn partij, Forces Vives Rasalama, won de meerderheid in het parlement. De nieuwe regering was vanaf het begin intern verdeeld over het te voeren economische beleid. De presidentsverkiezingen van eind 1996 brachten Ratsiraka weer aan de macht

 

 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

 

Bron tekst: Arakea