Waar vandaan: Toerisme > Limburg > Voerstreek > Bezienswaardigheden

Limburg > Voerstreek > Bezienswaardigheden

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Bezoekerscentrum Voerstreek

Wil je op een speelse en interactieve manier de streek beter leren kennen? Dat kan : de schuiframen, driedimensionale kijkers, tunnels, deurtjes, puzzels, geluiden, lichtjes en foto's van de natuur-educatieve tentoonstelling geven een aantal geheimen van die prachtige Voerstreek prijs. Wist je bijvoorbeeld dat dassen en wijngaardslakken echte Voerenaars zijn? En dat maretakken hier als kerstballen in de populieren hangen? Wil je andere geheimen ontdekken? Kom langs!

Maar de Voerstreek heeft niet alleen een uniek landschap, de geschiedenis getuigt van een even grote complexiteit. De verre voorouders van de Voerenaars maakten pijlpunten uit vuursteen. Fred Flintstone zou verbaasd staan kijken .... en de Romeinen kenden hier, dicht bij Tongeren en Aken goed hun weg. Wie de andere bezetters, heersers en bewindvoerders tot op vandaag waren en zijn, zet de cartografische/historische tentoonstelling overzichtelijk uiteen.

Kerkplein 212
Voeren, 's Gravenvoeren ,3790
voerstreek@skynet.be
www.bezoekerscentrum.be

Tel: 32 04 381 07 36

Natuurdomein Berwijn

Dit unieke stukje natuurgebied in Moelingen werd in 1996 aangekocht door de diensten van Bos en Groen en Natuurbehoud van de Vlaamse Gemeenschap. Het beslaat elf hectare en grenst aan het geklasseerde Langveld (Longchamps, in het naburige Waalse Berneau), dat ook als natuurgebied werd erkend. In het Berwijndal voelt de das zich uitstekend thuis omdat hij er alles vindt om zijn kroost en zichzelf te voeden.

Het natuurgebied bevat onder meer de enige twee hectare bos van de Voerense deelgemeente Moelingen, met een grote variëteit aan inheemse boomsoorten zoals kers, es, eik, linde en haagbeuk. Voorts zijn er enkele prachtige oude hoogstamboomgaarden en oude knotwilgen langs de boorden van de Berwijn. Naast bewoonde dassenburchten vind je hier ook een ideaal nestgebied voor allerhande vogels en watervogels.

Alserbos

Sinds 1 juli 1998 werd het Alserbos officieel opengesteld voor wandelaars. Dit natuurgebied is eigendom van de Vlaamse Gemeenschap, die het daarvoor volledig ingericht heeft. Het hele gebied is omheind en de doorgangen zijn er enkel voor passieve recreanten (wandelaars). Mountainbiken mag - maar enkel via de middenweg om de doorsteek te maken. Ruiters en motorvoertuigen zijn er verboden.Het Alserbos strekt zich uit over een oppervlakte van 65 hectare, van noord naar zuid, met een hoogte van 160 tot 240 meter boven de zeespiegel. De westelijke helling is erg steil en vertrekt onderaan uit een diepe, holle weg die een droge depressie of 'delle' volgt; een omgeving waar onder meer de das zich thuis voelt en over een ideaal woon- en foerageergebied kan beschikken.
Het ligt in de bedoeling van de nieuwe beheerders het oorspronkelijke aspect van de westelijke, steile helling te herstellen. Er is inmiddels een nieuw eiken-berkenbos aangeplant en hogerop een variatie van eik, linde, es, boskers en beuk.Op het plateau zelf werd een natuurreservaat afgebakend, waar de bebossing op een spontane manier kan gebeuren.
Het is trouwens een van de zeldzame plaatsen in de Voerstreek waar heide, brem, pilzegge en bochtige smele zich bijzonder goed voelen.
Een deel van het bos werd ook opengesteld als 'speelbos'. Wie daarvan in groep wil gebruik maken, dient contact op met de Afdeling Bos en Groen, Boswachterij Voeren (Veurs 38b, 3790 Sint-Martens-Voeren - Tel.: 04-381 02 92 of 0476-52 13 56.

Natuurdomein Veurs

Vlak bij Dal, de wijk in het gehucht Veurs (Sint-Martens-Voeren) die bekend is om zijn verzameling typische vakwerkhuizen, kocht de Vlaamse overheidsdienst Aminal in 1998 twintig hectare natuurgebied aan. Door de uitzonderlijke fauna en flora vormt het - met zijn grotendeels oude hoogstamboomgaarden, bosranden, taluds en graften - ongetwijfeld één van de mooiste en belangrijkste natuurgebieden in de Voerstreek. Het gaat hier ook weer om een belangrijk fourageergebied voor dassen. De nieuwe beheerders willen de natuur volledig restaureren door aanplanting van hoogstamfruit, knotbomen en hagen. Graften worden herbebost zodat ze dassenburchten kunnen herbergen, en er worden ten minste twee amfibiepoelen aangelegd. Door intensief begrazingsbeheer moet de kalkflora opnieuw volle kansen krijgen, zodat onder meer de orchideeën weer kunnen bloeien. Haviken, rode wouwen, steen- en bosuilen voelen er zicht uitstekend in hun element.

Bekijk ook eens onze rubriek Dagtrips

 

 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

 

Bron tekst: Toerisme Limburg