Waar vandaan: Toerisme > Sneeuw > Frankrijk > Vogezen > Belangrijke informatie

Frankrijk > Vogezen > Belangrijke informatie

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Hoe er geraken

Met het vliegtuig
Air France, de nationale luchtvaartmaatschappij, verbindt Parijs met de grote steden met korte vluchten en heeft bovendien verbindingen tussen de provinciale steden onderling. Informatie www.airfrance.be

Ook met Sn Brussels Airlines kan u naar Parijs vliegen, en ook de lowcostcarriers Ryanair en Virgin Express hebben enkel bestemmingen in Frankrijk.

Parijs heeft twee internationale luchthavens: Roissy-Charles de Gaulle en Orly. Voor de verbinding met Parijs kan gebruik gemaakt worden van een pendelbus, taxi of metro voor Orly (Orlyval). www.aeroportdeparis.fr Voor alle Franse luchthavens: www.aeroport.fr

Per trein
Vanuit verschillende Belgische steden treinen naar Frankrijk. Binnen Frankrijk zelf kan u snel met de TGV reizen.
Voor alle info in Frankrijk kan u terecht op de website van de Franse spoorwegen (in het Nederlands) . Voor vertrek vanuit België:NMBS.

Per autobus
De meeste Belgische autocarbedrijven organiseren reizen naar Frankrijk per bus. Kijk even op de website van Lauwers.

Met de auto
Heel Frankrijk is makkelijk bereikbaar vanuit België. Zie verder voor meer praktische info.

Hoe zich verplaatsen

Bus / tram /metro
Verschillende Franse steden hebben hun metro of tram en de meeste hebben een goed netwerk van busvervoer. Bus of metro zorgen voor verbindingen met het stadscentrum en de dichtstbijzijnde voorsteden. Ze zijn snel en voordelig.

Parijs : openbaar vervoer

In Parijs is de metro de snelste en meest praktische manier om je te verplaatsen. De metro rijdt tussen 5 u 30 en tot iets na middernacht. De prijs van de kaartjes is afhankelijk van het aantal zones die u aandoet. Meer gedetailleerde info over het openbaar vervoer en een plan van de metro kan je vinden op deze link.

Taxi
Er rijden meer dan 10.000 taxi's rond in Parijs. Hou er rkeneing mee dat dit niet altijd de snelste en goedkoopste manier om u te verplaatsen.

Het rijden


De wegen
Frankrijk heeft een goed ontwikkeld wegennet. De autosnelwegen zijn wel betalend. Voor informatie over de Franse autowegen kunt u terecht op de website www.autoroutes.fr

Fransen staan soms bekend als roekeloze bestuurders, en gebruiken op de autosnelweg vaak hun pinker om aan te duiden dat ze voorbij willen steken op het tweede of derde rijvak. Let er dan ook op dat u niet nodeloos op het linker rijvak rijdt. De maximumsnelheid op autosnelwegen is 130 (en 110 bij regen). U kan er zich best aan houden, want de controles zijn de laatste jaren serieus opgedreven, boetes zijn direct te betalen.

Uw route kan u plannen via Mappy.

Huur

In grote steden en op luchthavens kan u een auto huren. In de vakantieoorden, en zeker tijdens drukke periodes is het aangewezen om vooraf te reserveren.
www.hertz.com
www.avis.com

Het weer


Frankrijk heeft een aangenaam, gematigd klimaat. We kunnen het grondgebied aan de hand van het klimaat indelen in 4 zones:

  • vochtig zeeklimaat met vaak frisse zomers aan de Atlantisceh kust
  • meer continentaal klimaat met vrij strenge winters en warme zomers in het oostelijk gedeelte en de bergen
  • vrij gematigd klimaat met koude winters en warme zomers in het noorden, in de Parijse regio en het centrum van het land
  • Middellandse-Zeeklimaat met zachte winters en warme zomers in het zuiden van Frankrijk.

Hier kunt u het weer van vandaag bekijken .

Accommodatie


Hotels
De Franse hotels, die je overal vindt, zijn onderverdeeld in 5 sterren categorieën. Je kan kiezen uit luxehotels, gewone hotels zoals die van de Acoor-keten, die je in alle steden vindt, familiehotels en minder luxueus, maar goedkoop de weghotels (Formule 1 en andere). In deze laatste moet je niet gaan slapen als je houdt van service en comfort, maar het is wel goedkoop. Je vindt deze langs de grote wegen aan de buitenzijden van de steden.

Camping
Frankrijk telt duizenden campings. Een mooi overzicht opo deze website: www.campingfrance.com

Vrij kamperen is toegestaan met toestemming van de eigenaar van het terrein, maar is verboden op de stranden, langs de wegen en in beschermde landschappen. Informeer bij de Offices de Tourisme of bij de gendarmerie.

'Gîtes' of 'chambre d'hôtes'
Dit is een leuke manier om te overnachten. ook steeds meer Belgen baten een bed&breakfast uit in Frankrijk.

Feestdagen en vakanties

Feestdagen
Frankrijk heeft de volgende feestdagen: 1 januari, 1 en 8 mei, 1e en 2e paasdag, Hemelvaartsdag, 1e en 2e pinksterdag, 14 juli, 15 augustus, 1 en 11 november en 25 december.
Op die dagen zijn overheidsinstellingen, banken en winkels voor het merendeel gesloten.

De schoolvakanties
Vijf keer per jaar hebben de leerlingen en leraren van de Franse scholen vakantie!

Een week voor Allerheiligen (eind oktober), twee weken met kerstmis, twee weken in februari, twee weken in het voorjaar en twee maanden (juli en augustus) in de zomer. Houd er rekening mee dat de toeristische plaatsen en de wegen gedurende deze periodes drukker zijn.

Tijd
Frankrijk bevindt zich in dezelfde tijdszone als België.

Openingstijden

Winkels in Frankrijk hebben lange openingsuren: van s'morgens tot vaak 19 a 20 u. de grote supermarkten en hypermarkten zijn vaak later open. je vindt deze vaak aan de buitenrand van de steden.

Geld

Ook Frankrijk heeft de Euro ingevoerd. Je kan best geld afhalen aan de bankautomaten.
Creditcards zijn verspreid en op de meeste plaatsen aanvaard.

Banken

Deze zijn open van 10 tot 18 u, ook op zaterdagvoormiddag. Op maandag zijn ze vaak gesloten.

Eerste hulp
SAMU (medische noodgevallen): 15
Politie: 17
Brandweer: 18
Europese noodoproepen: 112

Apotheken
Apotheken zijn open meestal van 10 tot 19 u, en er wordt met een systeem gewerkt van wachtdienst in het weekend.

Electriciteit
De stroom is 220 volts AC, met een continentale stekker.

 

 

 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

 

Bron tekst: SeniorenNet